Liikkuva korkeakoulu -tietopankki

Olit sitten opiskelija-aktiivi, korkeakoulusi liikuntasuunnittelija tai muu henkilökunnan jäsen, löydät Liikkuva korkeakoulu -tietopankista hyväksi todettuja ideoita arkiaktiivisuuden lisäämiseen koko korkeakouluympäristössä! Tietopankin sisällöt ovat tällä hetkellä pääosin suomenkielisiä.

Auta meitä täydentämään tietopankkia inspiroivilla ideoilla ja jaa omasi täällä!

Uusimmat dokumentit

Vaikuttamistyö

Liikuttavan arvokas - Korkeakoululiikunta eduskuntavaaleissa 2023

Tässä esityksessä on kerrottu korkeakouluyhteisöjen ja OLL:n Liikkuttavan arvokas -kampanjasta vuoden 2023 eduskuntavaaleihin.

Lue lisää aiheesta Liikuttavan arvokas - Korkeakoululiikunta eduskuntavaaleissa 2023
Yhdenvertainen liikunta ja urheilu

Mieli Liikkeelle -työpaja liikkumisen yhdenvertaisuudesta korkeakouluissa

Mieli Liikkeelle -työpajassa: kerrotaan esimerkkejä siitä, millä tavalla liikkeen avulla voidaan saada mieli hyrräämään, pohditaan liikkumisen yhdenvertaisuutta ja saavutettavuutta korkeakouluissa, harjoitellaan näkökulman vaihtamisen taitoa liikunnan intersektionaalisuuskiekon avulla sekä työskennellään yhdessä kohti yhdenvertaisemman liikkumisen käytännön tekoja.

Lue lisää aiheesta Mieli Liikkeelle -työpaja liikkumisen yhdenvertaisuudesta korkeakouluissa
Tutkimuksia

Tässä istun enkä muuta voi – korkeakouluopiskelijoiden istuminen ja paikallaanolon paikat koronaepidemian aikana (THL, OLL, Likes by Jamk)

Tämä katsaus perkaa Korkeakouluopiskeljioiden terveystutkimuksen 2021 (THL) tärkeimmät tulokset opiskelijoiden paikallaanolon näkökulmasta ja antaa ratkaisuja tilanteen parantamiseksi. Katsaus on kirjoitettu THL:n, OLL:n ja JAMK:in yhteistyönä.

Lue lisää aiheesta Tässä istun enkä muuta voi – korkeakouluopiskelijoiden istuminen ja paikallaanolon paikat koronaepidemian aikana (THL, OLL, Likes by Jamk)
Liikuntatuutorointi

Liikuntatuutorointi pähkinänkuoressa

Opiskelijoiden Liikuntaliiton asiantuntijat kouluttavat korkeakouluyhteisöjä liikuntatuutoroinnin järjestämisestä. Alta löydät yhden koulutusmateriaaleistamme. Se keskittyy perustietoihin ja sisältää seuraavat osiot: 1. Opiskelijoiden liikuntakäyttäytyminen 2. Mitä on liikuntatuutorointi? 3. Liikuntatuutoroinnin hyödyt 4. Liikuntatuutoroinnin järjestäminen

Lue lisää aiheesta Liikuntatuutorointi pähkinänkuoressa
Liikuntatuutorointi

Liikuntatutorointi Metropolia-ammatikorkeakoulussa

Metropolia-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta METKAssa liikuntatutorointia tehdään yhteistyössä korkeakoulun Zone-liikuntapalvelujen kanssa.

Lue lisää aiheesta Liikuntatutorointi Metropolia-ammatikorkeakoulussa
Liikuntatuutorointi

Hyvinvointituutorointi Oulun yliopistolla

Parin vuoden aikana liikkumassa on käynyt jo yli 2000 kävijää! Lue alta esityksestä lisää, miten Oulun yliopiston ylioppilaskunnan hyvinvointituutoroinnissa on onnistuttu tavoittamaan opiskelijat niin hyvin.

Lue lisää aiheesta Hyvinvointituutorointi Oulun yliopistolla
Vaikuttamistyö

Korkeakoululiikunnan asema Suomen lainsäädännössä

Aika ajoin korkeakouluista kuuluu väitteitä siitä, ettei liikuntapalveluja olisi välttämätöntä järjestää korkeakouluopiskelijoille. Tämä on virheellinen ajatus. Nimittäin korkeakoululiikunnalla on asemansa Suomen lainsäädännössä.

Lue lisää aiheesta Korkeakoululiikunnan asema Suomen lainsäädännössä
Opetuksen aktivoiminen

Liikunnan ja hyvinvoinnin opintojaksot

Opiskelijoiden liikkumista voi ja kannattaa opinnollistaa korkeakouluissa: opintopisteet ovat yksi hyvä motivaattori liikunnan lisäämiseen! Opinnollistaminen myös lisää liikuntaan käytettävissä olevaa aikaa, kun liikkuminen on samalla "opiskelua".

Lue lisää aiheesta Liikunnan ja hyvinvoinnin opintojaksot

Suosituimmat dokumentit

Opetuksen aktivoiminen

Suosittu: 9 keinoa istumisen tauottamiseen opetuksessa -esite

Luennot ja oppitunnit muodostavat pääosan opiskelusta. Valitettavasti myös istumisesta. Siksi myös paikallaan olon tauottamiseen kannattaa vaikuttaa opetuksen kautta. Opettaja voi helposti mahdollistaa ja kannustaa paikallaan olon tauottamista opiskelijan arkipäivässä. Ota tästä vinkit talteen!

Lue lisää aiheesta 9 keinoa istumisen tauottamiseen opetuksessa -esite
Opetuksen aktivoiminen

Suosittu: Juili lähtee liikahtamalla (video)

Juiliiko sinuakin runsas istuminen? Kaipaatko luennoilla pausseja paikallaan oloon? Opiskelijoiden Liikuntaliitto ja Yliopistojen opetusalan liitto tiivistävät videolla hauskasti, miksi ja miten opetukseen saadaan virkeyttä ja parempia tuloksia lisäämällä liikettä.

Lue lisää aiheesta Juili lähtee liikahtamalla (video)
Opiskelijan aktiivinen arki

Suosittu: Opiskelija, nappaa vinkit liikkuvampaan opiskeluun!

Opiskelija, oletko miettinyt miten saisit muokattua arjestasi ja opiskelustasi liikkuvampaa? Varsinaista yleispätevää ohjetta on vaikea muodostaa, sillä jokainen opiskelija on erilainen liikkujana – aivan kuten opiskelijanakin. Se mikä toimii juuri sinulle, ei välttämättä toimi jollekin toiselle ja päinvastoin. Tärkeintä on että löydät juuri itsellesi sopivat tavat liikkua. Ohessa kattaus vinkkejä oman liikkumistavan löytämiseksi. Nappaa parhaiten soveltuvat heti käyttöön!

Lue lisää aiheesta Opiskelija, nappaa vinkit liikkuvampaan opiskeluun!
Liikuntatuutorointi

Suosittu: Liikuntatuutoroinnin järjestäjän opas

Tässä koottuna yksiin kansiin vinkit ja vihjeet liikuntatuutoroinnin järjestäjälle! Löydät oppaan liitteistä pdf-muodossa.

Lue lisää aiheesta Liikuntatuutoroinnin järjestäjän opas
Liikuntatuutorointi

Suosittu: Liikuntatuutorin opas

Ota käyttöösi tiivis ja kattava opas liikuntatuutorin avuksi. Opas toimii hyvänä muistilistana tuutorille koko toimintakauden ajan! Ota opas käyttöösi lataamalla PDF-liite sivun lopusta.

Lue lisää aiheesta Liikuntatuutorin opas
Opiskelijan aktiivinen arki

Suosittu: Liikunnan kynnyksistä: saako korkeasta matalaa?

Kun juttelen liikunnan – ja erityisesti opiskelijaliikunnan – edistämisestä esimerkiksi opiskelijajärjestöjen liikuntavastaavien kanssa, törmään usein termiin ”matalan kynnyksen liikunta”. Ehkä viikoittain nuo sanat pääsevät myös omasta suustani, kun kerron mitä teen työkseni ja mikä on OLL:n ydintoimintaa: matalan kynnyksen liikunnan edistäminen. Mutta mitä se oikein tarkoittaa?

Lue lisää aiheesta Liikunnan kynnyksistä: saako korkeasta matalaa?
Liikuntatuutorointi

Suosittu: Liikuntatuutoroinnin 10 käskyä

Tässä Opiskelijoiden Liikuntaliiton vinkit liikuntatuutoroinnin kehittämiseen kymmenen käskyn muodossa.

Lue lisää aiheesta Liikuntatuutoroinnin 10 käskyä
Opetuksen aktivoiminen

Suosittu: Saksaa liikkuen – esittelyssä pulpetiton kielten opetus

Yliopiston ranskan kielen opettaja ja Helsingin yliopiston opetusalan paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Suvi Kotkavuori kertoo blogissaan kollegansa Tia Patengen tarinan kohti liikunnalisempaa opetusta. Blogissa Suvi on haastatellut Tiaa, joka kertoo, miten hän on kokenut "pulpettitoman opetuksen" ja mitä se on opettanut hänelle. Blogissa käytetyt sitaatit ovat Tia Patengen.

Lue lisää aiheesta Saksaa liikkuen – esittelyssä pulpetiton kielten opetus
Opiskelijan aktiivinen arki

Suosittu: Hyvinvointipassi -opintojakso

Hyvinvointipassi on 5 opintopisteen laajuinen verkossa toteutettava opintojakso, jossa käsitellään opiskelijan fyysistä hyvinvointia.

Lue lisää aiheesta Hyvinvointipassi -opintojakso