Jussi Ansala: Fem perspektiv på bättre högskoleidrott

OLL:s specialsakkunnig inom högskoleidrott Jussi Ansala analyserade komponenterna för en bättre högskoleidrott vid SeAMK Sports -seminariet den 1 oktober.

Jussi observerade ur fem perspektiv vad bättre högskoleidrott innebär:

1. Högskoleidrotten har bättre grunder, eftersom dess betydelse har ökat i takt med att antalet studerande i högskolor har ökat. Samtidigt rör sig dock högskolestuderande inte tillräckligt med tanke på sin hälsa och det är för mycket dagligt sittande.

2. Högskoleidrotten erkänns bättre i och med att det har stiftats lagar och förordningar som gäller högskolor.

3. Statens understöd för utvecklingen av högskoleidrotten är bland de bättre stödåtgärderna för utvecklingen av högskoleidrotten. De har använts för att grunda flera nya instanser av högskoleidrott.

4. Rekommendationerna för högskoleidrotten föreskriver en bättre omfattning för högskoleidrotten, till exempel nödvändiga personalresurser. Målet med rekommendationerna är att hela högskolemiljön och dess verksamhetskultur stöder upprätthållandet och främjandet av en fysiskt aktiv vardag för medlemmarna i högskolegemenskapen vid alla högskolor i Finland.

5. Det finns flera exempel på hur högskoleidrotten har verkställts bättre: Idrottsanläggningar och utomhusgym har byggts i närheten av högskolor. Projektbidrag har använts för att bygga idrottshelheter i högskolor som betjänar både studerande och personalen. I och med att idrottstjänsterna blir en etablerad del av verksamheten är det målet att göra hela studiedagen mer fysiskt aktiv.

Se hela presentationen (pdf, på finska)!

Jussi Ansala

Specialsakkunnig inom högskoleidrott

Författarprofil: Jussi Ansala

Du kanske också är intresserad av

 • Studerandenas Idrottsförbunds förbundsmöte: Högskolornas studerande och idrottstjänster är coronapandemins förlorare

  Publicerat:

  Studerandenas Idrottsförbund (OLL) anser att högskolestuderandena är coronapandemins förlorare. Högskoleidrotten, Högskolan i rörelse-verksamheten och andra strukturer som stöder välbefinnande i studierna bör stärkas inför eventuella framtida kriser, konstaterade OLL under sitt förbundsmöte som hölls i Kuortane den 10–11 november.

  Läs mer om artikeln: Studerandenas Idrottsförbunds förbundsmöte: Högskolornas studerande och idrottstjänster är coronapandemins förlorare

 • Ninni Kuparinen: Liikkuva korkeakoulu - Avain passiivisuuden lukkoon?

  Publicerat:

  Ninni Kuparinen on Opiskelijakunta KOE hallituksen jäsen ja Lappeenrannan kampuspuheenjohtaja. Liikunnallisesti LAB-ammattikorkeakoulun Lappeenrannan kampuksella moni asia on hyvin. Mutta kehittämisen kohteita löytyy aina. Ninni kertoo oman näkökulmansa, miksi Liikkuva Korkeakoulu -toimintaa tarvitaan.

  Läs mer om artikeln: Ninni Kuparinen: Liikkuva korkeakoulu - Avain passiivisuuden lukkoon?

 • Liisa Reinola: Högskolestuderande – en lätt bortglömd användargrupp

  Publicerat:

  Det talas mycket om barn och ungdomars motion och jämlika möjligheter till hobbyer. Hur vissa sporter är dyra att utöva, men att motion är viktigt för utvecklingen, sociala relationer och till och med hälsan. När vi har fixat deras saker så gott det går, hoppar vi ett antal årtionden framåt och tar itu med de äldres motionsmöjligheter. Det är sant att motion är en viktig faktor i att stödja de äldres hälsa och funktionsförmåga. Vi måste se till att de har en möjlighet att träna på gym tryggt, att det finns motionsspår i deras närhet och att stadens idrottstjänster ordnar guidade pensionärsgrupper.

  Läs mer om artikeln: Liisa Reinola: Högskolestuderande – en lätt bortglömd användargrupp