Studerandenas Idrottsförbund deltog i nätverksdagarna för främjande av högskolestuderandenas psykiska hälsa

Publicerat: Kategori: Nyhet Taggar:

OLL:s vice ordförande Tekla Hahl och specialsakkunnig inom högskoleidrott Jussi Ansala deltog i nätverksdagarna för främjande av högskolestuderandenas psykiska hälsa den 28–29 november. 

Under nätverksdagarnas första dag höll Jussi Ansala, specialsakkunnig inom högskoleidrott, och vice ordförande Tekla Hahl en workshop med temat Drömmarnas högskoleidrott som stöder studieförmågan. Workshoppen var givande, eftersom deltagarna alla hämtade mervärde till diskussionen från sina egna erfarenheter och kunskaper inom högskoleidrotten.

Workshoppens deltagare tyckte att en ökad fysisk aktivitet i högskolemiljön och hela högskolegemenskapens ansvar för att införa fysisk aktivitet i undervisningen och studerandenas vardag var av största vikt. Det ansågs också vara mycket viktigt att öka kunskapen om fördelarna som fysisk aktivitet medför för bland annat hjärnans funktion, den psykiska hälsan och sömnen. Ju bättre man kan motivera fysisk aktivitet som en faktor som främjar lärandet, desto bättre tror man det kommer att bita på högskolepersonalen.

Man vill satsa på dem som rör på sig lite genom att möjliggöra nästan omärkbar fysisk aktivitet med låg tröskel i vardagen. Lite aktivitet på lång sikt kan leda till många positiva effekter. Å andra sidan är det också viktigt att beakta de studerande som rör på sig mycket på fritiden men som ändå sitter långa tider i sträck medan de arbetar. De negativa effekterna av sittande kan endast förebyggas genom minskat sittande. Därför är perspektivet med fysisk aktivitet som inkluderas i undervisningen särskilt viktigt för hälsan.

Som det ser ut nu har inte drömmarnas högskoleidrott långt kvar till de ramar som ställts upp för den (Rekommendationerna för högskoleidrotten 2018), men på riksnivå är verksamheten inte ännu jämlik. Studerandenas Idrottsförbund fortsätter alltså ivrigt att arbeta med intressebevakning inom idrotten och slutar inte att utveckla högskoleidrotten så länge det finns något att utveckla.

Du kanske också är intresserad av

 • Den studerandes härligt hemska vardag – så här tar du hand om dig själv i höstrusket

  Publicerat:

  Att återvända till studierna och vardagsrutinerna kan få vissa att jubla av glädje och andra att gå igenom de mest skrämmande känslor. Vissa tycker om tidtabeller och planering, medan andra gärna skulle fortsätta koppla av på semestern. För att göra starten på det nya skolåret lite roligare har vi samlat några tips för att göra hösten lite ljusare.

  Läs mer om artikeln: Den studerandes härligt hemska vardag – så här tar du hand om dig själv i höstrusket

 • 90 minuter av irrande tankar eller lärande?

  Publicerat:

  Föreläsningarna vid högskolor förvandlas lätt till sittande maraton. Pauser har visat sig förbättra inlärning, välbefinnande och hälsa, men hur kunde dessa intensiva, 90-minuters studietillfällen avbrytas? I den här artikeln publicerad i Acatiimi diskuterar vi hur man kunde inkludera flera pauser på högskolorna.

  Läs mer om artikeln: 90 minuter av irrande tankar eller lärande?

 • Könsminoriteternas erfarenheter av högskoleidrotten måste förbättras

  Publicerat:

  Vilka erfarenheter har personer som hör till sexuella minoriteter och könsminoriteter av högskoleidrotten? Hur kan man förbättra den dåliga erfarenheten hos en person som tillhör en könsminoritet? Niko Peltokangas, generalsekreterare för Studerandenas Idrottsförbund (OLL), tolkar resultaten av Studerandebarometern 2022 ur minoriteters perspektiv när det gäller idrott.

  Läs mer om artikeln: Könsminoriteternas erfarenheter av högskoleidrotten måste förbättras