En tävling mellan högskoleidrotten och beslutsfattarna på Medborgartorget 22.2

Studerandenas Idrottsförbunds (OLL) riksdagsvalkampanj "Liikuttavan arvokas" inleds med ett gemensamt jippo den 22 februari klockan 14, då studie- och arbetsdagen avbryts i 54 minuter för rörelse. På Medborgartorget i Helsingfors kan man delta i en gemensam motionsstund samt följa tävlingen mellan ett lag som representerar högskoleidrotten och ett lag som representerar beslutsfattare.

Evenemanget på Medborgartorget är öppet för alla och förbipasserande är välkomna att delta i den gemensamma motionsstunden som dras av UniSport.

Evenemangets tävlningsnummer börjar kl. 14:30. I laget som representerar högskoleidrotten ingår förutom OLL:s ordförande Emilia Junnila även Petri Keskitalo, Olympiska komitténs chef för enheten Liike ja liikunnallinen elämäntapa, Lotta Leinonen och Joonas Soukkio, ordförandena för Finlands studentkårers förbunder (SYL och SAMOK) samt Nyyti ry:s ordförande Miisa Tervala och sakkunnig inom påverkansarbete Tommi Yläkangas. I beslutsfattarlagets led finns Sari Essayah (KD), Atte Harjanne (Gröna), Iina Ilmarinen (Rör), Mai Kivelä (VF), Pasi Kivisaari (C), Karoliina Kähönen (Rör), Sari Multala (Saml.) och Mikko Ollikainen (SFP). Lagen mäter varandra i dragkampen och bollstafetten.

"Upp till 54 % av högskolestuderandena får inte tillräckligt med motion i sin vardag. Det finns tillräckligt med rekommendationer och uppmaningar att röra på sig, men nu behöver vi också strukturella förändringar och pengar för att högskolorna ska kunna föra rörelsen in i studievardagen. Med en lekfull tävling vill bjuda in​ ​beslutsfattarna till den här diskussionen", säger OLL:s ordförande Emilia Junnila.

Evenemang också i Vasa och Jyväskylä

OLL bevakar högskolestuderandenas intressen i hela landet, och Medborgartorget i Helsingfors är inte den enda platsen där studie- och arbetsdagen avbryts under jippodagen. Till exempel anordnar Vasa universitets studentkår en gemensam promenad på Palosaari i kampanjens namn, och Jyväskyläs yrkeshögskolas studentkår anordnar en promenad och pausmotion.

Svenska Handelshögskolans Studentkår kommer däremot på grund av schemaöverlappningar att genomföra jippot redan tisdagen den 21 februari då en dansövning på 54 minuter anordnas för studerandena passligt till jubileumsveckans behov.

"Vi är verkligen glada över att det gememsamma jippot tar fäste över hela Finland. Alla kan delta även utan att delta i evenemanget, till exempel genom att avbryta arbetet hemma och gå på en kort dagspromenad”, tipsar Junnila.

Ytterligare informationEmilia Junnila
ordförande
Studerandenas Idrottsförbund
emilia.junnila@oll.fi / +358 44 7800 211

Läs mera på kampanjsidan Liikuttavan arvokas!

Kristiina Teppo

Sakkunnig inom kommunikation (på familjeledighet)

Författarprofil: Kristiina Teppo

Du kanske också är intresserad av

 • Vi lyfter med studerandena i motionsfrämjandet

  Publicerat:

  Studerandenas problem döljs bakom narrativet om att klara sig, och det beror på att de är unga, skriver OLL:s generalsekreterare Niko Peltokangas. I riksdagsvalet för förbundet en kampanj för att studerandena ska identifieras som sin egen grupp i lagstiftningen om motionsfrämjande.

  Läs mer om artikeln: Vi lyfter med studerandena i motionsfrämjandet

 • Högskolan i rörelse-verksamheten stöder långvarigt och omfattande välbefinnande

  Publicerat:

  Hur syns Högskolan i rörelse-verksamheten i studerandes vardag och varför bodre verksamhetens finansiering tryggas även i framtiden? I Studerandenas Idrottsförbunds valbloggseries andra del skriver sakkunnig inom högskoleidrott Anni Liina Ikonen om Högskolan i rörelse-verksamhetens betydelse.

  Läs mer om artikeln: Högskolan i rörelse-verksamheten stöder långvarigt och omfattande välbefinnande

 • Högskoleidrotten bör beaktas i högskolornas finansiering

  Publicerat:

  Högskolestuderandenas välbefinnande har varit i kris de senaste åren, och därför måste det satsas mer på finansieringen av högskoleidrotten, skriver Emilia Junnila, ordförande för Studerandenas Idrottsförbund. För att förhindra större kriser och kostnader för orörlighet måste investeringar göras nu.

  Läs mer om artikeln: Högskoleidrotten bör beaktas i högskolornas finansiering