Opiskelijoiden Liikuntaliitto mukana korkeakouluopiskelijoiden mielenterveyden edistämisen verkostopäivillä

Julkaistu: Kategoria: Ajankohtaista Asiasanat:

OLL:n varapuheenjohtaja Tekla Hahl ja korkeakoululiikunnan erityisasiantuntija Jussi Ansala osallistuivat Korkeakouluopiskelijoiden mielenterveyden edistämisen verkostopäiviin 28.–29. marraskuuta. 

Verkostopäivien ensimmäisenä päivänä korkeakoululiikunnan erityisasiantuntija Jussi Ansala ja varapuheenjohtaja Tekla Hahl pitivät työpajan teemalla Opiskelukykyä tukeva unelmien korkeakoululiikunta. Työpaja oli antoisa, sillä osallistujat toivat kukin lisäarvoa keskusteluun omakohtaisesta kokemus- ja tietopohjastaan korkeakoululiikunnan parissa.

Työpajan osallistujien parissa ensisijaisen tärkeänä pidettiin korkeakouluympäristön liikunnallistamista ja koko korkeakouluyhteisön vastuuta fyysisen aktiivisuuden toteuttamisessa opetuksessa ja opiskelija-arjessa. Tiedon lisäämistä liikunnan hyödyistä muun muassa aivotoiminnalle, mielenterveydelle ja unelle pidettiin myös erittäin tärkeänä. Mitä paremmin liikkumista voidaan perustella oppimista edistävänä tekijänä, sitä paremmin sen uskotaan purevan korkeakouluhenkilöstöön.

Vähän liikkuviin halutaan panostaa, mahdollistamalla liki huomaamaton, matalan kynnyksen liikkuminen arjen lomassa. Pitkäjänteisesti pienestä liikkeestä voidaan saavuttaa paljonkin positiivisia vaikutuksia. Toisaalta on myös tärkeää huomioida ne vapaa-ajallaan paljon liikkuvat opiskelijat, jotka kuitenkin istuvat työskennellessään yhtäjaksoisesti todella pitkiä aikoja. Istumisen haittoja voidaan ehkäistä vain istumista vähentämällä. Siksi opetukseen sisältyvä fyysisen aktiivisuuden näkökulma onkin erityisen olennainen terveydelle.

Unelmien korkeakoululiikunta ei näillä näkymin ole kaukana sille jo asetetuista raameista (Korkeakoululiikunnan suositukset 2018), mutta valtakunnan tasolla toiminta ei ole vielä yhdenvertaista. Opiskelijoiden Liikuntaliitto jatkaa siis intoa puhkuen työtä liikuntaedunvalvonnan parissa eikä lopeta korkeakoululiikunnan kehittämistä niin kauan kuin kehitettävää on.

Sinua voisi kiinnostaa myös

 • Nostamme opiskelijat mukaan liikkumisen edistämiseen

  Julkaistu:

  Opiskelijoiden ongelmat jäävät pärjäämisnarratiivin peittoon ja se on nuoruuden syy, kirjoittaa OLL:n pääsihteeri Niko Peltokangas. Liitto kampanjoi eduskuntavaaleissa sen puolesta, että opiskelijat tunnistetaan omana ryhmänään liikkumisen edistämisen lainsäädännössä.

  Lue lisää artikkelista: Nostamme opiskelijat mukaan liikkumisen edistämiseen

 • Korkeakoululiikunta on huomioitava korkeakoulujen rahoituksessa

  Julkaistu:

  Korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointi on viime vuosina kriisiytynyt, minkä vuoksi korkeakoulujen liikunnan rahoitukseen tulisi panostaa enemmän, kirjoittaa Opiskelijoiden Liikuntaliiton puheenjohtaja Emilia Junnila. Suurempien kriisien ja liikkumattomuuden kustannusten ehkäisemiseksi tulee panostukset tehdä nyt.

  Lue lisää artikkelista: Korkeakoululiikunta on huomioitava korkeakoulujen rahoituksessa

 • Liikunnasta luonteva osa opiskelija-arkea

  Julkaistu:

  Kristiina Teppo kirjoittaa Opiskelijoiden Liikuntaliiton neljännestä vaalitavoitteesta. Harrastamisen Suomen mallista voitaisiin jatkokehityksen myötä saada työkalu liikunnallisen kulttuurin rakentamiseen peruskoulun lisäksi myös toisen ja kolmannen asteen oppilaitoksissa, sillä myös opiskelijat ansaitsevat matalan kynnyksen liikunnallisuutta arkeensa.

  Lue lisää artikkelista: Liikunnasta luonteva osa opiskelija-arkea