Artiklar med tagg: Idrottspolitik

På den här sidan hittar du alla våra publicerade nyheter, ställningstaganden, meddelanden och blogginlägg. Du kan filtrera dem enligt kategorierna nedan. Du kan också söka efter publikationer som relaterar till ett visst tema. Temana har markerats med #-tecknet i samband med varje publikation.

 • Jussi Ansala: Fem perspektiv på bättre högskoleidrott

  Publicerat:

  OLL:s specialsakkunnig inom högskoleidrott Jussi Ansala analyserade komponenterna för en bättre högskoleidrott vid SeAMK Sports -seminariet den 1 oktober.

  Läs mer om artikeln: Jussi Ansala: Fem perspektiv på bättre högskoleidrott

 • Sammanfattning av vårt webbseminarium om kommunal påverkan

  Publicerat:

  I december 2020 ordnade vi ett webbseminarium om påverkan i nämnder. Det var en del av en kommunalvalsserie i tre delar som vi ordnade tillsammans med SAMOK och FSF beträffande kommunalvalet. I den här sammanfattningen beskrivs webbseminariet i ett nötskal.

  Läs mer om artikeln: Sammanfattning av vårt webbseminarium om kommunal påverkan

 • Saara Karkulahti: Så här kan studerandeorganisationer påverka idrotts- och motionsfrågor i kommunen

  Publicerat:

  Saara Hanhela, ledamot i stadsfullmäktige och aktör inom motion och idrott, tipsar studentorganisationer om hur de kan främja motions- och idrottsfrågor inom det kommunala beslutsfattandet.

  Läs mer om artikeln: Saara Karkulahti: Så här kan studerandeorganisationer påverka idrotts- och motionsfrågor i kommunen

 • OLL:s hälsning till halvtidsöverläggningen: Nu är det inte tid att skära ner på idrott och motion!

  Publicerat:

  Behovet av att satsa på de studerandes motion och välbefinnande framhävs mitt under coronaepidemin. Studerandenas Idrottsförbund (OLL) påminner regeringen som förhandlar om planen för de offentliga finanserna att satsningen på de studerandes välbefinnande är en satsning på framtiden. Vi anser inte att det är rätt tidpunkt att skära ner på idrott och motion, utan nu är det snarare tid att satsa på det.

  Läs mer om artikeln: OLL:s hälsning till halvtidsöverläggningen: Nu är det inte tid att skära ner på idrott och motion!

 • Essi Lumme: Det lönar sig att beakta högskolestuderande i kommunens idrottsbeslut

  Publicerat:

  Under studietiden letar vi efter möjligheter att utvidga våra nätverk också tvärvetenskapligt inför arbetslivet. Under studierna får vi alla flera nya kompisrelationer. Alltför ofta sker mötena och nätverkandet på olika fester. Det vore fint om vi kunde stärka idrottens roll i nätverkandet och i att upprätthålla kamratrelationer.

  Läs mer om artikeln: Essi Lumme: Det lönar sig att beakta högskolestuderande i kommunens idrottsbeslut

 • Arbetsgruppssökning: Kom och planera framtiden med Studerandenas Idrottsförbund!

  Publicerat:

  OLLs styrelse har beslutat att inrätta en arbetsgrupp för medlemskap och en sparringgrupp för idrottspolitiska dokument. Läs mer nedan och ansök till grupper senast 12.3.2021!

  Läs mer om artikeln: Arbetsgruppssökning: Kom och planera framtiden med Studerandenas Idrottsförbund!

 • OLL: Fysisk aktivitet måste beaktas i utbildningspolitiska redogörelse

  Publicerat:

  Förra veckan utfärdade vi ett utlåtande om regeringens utbildningspolitisk redogörelse. I den betonar vi att främja studenters fysiska aktivitet.

  Läs mer om artikeln: OLL: Fysisk aktivitet måste beaktas i utbildningspolitiska redogörelse

 • Liisa Reinola: Högskolestuderande – en lätt bortglömd användargrupp

  Publicerat:

  Det talas mycket om barn och ungdomars motion och jämlika möjligheter till hobbyer. Hur vissa sporter är dyra att utöva, men att motion är viktigt för utvecklingen, sociala relationer och till och med hälsan. När vi har fixat deras saker så gott det går, hoppar vi ett antal årtionden framåt och tar itu med de äldres motionsmöjligheter. Det är sant att motion är en viktig faktor i att stödja de äldres hälsa och funktionsförmåga. Vi måste se till att de har en möjlighet att träna på gym tryggt, att det finns motionsspår i deras närhet och att stadens idrottstjänster ordnar guidade pensionärsgrupper.

  Läs mer om artikeln: Liisa Reinola: Högskolestuderande – en lätt bortglömd användargrupp

 • Svenskspråkigt seminarium inom projektet Studier i rörelse 27.11.2020

  Publicerat:

  Projektet Studier i rörelse är fortsättningen på Skolan i rörelse och riktar sig till andra stadiets skolor, dvs gymnasier, yrkesläroanstalter, högskolor och universitet.

  Läs mer om artikeln: Svenskspråkigt seminarium inom projektet Studier i rörelse 27.11.2020

 • COVID-19-pandemins effekter på högskoleidrotten

  Publicerat:

  I slutet av våren lät Statens idrottsråd (VLN) göra en utredning om läget inom idrottssektorn. Utredningen glömde helt högskolornas idrottstjänster. Studerandenas Idrottsförbund utarbetade på basis av VLN:s enkäter sin egen enkät speciellt för högskolornas idrottsväsen.

  Läs mer om artikeln: COVID-19-pandemins effekter på högskoleidrotten

 • Sanna-Maria Ahl: Kommunalvalet – frågor som gäller just dig

  Publicerat:

  Kommunalvalet, det mindre kända syskonet till riksdagsvalet. Du har väl redan hört? Har du röstat? Eller har du låtit bli att rösta eftersom du redan röstade i det ”riktiga” valet?

  Läs mer om artikeln: Sanna-Maria Ahl: Kommunalvalet – frågor som gäller just dig

 • Vi har publicerat Studerandenas Idrottsförbunds mål inför till kommunalvalet 2021!

  Publicerat:

  Under våren har vi utarbetat OLL:s mål inför kommunalvalet utgående från våra medlemmars önskemål.

  Läs mer om artikeln: Vi har publicerat Studerandenas Idrottsförbunds mål inför till kommunalvalet 2021!

 • Idrott får finansiering i budgetmanglingen

  Publicerat:

  Finlands regerings budgetmangling är förbi. Tillsammans med FSF och SAMOK deltog vi i att vaka budgetmanglingen vid Ständerhuset 17.9.2019. Syftet med den gemensamma vakningen var att påminna förhandlarna om att ta hänsyn till studerande när förhandlarna anlände till Ständerhuset för att förhandla om budgeten.

  Läs mer om artikeln: Idrott får finansiering i budgetmanglingen

 • Utvärdering av programmet Skolan i rörelse: Ökad kapacitet för idrottsproduktion

  Publicerat:

  Mellan januari och mars i år genomförde det Nationella centret för utbildningsutvärdering (NCU) en extern utvärdering av programmet och spetsprojektet Skolan i rörelse för den nuvarande perioden.

  Läs mer om artikeln: Utvärdering av programmet Skolan i rörelse: Ökad kapacitet för idrottsproduktion

 • OLL fick igång regeringsförhandlarna

  Publicerat:

  På onsdagen den 15 maj 2019 deltog Studerandenas Idrottsförbund i studerandenas regeringsprogramvaka som hölls av Finlands studentkårers förbund FSF och Finlands studerandekårers förbund – SAMOK. OLL var aktivt med hela dagen och lyfte tydligt fram sina egna mål för regeringsprogrammet. Utanför Ständerhuset kunde man också se en #studierirörelseNU-banderoll som påminde regeringsförhandlarna om vår önskan att utvidga programmet Skolan i rörelse till att verkligen omfatta högskolorna.

  Läs mer om artikeln: OLL fick igång regeringsförhandlarna

 • OLL:s valpanel #studierirörelseNU: partierna understöder att programmet Studier i rörelse utvidgas till högskolorna under kommande mandatperiod

  Publicerat:

  Den 13 mars höll Studerandenas Idrottsförbund (OLL) en paneldebatt med riksdagskandidaterna med temat motion i Palmsalen (Palmuhuone) på restaurang Lasipalatsi i Helsingfors. Paneldebatten vid namn #studierirörelseNU gick på djupet med de utmaningar och lösningar som finns för att främja en rörlig livsstil vid högskolorna. Paneldebattörerna var riksdagsledamöterna Paavo Arhinmäki (VF), Ritva Elomaa (Sannf), Johanna Karimäki (Gröna), Hanna Kosonen (C), Sari Multala (Saml) och Joona Räsänen (SDP). Paneldebatten leddes av Jussi Ansala, specialsakkunnig inom högskoleidrott vid OLL och Soile Koski-Aho, ordförande för OLL år 2018.

  Läs mer om artikeln: OLL:s valpanel #studierirörelseNU: partierna understöder att programmet Studier i rörelse utvidgas till högskolorna under kommande mandatperiod

 • #perseetpenkistä och #studierirörelseNU!

  Publicerat:

  Studerande sitter i genomsnitt cirka 11 timmar per dag. De alarmerande siffrorna förorsakas av den passiverande högskolemiljö som tvingar studerande att sitta den ena föreläsningen efter den andra utan uppfriskande pauser som är viktiga för hälsan. Vi på Studerandenas Idrottsförbund kräver att programmet Studier i rörelse ska omfatta högre stadiet under den kommande regeringsperioden.

  Läs mer om artikeln: #perseetpenkistä och #studierirörelseNU!

 • Riksdagens kulturutskott hörde OLL om idrottspolitiska redogörelsen

  Publicerat:

  Riksdagens kulturutskott bjöd in Studerandenas Idrottsförbund till ett diskussionsmöte om historiens första Idrottspolitiska redogörelse den 24 januari 2019.

  Läs mer om artikeln: Riksdagens kulturutskott hörde OLL om idrottspolitiska redogörelsen