Jussi Ansala: Fem perspektiv på bättre högskoleidrott

OLL:s specialsakkunnig inom högskoleidrott Jussi Ansala analyserade komponenterna för en bättre högskoleidrott vid SeAMK Sports -seminariet den 1 oktober.

Jussi observerade ur fem perspektiv vad bättre högskoleidrott innebär:

1. Högskoleidrotten har bättre grunder, eftersom dess betydelse har ökat i takt med att antalet studerande i högskolor har ökat. Samtidigt rör sig dock högskolestuderande inte tillräckligt med tanke på sin hälsa och det är för mycket dagligt sittande.

2. Högskoleidrotten erkänns bättre i och med att det har stiftats lagar och förordningar som gäller högskolor.

3. Statens understöd för utvecklingen av högskoleidrotten är bland de bättre stödåtgärderna för utvecklingen av högskoleidrotten. De har använts för att grunda flera nya instanser av högskoleidrott.

4. Rekommendationerna för högskoleidrotten föreskriver en bättre omfattning för högskoleidrotten, till exempel nödvändiga personalresurser. Målet med rekommendationerna är att hela högskolemiljön och dess verksamhetskultur stöder upprätthållandet och främjandet av en fysiskt aktiv vardag för medlemmarna i högskolegemenskapen vid alla högskolor i Finland.

5. Det finns flera exempel på hur högskoleidrotten har verkställts bättre: Idrottsanläggningar och utomhusgym har byggts i närheten av högskolor. Projektbidrag har använts för att bygga idrottshelheter i högskolor som betjänar både studerande och personalen. I och med att idrottstjänsterna blir en etablerad del av verksamheten är det målet att göra hela studiedagen mer fysiskt aktiv.

Se hela presentationen (pdf, på finska)!

Jussi Ansala

Specialsakkunnig inom högskoleidrott

Författarprofil: Jussi Ansala

Du kanske också är intresserad av

 • Vi lyfter med studerandena i motionsfrämjandet

  Publicerat:

  Studerandenas problem döljs bakom narrativet om att klara sig, och det beror på att de är unga, skriver OLL:s generalsekreterare Niko Peltokangas. I riksdagsvalet för förbundet en kampanj för att studerandena ska identifieras som sin egen grupp i lagstiftningen om motionsfrämjande.

  Läs mer om artikeln: Vi lyfter med studerandena i motionsfrämjandet

 • En tävling mellan högskoleidrotten och beslutsfattarna på Medborgartorget 22.2

  Publicerat:

  Studerandenas Idrottsförbunds (OLL) riksdagsvalkampanj "Liikuttavan arvokas" inleds med ett gemensamt jippo den 22 februari klockan 14, då studie- och arbetsdagen avbryts i 54 minuter för rörelse. På Medborgartorget i Helsingfors kan man delta i en gemensam motionsstund samt följa tävlingen mellan ett lag som representerar högskoleidrotten och ett lag som representerar beslutsfattare.

  Läs mer om artikeln: En tävling mellan högskoleidrotten och beslutsfattarna på Medborgartorget 22.2

 • Högskolan i rörelse-verksamheten stöder långvarigt och omfattande välbefinnande

  Publicerat:

  Hur syns Högskolan i rörelse-verksamheten i studerandes vardag och varför bodre verksamhetens finansiering tryggas även i framtiden? I Studerandenas Idrottsförbunds valbloggseries andra del skriver sakkunnig inom högskoleidrott Anni Liina Ikonen om Högskolan i rörelse-verksamhetens betydelse.

  Läs mer om artikeln: Högskolan i rörelse-verksamheten stöder långvarigt och omfattande välbefinnande