Opiskelija, aluevaalit koskettavat myös sinua!

Historialliset aluevaalit käydään ensimmäistä kertaa tammikuussa 2022. Opiskelijoiden Liikuntaliitto (OLL), Suomen opiskelijakuntien liitto - SAMOK ry sekä Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL ry muistuttavat aluevaalien merkityksestä korkeakouluopiskelijalle.

Hyvinvointialueet tulevat tarjoamaan opiskelijoille kaikki sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut, jotka eivät kuulu YTHS:n tarjoaman perusterveydenhuollon piiriin. Näitä palveluita, kuten erikoissairaanhoitoa, päivystystä ja joitain perusterveydenhuollon tutkimuksia, monet opiskelijat tarvitsevat. Siksi opiskelijoiden äänen tulee kuulua hyvinvointialueiden päätöksenteossa.

“Hyvinvointialueilla tulee pitää huolta sujuvista hoitopoluista YTHS:n, hyvinvointialueen ja esimerkiksi korkeakoululiikunnan välillä. Opiskelijan tulee päästä erikoissairaanhoitoon inhimillisessä ajassa. Etenkin opiskelijoiden mielenterveyspalveluiden tulee olla tärkeässä roolissa uusilla hyvinvointialueilla. Opiskelijat voivat huonosti ja mielenterveyskriisin taltuttamiseksi tarvitsemme vahvaa, sitoutunutta ja opiskelijoita arvostavaa yhteistyötä”, opiskelijajärjestöt korostaa.

Opiskelijat tulee ottaa mukaan hyvinvointialueiden valmisteluun. Keskeistä on varmistaa toimiva työnjako, tiedonkulku, asiakkuuksien siirtyminen ja hoitopolut hyvinvointialueen ja YTHS:n palveluiden välillä. Lisäksi liikunta tulee huomioida ennaltaehkäisevänä tekijänä hyvinvointialueiden strategioissa ja hyvinvointiohjelmissa.

Opiskelijoita tarvitaan! Ehdolle asettumisen viimeiset hetket alkavat olla käsillä. Lue lisää vaalikelpoisuudesta: https://vaalit.fi/vaalikelpoisuus-ja-ehdokasasettelu4. Myös kampanjatiimeillä on tärkeä rooli, joten jos et halua itse asettua ehdolle, lähde mukaan kaverin kampanjaan. Jos kuitenkin teet näihin vaaleihin liittyen vain yhden asian, käytä se äänestämiseen. “Anna äänesi opiskelijalle, sillä opiskelijoiden ääntä pitävät vain opiskelijat itse”, opiskelijajärjestöt muistuttavat.

 • Ehdolle asettautuminen päättyy 14.12.2021 klo 16
 • Ennakkoäänestys 12.–18.1.2022
 • Vaalipäivä 23.1.2022
 • Uudet valtuustot aloittavat 1.3.2022.
 • Aluevaalien tarkempi aikataulu: https://vaalit.fi/aikataulut-aluevaaleissa

Lisätietoja:

Suomen ylioppilaskuntien liitto

Sakari Tuomisto

sakari.tuomisto@syl.fi

+358 40 687 6353

Suomen opiskelijakuntien liitto - SAMOK ry

Oona Löytänen

oona.loytanen@samok.fi

+358 50 389 1000

Opiskelijoiden Liikuntaliitto

Essi Lumme

essi.lumme@oll.fi

+358 44 780 0216

Sinua voisi kiinnostaa myös

 • Liisa Reinola: Korkeakouluopiskelijat ‒ helposti unohdettu käyttäjäryhmä

  Julkaistu:

  Usein puhutaan lasten ja nuorten liikunnasta ja heidän tasa-arvoisista harrastusmahdollisuuksistaan. Kuinka tietyt lajit ovat kalliita harrastaa, mutta kuinka liikunta on tärkeää kehityksen, sosiaalisten suhteiden ja jopa terveyden kannalta. Kun heidän asiansa on saatu jotenkin kuntoon, hypätään useampi kymmenen vuotta eteenpäin ja keskustellaan vanhusten liikuntamahdollisuuksista. Liikunta näytteleekin todella suurta osaa heidän terveytensä ja toimintakykynsä tukemisessa. Heille täytyy siis tarjota mahdollisuus turvalliseen kuntosaliharjoitteluun, lähellä olevat lenkkipolut ja kaupungin liikuntapalveluiden ohjatut eläkeläisryhmät.

  Lue lisää artikkelista: Liisa Reinola: Korkeakouluopiskelijat ‒ helposti unohdettu käyttäjäryhmä

 • COVID-19 pandemian vaikutukset korkeakoululiikuntaan

  Julkaistu:

  Valtion liikuntaneuvosto (VLN) teetti kevään lopulla selvityksen liikunta-alan tilanteesta. Selvityksestä unohtuivat kokonaan korkeakoulujen liikuntapalvelut. Opiskelijoiden liikuntaliitto laati VLN:n kyselylomakkeiden pohjalta oman kohdennetun kyselyn korkeakoululiikuntatoimijoille.

  Lue lisää artikkelista: COVID-19 pandemian vaikutukset korkeakoululiikuntaan

 • Unohtakaa lapset, pelastakaa aikuiset!

  Julkaistu:

  Tuleeko sinulle mieleen aihetta joka kerää yhtä varauksettoman kannatuksen läpi puoluekentän kuin liikkumisen lisäämisen suomalaisten arkeen?

  Lue lisää artikkelista: Unohtakaa lapset, pelastakaa aikuiset!