Liikkuva korkeakoulu -tietopankki

Olit sitten opiskelija-aktiivi, korkeakoulusi liikuntasuunnittelija tai muu henkilökunnan jäsen, löydät Liikkuva korkeakoulu -tietopankista hyväksi todettuja ideoita arkiaktiivisuuden lisäämiseen koko korkeakouluympäristössä! Tietopankin sisällöt ovat tällä hetkellä pääosin suomenkielisiä. Liikkuvan opiskelun ideapankissa on lisää ideoita opiskelupäivän liikunnallistamiseen ja korkeakoululiikunnan kehittämiseen.

Auta meitä täydentämään tietopankkia inspiroivilla ideoilla ja jaa omasi täällä!

Uusimmat dokumentit

Yhdenvertainen liikunta ja urheilu

Turvallisempi tila korkeakoululiikunnassa

Korkeakoulujen liikuntatoimet sekä opiskelija- ja ylioppilaskunnat ovat Opiskelijoiden Liikuntaliiton johdolla kehittäneet yhteiset korkeakoululiikunnan turvallisemman tilan periaatteet. Tällä sivulla saat tukea turvallisemman tilan luomiseen oman korkeakoulusi liikuntatoiminnassa.

Lue lisää aiheesta Turvallisempi tila korkeakoululiikunnassa
Opetuksen aktivoiminen

Liikunta&Tiede: Opiskelijaliikunnan teemanumero

Viimeisimmässä Liikunta ja tiede -lehdessä pohditaan, kuinka opiskelu liikuttaa. Opiskelijaliikunnan teemanumeroon ovat kirjoittaneet muun muassa OLL:n korkeakoululiikunnan erityisasiantuntija Jussi Ansala sekä liiton 2. varapuheenjohtaja Marika Uusi-Illikainen. Tarjoamme nyt luettavaksi muutamia korkeakoululiikunnan näkökulmasta keskeisimpiä artikkeleita.

Lue lisää aiheesta Liikunta&Tiede: Opiskelijaliikunnan teemanumero
Liikunta- ja urheilutapahtumat

Opas onnistuneiden liikuntatapahtumien järjestämiseen

Opas sisältää seuraavat näkökulmat: Mistä koostuu hyvä tapahtuma? Vinkkejä liikuntatapahtuman järjestämiseen & Suunnitellaan tapahtuma

Lue lisää aiheesta Opas onnistuneiden liikuntatapahtumien järjestämiseen
Liikunta- ja urheilutapahtumat

Ohjeet OSM-kisajärjestäjälle

Opiskelijoiden SM-kisat eli OSM-kisat ovat valtakunnalliset korkeakouluopiskelijoiden mestaruuskilpailut. OSM-kisoihin osallistuu vuosittain tuhansia opiskelijoita ammattikorkeakouluista ja yliopistoista ympäri Suomen. OSM-kisojen tarkoituksena on tarjota taitotasoon katsomatta hauska kilpailuformaatti opiskelijoille. Tärkeintä on liikunnan tuottama ilo ja yhdessä tekemisen fiilis!

Lue lisää aiheesta Ohjeet OSM-kisajärjestäjälle
Liikunta- ja urheilutapahtumat

MetroSport – Suomen suurimman opiskelijoiden liikunta- ja hyvinvointitapahtuman järjestäminen

MetroSport on Metropolia ammattikorkeakoulun opiskelijakunta METKAn vuotuinen liikunta- ja hyvinvointitapahtuma. Se järjestettiin ensimmäisen kerran 19.9.2001 StadiaSportin nimellä. MetroSport on nykyään Suomen suurin opiskelijoille suunnattu ei-kilpailullinen liikunta- ja hyvinvointitapahtuma.

Lue lisää aiheesta MetroSport – Suomen suurimman opiskelijoiden liikunta- ja hyvinvointitapahtuman järjestäminen
Opetuksen aktivoiminen

90 minuuttia nuokkumista vai oppimista?

”Perinteinen akateeminen 90 minuutin luento on yksi suurimmista staattista istumisaikaa tuottavista tekijöistä Suomen korkeakouluissa”, on todennut istumisen vähentämisen terveyshyödyistä väitellyt liikuntatieteen tohtori ja korkeakoululiikunnan asiantuntijatyöryhmän jäsen Arto Pesola.

Lue lisää aiheesta 90 minuuttia nuokkumista vai oppimista?
Tutkimuksia

Viestinnän palvelumuotoilun hyödyntäminen vähän liikkuvien aktivoimisessa -opinnäytetyö

Turun korkeakoulujen CampusSport-liikuntapalvelujen suunnittelija Maija Rihkon opinnäytetyö viestinnän palvelumuotoilun hyödyntämisestä vähän liikkuvien aktivoimisessa.

Lue lisää aiheesta Viestinnän palvelumuotoilun hyödyntäminen vähän liikkuvien aktivoimisessa -opinnäytetyö
Vaikuttamistyö

Liikuttavan arvokas - Korkeakoululiikunta eduskuntavaaleissa 2023

Tässä esityksessä on kerrottu korkeakouluyhteisöjen ja OLL:n Liikkuttavan arvokas -kampanjasta vuoden 2023 eduskuntavaaleihin.

Lue lisää aiheesta Liikuttavan arvokas - Korkeakoululiikunta eduskuntavaaleissa 2023
Yhdenvertainen liikunta ja urheilu

Mieli Liikkeelle -työpaja liikkumisen yhdenvertaisuudesta korkeakouluissa

Mieli Liikkeelle -työpajassa: kerrotaan esimerkkejä siitä, millä tavalla liikkeen avulla voidaan saada mieli hyrräämään, pohditaan liikkumisen yhdenvertaisuutta ja saavutettavuutta korkeakouluissa, harjoitellaan näkökulman vaihtamisen taitoa liikunnan intersektionaalisuuskiekon avulla sekä työskennellään yhdessä kohti yhdenvertaisemman liikkumisen käytännön tekoja.

Lue lisää aiheesta Mieli Liikkeelle -työpaja liikkumisen yhdenvertaisuudesta korkeakouluissa

Suosituimmat dokumentit

Opetuksen aktivoiminen

Suosittu: 9 keinoa istumisen tauottamiseen opetuksessa -esite

Luennot ja oppitunnit muodostavat pääosan opiskelusta. Valitettavasti myös istumisesta. Siksi myös paikallaan olon tauottamiseen kannattaa vaikuttaa opetuksen kautta. Opettaja voi helposti mahdollistaa ja kannustaa paikallaan olon tauottamista opiskelijan arkipäivässä. Ota tästä vinkit talteen!

Lue lisää aiheesta 9 keinoa istumisen tauottamiseen opetuksessa -esite
Opetuksen aktivoiminen

Suosittu: Juili lähtee liikahtamalla (video)

Juiliiko sinuakin runsas istuminen? Kaipaatko luennoilla pausseja paikallaan oloon? Opiskelijoiden Liikuntaliitto ja Yliopistojen opetusalan liitto tiivistävät videolla hauskasti, miksi ja miten opetukseen saadaan virkeyttä ja parempia tuloksia lisäämällä liikettä.

Lue lisää aiheesta Juili lähtee liikahtamalla (video)
Opiskelijan aktiivinen arki

Suosittu: Opiskelija, nappaa vinkit liikkuvampaan opiskeluun!

Opiskelija, oletko miettinyt miten saisit muokattua arjestasi ja opiskelustasi liikkuvampaa? Varsinaista yleispätevää ohjetta on vaikea muodostaa, sillä jokainen opiskelija on erilainen liikkujana – aivan kuten opiskelijanakin. Se mikä toimii juuri sinulle, ei välttämättä toimi jollekin toiselle ja päinvastoin. Tärkeintä on että löydät juuri itsellesi sopivat tavat liikkua. Ohessa kattaus vinkkejä oman liikkumistavan löytämiseksi. Nappaa parhaiten soveltuvat heti käyttöön!

Lue lisää aiheesta Opiskelija, nappaa vinkit liikkuvampaan opiskeluun!
Liikuntatuutorointi

Suosittu: Liikuntatuutoroinnin järjestäjän opas

Tässä koottuna yksiin kansiin vinkit ja vihjeet liikuntatuutoroinnin järjestäjälle! Löydät oppaan liitteistä pdf-muodossa.

Lue lisää aiheesta Liikuntatuutoroinnin järjestäjän opas
Opiskelijan aktiivinen arki

Suosittu: Hyvinvointipassi -opintojakso

Hyvinvointipassi on 5 opintopisteen laajuinen verkossa toteutettava opintojakso, jossa käsitellään opiskelijan fyysistä hyvinvointia.

Lue lisää aiheesta Hyvinvointipassi -opintojakso
Liikuntatuutorointi

Suosittu: Liikuntatuutorin opas

Ota käyttöösi tiivis ja kattava opas liikuntatuutorin avuksi. Opas toimii hyvänä muistilistana tuutorille koko toimintakauden ajan! Ota opas käyttöösi lataamalla PDF-liite sivun lopusta.

Lue lisää aiheesta Liikuntatuutorin opas
Opiskelijan aktiivinen arki

Suosittu: Liikunnan kynnyksistä: saako korkeasta matalaa?

Kun juttelen liikunnan – ja erityisesti opiskelijaliikunnan – edistämisestä esimerkiksi opiskelijajärjestöjen liikuntavastaavien kanssa, törmään usein termiin ”matalan kynnyksen liikunta”. Ehkä viikoittain nuo sanat pääsevät myös omasta suustani, kun kerron mitä teen työkseni ja mikä on OLL:n ydintoimintaa: matalan kynnyksen liikunnan edistäminen. Mutta mitä se oikein tarkoittaa?

Lue lisää aiheesta Liikunnan kynnyksistä: saako korkeasta matalaa?
Opetuksen aktivoiminen

Suosittu: Saksaa liikkuen – esittelyssä pulpetiton kielten opetus

Yliopiston ranskan kielen opettaja ja Helsingin yliopiston opetusalan paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Suvi Kotkavuori kertoo blogissaan kollegansa Tia Patengen tarinan kohti liikunnalisempaa opetusta. Blogissa Suvi on haastatellut Tiaa, joka kertoo, miten hän on kokenut "pulpettitoman opetuksen" ja mitä se on opettanut hänelle. Blogissa käytetyt sitaatit ovat Tia Patengen.

Lue lisää aiheesta Saksaa liikkuen – esittelyssä pulpetiton kielten opetus
Liikuntatuutorointi

Suosittu: Liikuntatuutoroinnin 10 käskyä

Tässä Opiskelijoiden Liikuntaliiton vinkit liikuntatuutoroinnin kehittämiseen kymmenen käskyn muodossa.

Lue lisää aiheesta Liikuntatuutoroinnin 10 käskyä