Artiklar med tagg: Påverkansarbete

På den här sidan hittar du alla våra publicerade nyheter, ställningstaganden, meddelanden och blogginlägg. Du kan filtrera dem enligt kategorierna nedan. Du kan också söka efter publikationer som relaterar till ett visst tema. Temana har markerats med #-tecknet i samband med varje publikation.

 • OLL:s ordförande: Programmet Suomi liikkeelle uppfylls inte för de studerandes del

  Publicerat:

  Emilia Junnila, ordförande för Studerandenas Idrottsförbund (OLL), ser möjligheter att öka studerandenas rörelse inom programmet Suomi liikkeelle som ingår i regeringsprogrammet. Samtidigt är hon orolig för de nedskärningar som riktar sig till de studerande, vilka skulle kunna urvattna även goda skrivningar om motion.

  Läs mer om artikeln: OLL:s ordförande: Programmet Suomi liikkeelle uppfylls inte för de studerandes del

 • Så här skulle representanterna för den kommande regeringen öka de studerandes rörlighet

  Publicerat:

  Före valet frågade vi partiernas representanter vilket som är det viktigaste sättet att öka de studerandes rörlighet under den kommande valperioden. Så här svarade partierna som deltar i regeringsförhandlingarna.

  Läs mer om artikeln: Så här skulle representanterna för den kommande regeringen öka de studerandes rörlighet

 • OLL påminner förhandlarna vid Ständerhuset om högskoleidrottens värde

  Publicerat:

  Opiskelijoiden Liikuntaliitto (OLL) muistuttaa Säätytalolle kokoontuneita hallitusohjelmaneuvottelijoita korkeakoululiikunnan tärkeydestä maanantaina 8. toukokuuta klo 8–9. OLL:n tavoitteena on saada hallituksen ohjelmaan toimenpiteitä, joilla edistetään opiskeluhyvinvointia turvaamalla yhdenvertaisesti kaikkien opiskelijoiden mahdollisuus fyysiseen aktiivisuuteen.

  Läs mer om artikeln: OLL påminner förhandlarna vid Ständerhuset om högskoleidrottens värde

 • Vi lyfter med studerandena i motionsfrämjandet

  Publicerat:

  Studerandenas problem döljs bakom narrativet om att klara sig, och det beror på att de är unga, skriver OLL:s generalsekreterare Niko Peltokangas. I riksdagsvalet för förbundet en kampanj för att studerandena ska identifieras som sin egen grupp i lagstiftningen om motionsfrämjande.

  Läs mer om artikeln: Vi lyfter med studerandena i motionsfrämjandet

 • Högskolan i rörelse-verksamheten stöder långvarigt och omfattande välbefinnande

  Publicerat:

  Hur syns Högskolan i rörelse-verksamheten i studerandes vardag och varför bodre verksamhetens finansiering tryggas även i framtiden? I Studerandenas Idrottsförbunds valbloggseries andra del skriver sakkunnig inom högskoleidrott Anni Liina Ikonen om Högskolan i rörelse-verksamhetens betydelse.

  Läs mer om artikeln: Högskolan i rörelse-verksamheten stöder långvarigt och omfattande välbefinnande

 • Högskoleidrotten bör beaktas i högskolornas finansiering

  Publicerat:

  Högskolestuderandenas välbefinnande har varit i kris de senaste åren, och därför måste det satsas mer på finansieringen av högskoleidrotten, skriver Emilia Junnila, ordförande för Studerandenas Idrottsförbund. För att förhindra större kriser och kostnader för orörlighet måste investeringar göras nu.

  Läs mer om artikeln: Högskoleidrotten bör beaktas i högskolornas finansiering

 • En tävling mellan högskoleidrotten och beslutsfattarna på Medborgartorget 22.2

  Publicerat:

  Studerandenas Idrottsförbunds (OLL) riksdagsvalkampanj "Liikuttavan arvokas" inleds med ett gemensamt jippo den 22 februari klockan 14, då studie- och arbetsdagen avbryts i 54 minuter för rörelse. På Medborgartorget i Helsingfors kan man delta i en gemensam motionsstund samt följa tävlingen mellan ett lag som representerar högskoleidrotten och ett lag som representerar beslutsfattare.

  Läs mer om artikeln: En tävling mellan högskoleidrotten och beslutsfattarna på Medborgartorget 22.2

 • OLL:s gemensamma jippo den 22 februari gör högskoleidrotten till en del av valdiskussionen

  Publicerat:

  Studerandenas Idrottsförbund OLL:s kampanj Liikuttavan arvokas lyfter fram högskoleidrottens betydelse i riksdagsvalet. Kampanjen öppnas med ett gemensamt riksomfattande jippo den 22 februari 2023, då OLL också ordnar ett evenemang som är öppet för alla på Medborgartorget i samarbete med UniSport.

  Läs mer om artikeln: OLL:s gemensamma jippo den 22 februari gör högskoleidrotten till en del av valdiskussionen

 • Dags att sätta punkt för problemen i studerandenas välbefinnande - Studerandenas Idrottsförbund kräver åtgärder för högskoleidrotten

  Publicerat:

  Den ökade psykiska ohälsan bland högskolestuderanden är ett känt faktum, men gärningar för att åtgärda problemen har förblivit svaga. I nästa riksdagsval är det hög tid att fokusera på högskolestuderandenas välbefinnande och fysiska aktivitet, kräver Studerandenas Idrottsförbund (OLL) under sitt förbundsmöte som hölls i Vuokatti den 2–3 november.

  Läs mer om artikeln: Dags att sätta punkt för problemen i studerandenas välbefinnande - Studerandenas Idrottsförbund kräver åtgärder för högskoleidrotten

 • Aktuellt inom Högskolan i rörelse: Samarbete underlättar välbefinnande

  Publicerat:

  Läs de senaste nyheterna inom Högskolan i rörelse -verksamheten nedan!

  Läs mer om artikeln: Aktuellt inom Högskolan i rörelse: Samarbete underlättar välbefinnande

 • Nu är det dags att föra diskussion om motion – Studerandenas idrottsförbund kräver i sina valmål konkreta åtgärder för att främja motion

  Publicerat:

  Vilken bransch är 1) värd miljarder, 2) populär bland alla politiker och 3) så gott som osynlig i valdebatten? Det handlar om att främja idrott och motion. Det ambitiösa målet för Studerandenas idrottsförbund (OLL) är att föra högskoleidrotten till vårens riksdagsvalsdebatter.

  Läs mer om artikeln: Nu är det dags att föra diskussion om motion – Studerandenas idrottsförbund kräver i sina valmål konkreta åtgärder för att främja motion

 • I Opiskelijaliike-podcastens pilotavsnitt funderar man på den riksomfattande intressebevakningens framtid

  Publicerat:

  Det här är podcasten Opiskelijaliike, där vi undersöker högskoleidrottens framtid! I pilotavsnittet fick vi besök av Siiri Turunen från Studentkåren vid Åbo universitet (TYY) och intervjuade finska badmintonförbundets ordförande Tytti Saarinen.

  Läs mer om artikeln: I Opiskelijaliike-podcastens pilotavsnitt funderar man på den riksomfattande intressebevakningens framtid

 • Opiskelijoiden Liikuntaliitto yhtyy vaatimukseen Olympiakomitean ylimääräisestä yhdistyksen kokouksesta

  Publicerat:

  Opiskelijoiden Liikuntaliitto (OLL) kannattaa Sulkapalloliiton vaatimusta Olympiakomitean ylimääräisen yhdistyksen kokouksen koollekutsumisesta. Liikuntayhteisön kannattaa luoda tilaa keskustelulle ja päätöksille, jotka edistävät yhdenvertaisuuden toteutumista Olympiakomitean toiminnassa.

  Läs mer om artikeln: Opiskelijoiden Liikuntaliitto yhtyy vaatimukseen Olympiakomitean ylimääräisestä yhdistyksen kokouksesta

 • OLL kommenterar hälsoundersökningens resultat – i lösningarna betonas motion, gemenskap och varierade livssituationer

  Publicerat:

  I stödet för studieförmågan och orken är det dags att övergå från forskningsresultat till handlingar. Under webbinariet om KOTT-forskningsresultaten talade OLL:s vice ordförande Tekla Hahl om högskolan i rörelse-verksamhetens möjligheter och beaktandet av studerandenas individuella livssituationer.

  Läs mer om artikeln: OLL kommenterar hälsoundersökningens resultat – i lösningarna betonas motion, gemenskap och varierade livssituationer

 • Tekla Hahl: Rekommendationerna för högskoleidrotten visar riktningen för intressebevakningen inom idrott och motion

  Publicerat:

  Studerandenas Idrottsförbunds intressebevakningsarbete bygger på rekommendationerna för högskoleidrotten. Rekommendationerna vägleder högskolorna när de bygger sina motions- och idrottstjänster och en sundare studiemiljö. Förbundets vice ordförande Tekla Hahl fördjupade sig i rekommendationerna i anslutning till intressebevakningsarbetet, men insåg att hon mött dem redan tidigare, på en föreläsning i yrkeshögskolan.

  Läs mer om artikeln: Tekla Hahl: Rekommendationerna för högskoleidrotten visar riktningen för intressebevakningen inom idrott och motion

 • Studerande, välfärdsområdesvalet påverkar dig också!

  Publicerat:

  Det historiska välfärdsområdesvalet hålls för första gången i januari 2022. Studerandenas Idrottsförbund rf (OLL), Finlands studerandekårers förbund - SAMOK rf och Finlands Studentkårers Förbund FSF rf vill påminna studerande om välfärdsområdesvalets betydelse.

  Läs mer om artikeln: Studerande, välfärdsområdesvalet påverkar dig också!

 • Brist på välbefinnande som beror på coronan åtgärdas genom motion

  Publicerat:

  Distansstudier påtvingade av coronarestriktionerna utsätter studerande lätt för koncentrationssvårigheter, smärtor i kroppen och ensamhet. Redan före coronan satt högskolestuderande närmare 11 timmar dagligen. I ljuset av dessa fakta är högskoleidrotten en nödvändig stöttepelare för studerandenas och personalens välbefinnande nu i slutskedet av coronan och när studierna återgår till campus.

  Läs mer om artikeln: Brist på välbefinnande som beror på coronan åtgärdas genom motion

 • Jatkokysely koronan vaikutuksista korkeakoululiikuntaan on nyt ulkona

  Publicerat:

  Elämme yhä koronan vaikutusten kanssa ja eritasoisia rajoituksia on yhä voimassa ympäri Suomea. Haluamme selvittää korkeakoululiikunnan tilannetta jatkoksi viime vuotiselle kyselylle. Kysely on koostettu aiempien kysymysten pohjalta. 

  Läs mer om artikeln: Jatkokysely koronan vaikutuksista korkeakoululiikuntaan on nyt ulkona

 • Arbetsgruppssökning: Kom och planera framtiden med Studerandenas Idrottsförbund!

  Publicerat:

  OLLs styrelse har beslutat att inrätta en arbetsgrupp för medlemskap och en sparringgrupp för idrottspolitiska dokument. Läs mer nedan och ansök till grupper senast 12.3.2021!

  Läs mer om artikeln: Arbetsgruppssökning: Kom och planera framtiden med Studerandenas Idrottsförbund!

 • OLL: Fysisk aktivitet måste beaktas i utbildningspolitiska redogörelse

  Publicerat:

  Förra veckan utfärdade vi ett utlåtande om regeringens utbildningspolitisk redogörelse. I den betonar vi att främja studenters fysiska aktivitet.

  Läs mer om artikeln: OLL: Fysisk aktivitet måste beaktas i utbildningspolitiska redogörelse

 • Liisa Reinola: Högskolestuderande – en lätt bortglömd användargrupp

  Publicerat:

  Det talas mycket om barn och ungdomars motion och jämlika möjligheter till hobbyer. Hur vissa sporter är dyra att utöva, men att motion är viktigt för utvecklingen, sociala relationer och till och med hälsan. När vi har fixat deras saker så gott det går, hoppar vi ett antal årtionden framåt och tar itu med de äldres motionsmöjligheter. Det är sant att motion är en viktig faktor i att stödja de äldres hälsa och funktionsförmåga. Vi måste se till att de har en möjlighet att träna på gym tryggt, att det finns motionsspår i deras närhet och att stadens idrottstjänster ordnar guidade pensionärsgrupper.

  Läs mer om artikeln: Liisa Reinola: Högskolestuderande – en lätt bortglömd användargrupp

 • Svenskspråkigt seminarium inom projektet Studier i rörelse 27.11.2020

  Publicerat:

  Projektet Studier i rörelse är fortsättningen på Skolan i rörelse och riktar sig till andra stadiets skolor, dvs gymnasier, yrkesläroanstalter, högskolor och universitet.

  Läs mer om artikeln: Svenskspråkigt seminarium inom projektet Studier i rörelse 27.11.2020

 • COVID-19-pandemins effekter på högskoleidrotten

  Publicerat:

  I slutet av våren lät Statens idrottsråd (VLN) göra en utredning om läget inom idrottssektorn. Utredningen glömde helt högskolornas idrottstjänster. Studerandenas Idrottsförbund utarbetade på basis av VLN:s enkäter sin egen enkät speciellt för högskolornas idrottsväsen.

  Läs mer om artikeln: COVID-19-pandemins effekter på högskoleidrotten

 • Jussi Ansala: Kommunalvalet och cykling – Den heliga treenigheten av lyckad cykelpendling: cykel, rutt och lås

  Publicerat:

  OLL:s styrelse beslutade i juni utifrån medlemsföreningarnas utlåtanden om förbundets mål för kommunalvalet 2021. Det första målet – eller snarare lösningen – lyder som följande: Förhållandena för cykling måste utvecklas och stadscykelnätverken utökas – cykling är en utmärkt nyttomotionsform för alla invånare, inklusive studerande. I detta blogginlägg behandlar jag valtemat utifrån min egen “sadelkänsla”.

  Läs mer om artikeln: Jussi Ansala: Kommunalvalet och cykling – Den heliga treenigheten av lyckad cykelpendling: cykel, rutt och lås

 • Tuire Ranta-Meyer: Den lekande människan vågar motionera i högskola

  Publicerat:

  I den här bloggtexten frågar jag om yrkeshögskolor får ha fantasiledare och ”tokighetsmästare” som i Littles byrå? Kan en kreativ idé som känns lite knäpp idag vara en driftkraft för utvecklingen i morgon? Kan vi hitta sådana perspektiv på högskoleidrott som inte kräver att studerande är fulla av sportig styrka för att kunna delta i idrott, att motionera självständigt och att njuta av fysisk aktivitet ett steg − eller till exempel en roterande handled i taget?

  Läs mer om artikeln: Tuire Ranta-Meyer: Den lekande människan vågar motionera i högskola

 • Sanna-Maria Ahl: Kommunalvalet – frågor som gäller just dig

  Publicerat:

  Kommunalvalet, det mindre kända syskonet till riksdagsvalet. Du har väl redan hört? Har du röstat? Eller har du låtit bli att rösta eftersom du redan röstade i det ”riktiga” valet?

  Läs mer om artikeln: Sanna-Maria Ahl: Kommunalvalet – frågor som gäller just dig

 • Idrott får finansiering i budgetmanglingen

  Publicerat:

  Finlands regerings budgetmangling är förbi. Tillsammans med FSF och SAMOK deltog vi i att vaka budgetmanglingen vid Ständerhuset 17.9.2019. Syftet med den gemensamma vakningen var att påminna förhandlarna om att ta hänsyn till studerande när förhandlarna anlände till Ständerhuset för att förhandla om budgeten.

  Läs mer om artikeln: Idrott får finansiering i budgetmanglingen

 • OLL fick igång regeringsförhandlarna

  Publicerat:

  På onsdagen den 15 maj 2019 deltog Studerandenas Idrottsförbund i studerandenas regeringsprogramvaka som hölls av Finlands studentkårers förbund FSF och Finlands studerandekårers förbund – SAMOK. OLL var aktivt med hela dagen och lyfte tydligt fram sina egna mål för regeringsprogrammet. Utanför Ständerhuset kunde man också se en #studierirörelseNU-banderoll som påminde regeringsförhandlarna om vår önskan att utvidga programmet Skolan i rörelse till att verkligen omfatta högskolorna.

  Läs mer om artikeln: OLL fick igång regeringsförhandlarna

 • OLL:s valpanel #studierirörelseNU: partierna understöder att programmet Studier i rörelse utvidgas till högskolorna under kommande mandatperiod

  Publicerat:

  Den 13 mars höll Studerandenas Idrottsförbund (OLL) en paneldebatt med riksdagskandidaterna med temat motion i Palmsalen (Palmuhuone) på restaurang Lasipalatsi i Helsingfors. Paneldebatten vid namn #studierirörelseNU gick på djupet med de utmaningar och lösningar som finns för att främja en rörlig livsstil vid högskolorna. Paneldebattörerna var riksdagsledamöterna Paavo Arhinmäki (VF), Ritva Elomaa (Sannf), Johanna Karimäki (Gröna), Hanna Kosonen (C), Sari Multala (Saml) och Joona Räsänen (SDP). Paneldebatten leddes av Jussi Ansala, specialsakkunnig inom högskoleidrott vid OLL och Soile Koski-Aho, ordförande för OLL år 2018.

  Läs mer om artikeln: OLL:s valpanel #studierirörelseNU: partierna understöder att programmet Studier i rörelse utvidgas till högskolorna under kommande mandatperiod

 • #perseetpenkistä och #studierirörelseNU!

  Publicerat:

  Studerande sitter i genomsnitt cirka 11 timmar per dag. De alarmerande siffrorna förorsakas av den passiverande högskolemiljö som tvingar studerande att sitta den ena föreläsningen efter den andra utan uppfriskande pauser som är viktiga för hälsan. Vi på Studerandenas Idrottsförbund kräver att programmet Studier i rörelse ska omfatta högre stadiet under den kommande regeringsperioden.

  Läs mer om artikeln: #perseetpenkistä och #studierirörelseNU!