Artiklar med tagg: Riksdagsval

På den här sidan hittar du alla våra publicerade nyheter, ställningstaganden, meddelanden och blogginlägg. Du kan filtrera dem enligt kategorierna nedan. Du kan också söka efter publikationer som relaterar till ett visst tema. Temana har markerats med #-tecknet i samband med varje publikation.

 • Så här skulle representanterna för den kommande regeringen öka de studerandes rörlighet

  Publicerat:

  Före valet frågade vi partiernas representanter vilket som är det viktigaste sättet att öka de studerandes rörlighet under den kommande valperioden. Så här svarade partierna som deltar i regeringsförhandlingarna.

  Läs mer om artikeln: Så här skulle representanterna för den kommande regeringen öka de studerandes rörlighet

 • OLL påminner förhandlarna vid Ständerhuset om högskoleidrottens värde

  Publicerat:

  Opiskelijoiden Liikuntaliitto (OLL) muistuttaa Säätytalolle kokoontuneita hallitusohjelmaneuvottelijoita korkeakoululiikunnan tärkeydestä maanantaina 8. toukokuuta klo 8–9. OLL:n tavoitteena on saada hallituksen ohjelmaan toimenpiteitä, joilla edistetään opiskeluhyvinvointia turvaamalla yhdenvertaisesti kaikkien opiskelijoiden mahdollisuus fyysiseen aktiivisuuteen.

  Läs mer om artikeln: OLL påminner förhandlarna vid Ständerhuset om högskoleidrottens värde

 • Motion ska bli en naturlig del av studievardagen

  Publicerat:

  Kristiina Teppo skriver om Studerandenas Idrottsförbunds fjärde valmål. Finlandsmodellen för hobbyverksamhet kunde vidareutvecklas till ett redskap för att bygga en aktivitetsbaserad kultur förutom i grundskolan också i läroanstalter på andra och tredje stadiet, eftersom studerande också förtjänar fysisk aktivitet med låg tröskel i sin vardag.

  Läs mer om artikeln: Motion ska bli en naturlig del av studievardagen

 • Valpoddens sista avsnitt har publicerats

  Publicerat:

  Till Opiskelijaliike-poddens valseriens sista avsnitt intervjuade vi Silja Borgarsdóttir Sandelin (SFP), Sari Essayah (KD) och Karoliina Kähönen (Rör.). Hurdana åtgärder anser de att man kunde satsa på för att förhindra försämring av välbefinnandet, med tanke på att undvika en kris inom social- och hälsovården?

  Läs mer om artikeln: Valpoddens sista avsnitt har publicerats

 • När det gäller motionsfrämjande måste olika partier spela i samma lag

  Publicerat:

  En av prioriteterna i det kommande regeringsprogrammet måste vara motionsfrämjande och att stoppa utvecklingen mot fysisk inaktivitet. På det sättet kan alla partier bli motionens budbärare.

  Läs mer om artikeln: När det gäller motionsfrämjande måste olika partier spela i samma lag

 • Opiskelijaliike-poddens valseriens andra avsnitt gästas av Timo Furuholm, Shawn Huff och Hanna Kosonen

  Publicerat:

  I det andra avsnittet av Opiskelijaliike-poddens valserie berättar de före detta professionella idrottarna Timo Furuholm (VF), Shawn Huff (Gröna) och Hanna Kosonen (C) om hur man lättare kan göra rörelse till en del av vardagen och hur man kunde satsa på högskolestuderandenas välmående.

  Läs mer om artikeln: Opiskelijaliike-poddens valseriens andra avsnitt gästas av Timo Furuholm, Shawn Huff och Hanna Kosonen

 • Beslutsfattare intervjuas i Opiskelijaliike-podcastens valserie

  Publicerat:

  I det första avsnittet av Opiskelijaliike-podcastens valserie får vi höra vad Marko Asell (SDP), Kike Elomaa (Sannf) och Sari Multala (Saml) tycker om högskoleidrottens läge. Hur skulle de främja högskolestuderandenas möjligheter till fysisk aktivitet och idrott?

  Läs mer om artikeln: Beslutsfattare intervjuas i Opiskelijaliike-podcastens valserie

 • Vi lyfter med studerandena i motionsfrämjandet

  Publicerat:

  Studerandenas problem döljs bakom narrativet om att klara sig, och det beror på att de är unga, skriver OLL:s generalsekreterare Niko Peltokangas. I riksdagsvalet för förbundet en kampanj för att studerandena ska identifieras som sin egen grupp i lagstiftningen om motionsfrämjande.

  Läs mer om artikeln: Vi lyfter med studerandena i motionsfrämjandet

 • Högskolan i rörelse-verksamheten stöder långvarigt och omfattande välbefinnande

  Publicerat:

  Hur syns Högskolan i rörelse-verksamheten i studerandes vardag och varför bodre verksamhetens finansiering tryggas även i framtiden? I Studerandenas Idrottsförbunds valbloggseries andra del skriver sakkunnig inom högskoleidrott Anni Liina Ikonen om Högskolan i rörelse-verksamhetens betydelse.

  Läs mer om artikeln: Högskolan i rörelse-verksamheten stöder långvarigt och omfattande välbefinnande

 • Högskoleidrotten bör beaktas i högskolornas finansiering

  Publicerat:

  Högskolestuderandenas välbefinnande har varit i kris de senaste åren, och därför måste det satsas mer på finansieringen av högskoleidrotten, skriver Emilia Junnila, ordförande för Studerandenas Idrottsförbund. För att förhindra större kriser och kostnader för orörlighet måste investeringar göras nu.

  Läs mer om artikeln: Högskoleidrotten bör beaktas i högskolornas finansiering

 • Studerandenas idrottsförbunds och Olympiska Kommitténs gemensamma valpanel behandlar frågor kring högskoleidrott och studerandeidrott

  Publicerat:

  Studerandenas idrottsförbund (OLL) anordnar i samarbete med Finlands Olympiska kommitté en riksdagsvalpanel måndagen den 13 mars kl. 14.00–15.30 på Olympiastadion. Valpanelen kommer att fokusera på frågor kring högskoleidrott och studerandeidrott.

  Läs mer om artikeln: Studerandenas idrottsförbunds och Olympiska Kommitténs gemensamma valpanel behandlar frågor kring högskoleidrott och studerandeidrott

 • En tävling mellan högskoleidrotten och beslutsfattarna på Medborgartorget 22.2

  Publicerat:

  Studerandenas Idrottsförbunds (OLL) riksdagsvalkampanj "Liikuttavan arvokas" inleds med ett gemensamt jippo den 22 februari klockan 14, då studie- och arbetsdagen avbryts i 54 minuter för rörelse. På Medborgartorget i Helsingfors kan man delta i en gemensam motionsstund samt följa tävlingen mellan ett lag som representerar högskoleidrotten och ett lag som representerar beslutsfattare.

  Läs mer om artikeln: En tävling mellan högskoleidrotten och beslutsfattarna på Medborgartorget 22.2

 • OLL:s gemensamma jippo den 22 februari gör högskoleidrotten till en del av valdiskussionen

  Publicerat:

  Studerandenas Idrottsförbund OLL:s kampanj Liikuttavan arvokas lyfter fram högskoleidrottens betydelse i riksdagsvalet. Kampanjen öppnas med ett gemensamt riksomfattande jippo den 22 februari 2023, då OLL också ordnar ett evenemang som är öppet för alla på Medborgartorget i samarbete med UniSport.

  Läs mer om artikeln: OLL:s gemensamma jippo den 22 februari gör högskoleidrotten till en del av valdiskussionen

 • Dags att sätta punkt för problemen i studerandenas välbefinnande - Studerandenas Idrottsförbund kräver åtgärder för högskoleidrotten

  Publicerat:

  Den ökade psykiska ohälsan bland högskolestuderanden är ett känt faktum, men gärningar för att åtgärda problemen har förblivit svaga. I nästa riksdagsval är det hög tid att fokusera på högskolestuderandenas välbefinnande och fysiska aktivitet, kräver Studerandenas Idrottsförbund (OLL) under sitt förbundsmöte som hölls i Vuokatti den 2–3 november.

  Läs mer om artikeln: Dags att sätta punkt för problemen i studerandenas välbefinnande - Studerandenas Idrottsförbund kräver åtgärder för högskoleidrotten

 • Nu är det dags att föra diskussion om motion – Studerandenas idrottsförbund kräver i sina valmål konkreta åtgärder för att främja motion

  Publicerat:

  Vilken bransch är 1) värd miljarder, 2) populär bland alla politiker och 3) så gott som osynlig i valdebatten? Det handlar om att främja idrott och motion. Det ambitiösa målet för Studerandenas idrottsförbund (OLL) är att föra högskoleidrotten till vårens riksdagsvalsdebatter.

  Läs mer om artikeln: Nu är det dags att föra diskussion om motion – Studerandenas idrottsförbund kräver i sina valmål konkreta åtgärder för att främja motion

 • Under Drömmarnas idrottsdag springs OLL-Cooper för en högklassig högskoleidrott

  Publicerat:

  Idag den 10 maj ordnar Studerandenas Idrottsförbund (OLL) OLL-Cooper på Djurgårdens sportplan i Helsingfors. Förbundet har bjudit högskoleidrottens aktörer och intressentgrupper att testa sin kondition med ett Cooper-test eller UKK-gångtest.

  Läs mer om artikeln: Under Drömmarnas idrottsdag springs OLL-Cooper för en högklassig högskoleidrott

 • OLL fick igång regeringsförhandlarna

  Publicerat:

  På onsdagen den 15 maj 2019 deltog Studerandenas Idrottsförbund i studerandenas regeringsprogramvaka som hölls av Finlands studentkårers förbund FSF och Finlands studerandekårers förbund – SAMOK. OLL var aktivt med hela dagen och lyfte tydligt fram sina egna mål för regeringsprogrammet. Utanför Ständerhuset kunde man också se en #studierirörelseNU-banderoll som påminde regeringsförhandlarna om vår önskan att utvidga programmet Skolan i rörelse till att verkligen omfatta högskolorna.

  Läs mer om artikeln: OLL fick igång regeringsförhandlarna

 • OLL:s valpanel #studierirörelseNU: partierna understöder att programmet Studier i rörelse utvidgas till högskolorna under kommande mandatperiod

  Publicerat:

  Den 13 mars höll Studerandenas Idrottsförbund (OLL) en paneldebatt med riksdagskandidaterna med temat motion i Palmsalen (Palmuhuone) på restaurang Lasipalatsi i Helsingfors. Paneldebatten vid namn #studierirörelseNU gick på djupet med de utmaningar och lösningar som finns för att främja en rörlig livsstil vid högskolorna. Paneldebattörerna var riksdagsledamöterna Paavo Arhinmäki (VF), Ritva Elomaa (Sannf), Johanna Karimäki (Gröna), Hanna Kosonen (C), Sari Multala (Saml) och Joona Räsänen (SDP). Paneldebatten leddes av Jussi Ansala, specialsakkunnig inom högskoleidrott vid OLL och Soile Koski-Aho, ordförande för OLL år 2018.

  Läs mer om artikeln: OLL:s valpanel #studierirörelseNU: partierna understöder att programmet Studier i rörelse utvidgas till högskolorna under kommande mandatperiod

 • Hårda fakta, ballonger och nya bekantskap vid sektorträffen

  Publicerat:

  Årets första sektorträff arrangerades i Helsingfors i samband med motionstutordagen. Under den första dagen av sektorträffen stod riksdagsvalet på agendan och att bekanta oss med de nya idrottsansvariga. Samtidigt spelade vi in OLL:s valvideo. Vi kommer att berätta mer om den senare.

  Läs mer om artikeln: Hårda fakta, ballonger och nya bekantskap vid sektorträffen

 • #perseetpenkistä och #studierirörelseNU!

  Publicerat:

  Studerande sitter i genomsnitt cirka 11 timmar per dag. De alarmerande siffrorna förorsakas av den passiverande högskolemiljö som tvingar studerande att sitta den ena föreläsningen efter den andra utan uppfriskande pauser som är viktiga för hälsan. Vi på Studerandenas Idrottsförbund kräver att programmet Studier i rörelse ska omfatta högre stadiet under den kommande regeringsperioden.

  Läs mer om artikeln: #perseetpenkistä och #studierirörelseNU!