Opiskelijan ihana kamala arki – näin pidät itsestäsi huolta syksyn kiireessä

Paluu opintoihin ja arkirutiineihin on toiselle aihe kiljua riemusta, kun taas toinen käy läpi kauhunsekaisia tuntemuksia. Toinen nauttii aikatauluista ja suunnittelusta, kun taas toinen haluaisi vielä jatkaa lomailua rennoin mielin. Jotta uuden lukuvuoden alku tuntuisi vähän mukavammalta, kokosimme alle muutaman vinkin piristämään syksyäsi.

1. Perusasioista huolehtiminen.

On jotenkin nurinkurista, että aina karsimme liikunnasta, terveellisestä ravinnosta tai levosta, kun juuri ne pitävät meidät vireessä. Joskus voi tuntua vaikealta tehdä puoliteholla tärkeää esseetä tai esitelmää, mutta perustarpeista tinkimistä tulisi silti välttää. Kun syöt, nukut ja liikut tarpeeksi, myös opinnot ja muut arjen askareet sujuvat paremmin.

2. Työskentelyn tauottaminen.

Arjessa tulee jämähdettyä helposti penkkiin niin, että kroppa jumiutuu. Jotta aivot ja lihakset eivät tilttaa, on hyvä pitää pieniä taukoja työskentelyn lomassa. Noin puolen tunnin välein olisi hyvä liikuttaa itseään, jotta verenkierto ei jämähdä paikoilleen. Voit kokeilla tauottamisen tukena esimerkiksi pomodoro-tekniikkaa, jossa työskennellään sykleittäin. Työskentelyjakso kestää 25 minuuttia, minkä jälkeen pidetään viiden minuutin tauko ennen seuraavaa työskentelyjaksoa. Verenkierron herättelyyn riittää pieni asennon vaihtaminen tai muutama kävelyaskel!

3. Rutiinit.

Arki alkaa rullata mutkattomammin, kun luot ja ylläpidät hyvinvointiasi tukevia rutiineja. Tavallisiin aamurutiinehin, kuten hampaidenpesuun ja aamupalan nauttimiseen voi sisällyttää jotain pientä ekstraa, jotta ne sujuvat mukavammin. Esimerkiksi lempimusiikin tai -podcastin kuuntelu aamulla askareita tehdessä voi kohentaa mielialaa ja antaa kivan alun päivälle. Myös pieni liikuskelu venyttelyn tai aamujoogan muodossa voi karistaa unihiekkaa silmistä tehokkaasti ennen opiskelua.

4. Vapaa-ajan kunnioittaminen.

Arjen alkaessa kalenterilla on tapana täyttyä nopeasti. Suunnitellessasi ajankäyttöäsi, muista jättää itsellesi vapaa-aikaa. Palautuminen ja kivojen juttujen tekeminen tuovat tärkeää vastapainoa opinnoille, jotka aiheuttavat välillä stressiä ja kiirettä. Vapaa-aikaa voit viettää itsellesi parhaiten sopivalla tavalla. Keskeistä on se, että saat tehdä jotain mieluista – tai vastaavasti olla tekemättä yhtään mitään. Hyvä tapa löytää itselle sopivaa vapaa-ajanviettoa on kokeilla eri juttuja ja ylläpitää niitä, mitkä tuovat itselle iloa.

5. Lepääminen sairaana.

Jos syysflunssa iskee, peru menot ja salli itsesi levätä ja toipua kotona. Näin estät taudin pitkittymistä ja tarttumista muihin. Liikkeelle lähtö kipeänä kuormittaa ja parantuminen voi pitkittyä huomattavasti. Paras tapa nujertaa flunssa on levätä riittävästi ja huolehtia nesteytyksestä.


Toivottavasti näiden vinkkien avulla arkesi alkaa lempeästi ja edes hieman kivuttomammin. Tärkeintä on, että kuuntelet itseäsi ja pidät huolta jaksamisestasi niin kuin sinulle itsellesi parhaiten sopii.

Antoisaa ja liikuttavaa uutta lukuvuotta juuri sinulle!

Sinua voisi kiinnostaa myös

  • 90 minuuttia nuokkumista vai oppimista?

    Julkaistu:

    Korkeakoulujen luennot venyvät herkästi istumismaratoneiksi. Tauot parantaisivat tutkitusti oppimista, vierystilaa ja terveyttä, mutta miten näitä tiiviitä, 90 minuutin opiskelurupeamia voitaisiin tauottaa? Tässä Acatiimissa julkaistussa artikkelissa pohditaan keinoja istumisen tauottamiseen korkeakouluissa.

    Lue lisää artikkelista: 90 minuuttia nuokkumista vai oppimista?

  • Nostamme opiskelijat mukaan liikkumisen edistämiseen

    Julkaistu:

    Opiskelijoiden ongelmat jäävät pärjäämisnarratiivin peittoon ja se on nuoruuden syy, kirjoittaa OLL:n pääsihteeri Niko Peltokangas. Liitto kampanjoi eduskuntavaaleissa sen puolesta, että opiskelijat tunnistetaan omana ryhmänään liikkumisen edistämisen lainsäädännössä.

    Lue lisää artikkelista: Nostamme opiskelijat mukaan liikkumisen edistämiseen

  • ♥ Ystävänpäivän liikuntavinkki Nyytistä ♥ Näin hallitset stressiä liikunnalla

    Julkaistu:

    Opiskelijan arki voi olla kiireistä. Stressi painaa ja hektiseen arkeen voi olla vaikeaa saada sisällytettyä liikuntaharrastuksia. Hyvä uutinen tulee kuitenkin tässä: liikuntaa ei tarvitsekaan erikseen harrastaa, sillä arkiaktiivisuus riittää! Lisäksi liikunnasta voit saada hyvän työkalun stressinhallintaan. Toki varsinaisilla liikuntaharrastuksilla voi myös voimistaa liikunnasta saatavia hyötyjä.

    Lue lisää artikkelista: ♥ Ystävänpäivän liikuntavinkki Nyytistä ♥ Näin hallitset stressiä liikunnalla