Studerande, välfärdsområdesvalet påverkar dig också!

Det historiska välfärdsområdesvalet hålls för första gången i januari 2022. Studerandenas Idrottsförbund rf (OLL), Finlands studerandekårers förbund - SAMOK rf och Finlands Studentkårers Förbund FSF rf vill påminna studerande om välfärdsområdesvalets betydelse.

Välfärdsområden ska ge studerande all social- och hälsovårdsservice som inte omfattas av den primärvård som SHVS tillhandahåller. Dessa tjänster, som specialistvård, akutvård och vissa primärvårdsundersökningar, behövs av många studerande. Därför bör studerandenas röst höras i beslutsfattandet i välfärdsområden.

– Vårdstigen mellan SHVS, välfärdsområden och till exempel högskoleidrotten ska säkerställas så att de är så smidiga som möjligt. Studerande ska ha tillgång till specialistsjukvård inom rimlig tid. Särskilt studeradenas mentalvårdstjänster ska ha en stor roll i dessa nya välfärdsområden. Studerande kämpar med sin mentala hälsa och vi behöver ett starkt, engagerat och studerandevärderat samarbete för att tackla den psyskiska hälsokrisen, påminner studerandeorganisationerna.

Studeranden ska vara delaktiga i beredningen av välfärdsområden. Nyckeln är att säkerställa en fungerande arbetsfördelning, informationsflöde, överföring av kundrelationer och vårdstigar mellan välfärdsområden och SHVS tjänster. Dessutom bör motion ses som en förebyggande faktor i strategier och välmåendeprogram i välfärdslområden.

Det behövs studerande! Snart är de sista möjligheterna för att kandidera för välfärdsområdsvalet. Läs mer om valbarhet: https://vaalit.fi/sv/valbarhet-och-kandidatuppstallning4. Kampanjgrupper spelar också en viktig roll i valet, så om du inte vill vara en kandidat själv, gå med i en väns kampanjgrupp. Ännu viktigare, om du bara gör en sak under det här valet, rösta. "Ge din röst till en studerande, eftersom studerandenas röster endast uttrycks av studeranden", påpekar studerandeorganisationerna.

 • Inlämning av kandidatansökningar till valnämnderna: senast den 14 december 2021 kl 16.00.
 • Förhandsröstning i Finland: 12–18 januari 2022.
 • Den egentliga röstningsdagen: söndagen den 23 januari 2022.
 • Fullmäktige inleder sitt arbete 1.3.2022.
 • En mer detaljerad tidsplan för välfärdsområdesvalet: https://vaalit.fi/sv/tidsplan-for-valfardsomradesval

Mer information:

Finlands Studentkårers Förbund FSF rf

Sakari Tuomisto

sakari.tuomisto@syl.fi

+358 40 687 6353

Finlands studerandekårers förbund - SAMOK rf

Oona Löytänen

oona.loytanen@samok.fi

+358 50 389 1000

Studerandenas Idrottsförbund rf (OLL)

Essi Lumme

essi.lumme@oll.fi

+358 44 780 0216

Du kanske också är intresserad av

 • Liisa Reinola: Högskolestuderande – en lätt bortglömd användargrupp

  Publicerat:

  Det talas mycket om barn och ungdomars motion och jämlika möjligheter till hobbyer. Hur vissa sporter är dyra att utöva, men att motion är viktigt för utvecklingen, sociala relationer och till och med hälsan. När vi har fixat deras saker så gott det går, hoppar vi ett antal årtionden framåt och tar itu med de äldres motionsmöjligheter. Det är sant att motion är en viktig faktor i att stödja de äldres hälsa och funktionsförmåga. Vi måste se till att de har en möjlighet att träna på gym tryggt, att det finns motionsspår i deras närhet och att stadens idrottstjänster ordnar guidade pensionärsgrupper.

  Läs mer om artikeln: Liisa Reinola: Högskolestuderande – en lätt bortglömd användargrupp

 • COVID-19-pandemins effekter på högskoleidrotten

  Publicerat:

  I slutet av våren lät Statens idrottsråd (VLN) göra en utredning om läget inom idrottssektorn. Utredningen glömde helt högskolornas idrottstjänster. Studerandenas Idrottsförbund utarbetade på basis av VLN:s enkäter sin egen enkät speciellt för högskolornas idrottsväsen.

  Läs mer om artikeln: COVID-19-pandemins effekter på högskoleidrotten

 • Unohtakaa lapset, pelastakaa aikuiset!

  Publicerat:

  Tuleeko sinulle mieleen aihetta joka kerää yhtä varauksettoman kannatuksen läpi puoluekentän kuin liikkumisen lisäämisen suomalaisten arkeen?

  Läs mer om artikeln: Unohtakaa lapset, pelastakaa aikuiset!