Hyvinvointisi tueksi

Olemme koonneet näille sivuille vinkkejä aktiivisempaan opiskelija-arkeen – sinua varten. Lisäksi löydät perustietoa kampuksilla järjestettävästä liikuntatuutoroinnista sekä opiskelijaurheiluseuroista. Tutustu myös jäsenetuihimme!

Pyöriikö päässäsi jokin näistä kysymyksistä?

  • Liikunnan aloittaminen on vaikeaa. Miten lähteä liikkeelle?
  • Kaipaan vinkkejä aktiivisempaan arkeen. Kuka voisi jeesiä?
  • Mistä saan tietoa oman kampuksen tai paikkakunnan liikuntamahdollisuuksista?

Olet tullut oikeaan paikkaan! Näiltä sivuilta löydät kaikenlaista hyödyllistä liikkuvampaan opiskelija-arkeen.

Ergonomia etäopiskelussa -webinaarin tallenne

Opiskelu on siirtynyt väliaikaisesti koteihin ja näyttöjen taakse. Koronan jälkeenkin on odotettavissa, että korkeakouluissa opiskellaan aiempaa enemmän verkossa. Webinaarissa käsittelemme miten etäopiskelusta saa nautinnollisempaa ja vähemmän jumittavaa!

Asiantuntijoina:

fysioterapeutti Johanna Häkkinen (YTHS)
korkeakoululiikunnan erityisasiantuntija Jussi Ansala (OLL)
korkeakoululiikunnan asiantuntija Anni Liina Ikonen (OLL)

Webinaarin diaesitys

Näin liikut tarpeeksi harrastamatta liikuntaa

  • Keksi arjestasi asioita, joita teet mieluiten seisten. Esimerkiksi puhelut ja rutiininomaiset opiskelutehtävät hoituvat helposti myös seisten.
  • Valitse luennolta paikka, jossa on mahdollista nousta seisomaan. Seuraa osa luentoa seisaallaan tai tauota istumista puolen tunnin välein.
  • Luo opiskelun keskelle taukoliikuntarituaali. Ajastimen avulla aikataulutat helposti taukoliikuntahetket.
  • Tee kävelylenkistä hetki, jonka päätarkoituksena on nähdä ystävää, kuunnella äänikirjaa tai neuvotella ryhmätyöstä.
  • Ryhdy porrasbongariksi!
  • Juo tarpeeksi vettä (n. 1,5 l / pvä), niin vessahätä tauottaa paikallaanoloa kuin itsestään!
  • Seisomatyöpisteen voi rakentaa kotiin nostamalla pöydän päälle vaikka laatikon tai tuolin.


Vinkkejä aktiivisempaan opiskeluun

Oletko miettinyt miten saisit muokattua arjestasi ja opiskelustasi liikkuvampaa?

Varsinaista yleispätevää ohjetta on vaikea muodostaa, sillä jokainen opiskelija on erilainen liikkujana – aivan kuten opiskelijanakin. Se mikä toimii juuri sinulle, ei välttämättä toimi jollekin toiselle ja päinvastoin.

Tärkeintä on että löydät juuri itsellesi sopivat tavat liikkua. Ohessa kattaus vinkkejä oman liikkumistavan löytämiseksi. Nappaa parhaiten soveltuvat heti käyttöön!

Arkiaktiivisuus

Arkeen saa upotettua yllättävän suuren määrän askeleita tai usean pyöräilykilometrin.

Valitse siis kulkuvälineeksi kampukselle mennessäsi polkupyörä tai omat jalat. Muutama kilometri ulkoilmassa saa veren kiertämään ja parantaa pitkällä aikavälillä sekä omaa fyysistä kuntoasi että oppimistuloksiasi. Sää on kuitenkin vain varustekysymys!

Käy kaupassa kävellen tai pyörällä. Valitse hissin sijasta portaat. Arkiaktiivisuudessa on pitkälti kyse valinnoista. Kaikki vaihtoehdot eivät ole kaikille mahdollisia, mutta jokainen oman kykynsä mukaan! Omaan terveyteen kannattaa sijoittaa. Se on elämäsi paras investointi.

Luennot ja opiskelu

Muistathan tauottaa istumista! Vinkkaa aiheesta luennoitsijalle vaikkapa ennen luennon alkua. Perustele ehdotustasi tuomalla esille istumisen tauottamisen tuomat hyödyt vireystilan ylläpitämiseen ja oppimistuloksiin.

Pyri luennoilla tauottamaan istumista noin tunnin välein. Mikäli tämä ei ole mahdollista, pyri vaihtamaan istuma-asentoasi ja pidä ryhti hyvänä!

Muista ryhmätöissä nousta välillä seisomaan ja pyri jaloittelemaan. Kannattaa vinkata asiasta myös kavereille. Parhaimmillaan saatte työn nopeammin valmiiksi, paremmin lopputuloksin! Lisäksi pystyt näillä keinoilla ehkäisemään hartia- ja selkäkipuja. Win-win, eikö?

Hyppytunnit

Päiviin sattuu välillä pitkiäkin taukoja, jolloin tekemistä voi olla vaikea keksiä. Silloin kannatta käydä vaikkapa lenkillä tai salilla.

Useimmilta korkeakouluilta tai niiden läheisyydestä löytyy kuntosali, jossa on todennäköisesti väljempää keskellä päivää kuin loppuiltapäivästä. Ota siis hyppytunneista kaikki irti!

Harrastukset

Päivän jälkeen on aikaa opiskella lisää – tai sitten tehdä niitä kivoja omia juttuja, kuten katsoa Netfixistä tv-sarjoja tai tavata kavereita kahvilassa.

Mitä jos kotisohvan tai kahvilan upottavan nojatuolin sijaan suuntaisitte kavereiden kanssa ryhmäliikuntatunnille, lähikoulun hiekkakentälle palloa potkimaan tai metsäpolullle? Illan voi viettää mielekkäästi kavereiden kanssa höntsäliikunnan parissa.

Jos omaa lajia ei ole vielä löytynyt, ei ole syytä huoleen. Jokaiselle löytyy kokeilemalla se oma juttu. Oman lempilajin löytämiseen tarvitsee vain rohkeutta kokeilla!