Studerande, välfärdsområdesvalet påverkar dig också!

Det historiska välfärdsområdesvalet hålls för första gången i januari 2022. Studerandenas Idrottsförbund rf (OLL), Finlands studerandekårers förbund - SAMOK rf och Finlands Studentkårers Förbund FSF rf vill påminna studerande om välfärdsområdesvalets betydelse.

Välfärdsområden ska ge studerande all social- och hälsovårdsservice som inte omfattas av den primärvård som SHVS tillhandahåller. Dessa tjänster, som specialistvård, akutvård och vissa primärvårdsundersökningar, behövs av många studerande. Därför bör studerandenas röst höras i beslutsfattandet i välfärdsområden.

– Vårdstigen mellan SHVS, välfärdsområden och till exempel högskoleidrotten ska säkerställas så att de är så smidiga som möjligt. Studerande ska ha tillgång till specialistsjukvård inom rimlig tid. Särskilt studeradenas mentalvårdstjänster ska ha en stor roll i dessa nya välfärdsområden. Studerande kämpar med sin mentala hälsa och vi behöver ett starkt, engagerat och studerandevärderat samarbete för att tackla den psyskiska hälsokrisen, påminner studerandeorganisationerna.

Studeranden ska vara delaktiga i beredningen av välfärdsområden. Nyckeln är att säkerställa en fungerande arbetsfördelning, informationsflöde, överföring av kundrelationer och vårdstigar mellan välfärdsområden och SHVS tjänster. Dessutom bör motion ses som en förebyggande faktor i strategier och välmåendeprogram i välfärdslområden.

Det behövs studerande! Snart är de sista möjligheterna för att kandidera för välfärdsområdsvalet. Läs mer om valbarhet: https://vaalit.fi/sv/valbarhet-och-kandidatuppstallning4. Kampanjgrupper spelar också en viktig roll i valet, så om du inte vill vara en kandidat själv, gå med i en väns kampanjgrupp. Ännu viktigare, om du bara gör en sak under det här valet, rösta. "Ge din röst till en studerande, eftersom studerandenas röster endast uttrycks av studeranden", påpekar studerandeorganisationerna.

 • Inlämning av kandidatansökningar till valnämnderna: senast den 14 december 2021 kl 16.00.
 • Förhandsröstning i Finland: 12–18 januari 2022.
 • Den egentliga röstningsdagen: söndagen den 23 januari 2022.
 • Fullmäktige inleder sitt arbete 1.3.2022.
 • En mer detaljerad tidsplan för välfärdsområdesvalet: https://vaalit.fi/sv/tidsplan-for-valfardsomradesval

Mer information:

Finlands Studentkårers Förbund FSF rf

Sakari Tuomisto

sakari.tuomisto@syl.fi

+358 40 687 6353

Finlands studerandekårers förbund - SAMOK rf

Oona Löytänen

oona.loytanen@samok.fi

+358 50 389 1000

Studerandenas Idrottsförbund rf (OLL)

Essi Lumme

essi.lumme@oll.fi

+358 44 780 0216

Du kanske också är intresserad av

 • OLL:s ordförande: Programmet Suomi liikkeelle uppfylls inte för de studerandes del

  Publicerat:

  Emilia Junnila, ordförande för Studerandenas Idrottsförbund (OLL), ser möjligheter att öka studerandenas rörelse inom programmet Suomi liikkeelle som ingår i regeringsprogrammet. Samtidigt är hon orolig för de nedskärningar som riktar sig till de studerande, vilka skulle kunna urvattna även goda skrivningar om motion.

  Läs mer om artikeln: OLL:s ordförande: Programmet Suomi liikkeelle uppfylls inte för de studerandes del

 • Högskolan i rörelse-verksamheten stöder långvarigt och omfattande välbefinnande

  Publicerat:

  Hur syns Högskolan i rörelse-verksamheten i studerandes vardag och varför bodre verksamhetens finansiering tryggas även i framtiden? I Studerandenas Idrottsförbunds valbloggseries andra del skriver sakkunnig inom högskoleidrott Anni Liina Ikonen om Högskolan i rörelse-verksamhetens betydelse.

  Läs mer om artikeln: Högskolan i rörelse-verksamheten stöder långvarigt och omfattande välbefinnande

 • Vi lyfter med studerandena i motionsfrämjandet

  Publicerat:

  Studerandenas problem döljs bakom narrativet om att klara sig, och det beror på att de är unga, skriver OLL:s generalsekreterare Niko Peltokangas. I riksdagsvalet för förbundet en kampanj för att studerandena ska identifieras som sin egen grupp i lagstiftningen om motionsfrämjande.

  Läs mer om artikeln: Vi lyfter med studerandena i motionsfrämjandet