Artiklar med tagg: Högskolor i rörelse

På den här sidan hittar du alla våra publicerade nyheter, ställningstaganden, meddelanden och blogginlägg. Du kan filtrera dem enligt kategorierna nedan. Du kan också söka efter publikationer som relaterar till ett visst tema. Temana har markerats med #-tecknet i samband med varje publikation.

 • Resultatkortet Vision 2025 Högskola i rörelse har lanserats

  Publicerat:

  Resultatkortet Vision 2025 Högskolan i rörelse är en ny helhet med inriktning på en helhetsmässig utveckling av högskoleidrott. Det är avsett som ett verktyg för högskolor, studerande- och studentkårer samt högskoleidrottens intressenter.

  Läs mer om artikeln: Resultatkortet Vision 2025 Högskola i rörelse har lanserats

 • OLL kommenterar hälsoundersökningens resultat – i lösningarna betonas motion, gemenskap och varierade livssituationer

  Publicerat:

  I stödet för studieförmågan och orken är det dags att övergå från forskningsresultat till handlingar. Under webbinariet om KOTT-forskningsresultaten talade OLL:s vice ordförande Tekla Hahl om högskolan i rörelse-verksamhetens möjligheter och beaktandet av studerandenas individuella livssituationer.

  Läs mer om artikeln: OLL kommenterar hälsoundersökningens resultat – i lösningarna betonas motion, gemenskap och varierade livssituationer

 • Aktiveringssignalen besökte OLL:s förbundsmöte i Kuortane

  Publicerat:

  Aktiveringssignalen, som blivit mycket populär vid Glasgow universitet i Skottland, besökte OLL:s förbundsmöte på Kuortane idrottsinstitut.

  Läs mer om artikeln: Aktiveringssignalen besökte OLL:s förbundsmöte i Kuortane

 • Jorma Alastalo blir vikarie för den sakkunniga inom högskoleidrott

  Publicerat:

  Jorma Alastalo har valts till vikarie för Studerandenas Idrottsförbunds sakkunniga inom högskoleidrott under hennes föräldraledighet. Han har fungerat som förbundets andra vice ordförande i år.

  Läs mer om artikeln: Jorma Alastalo blir vikarie för den sakkunniga inom högskoleidrott

 • Studerandenas Idrottsförbunds förbundsmöte: Högskolornas studerande och idrottstjänster är coronapandemins förlorare

  Publicerat:

  Studerandenas Idrottsförbund (OLL) anser att högskolestuderandena är coronapandemins förlorare. Högskoleidrotten, Högskolan i rörelse-verksamheten och andra strukturer som stöder välbefinnande i studierna bör stärkas inför eventuella framtida kriser, konstaterade OLL under sitt förbundsmöte som hölls i Kuortane den 10–11 november.

  Läs mer om artikeln: Studerandenas Idrottsförbunds förbundsmöte: Högskolornas studerande och idrottstjänster är coronapandemins förlorare

 • Jussi Ansala: Fem perspektiv på bättre högskoleidrott

  Publicerat:

  OLL:s specialsakkunnig inom högskoleidrott Jussi Ansala analyserade komponenterna för en bättre högskoleidrott vid SeAMK Sports -seminariet den 1 oktober.

  Läs mer om artikeln: Jussi Ansala: Fem perspektiv på bättre högskoleidrott

 • Teman på förhöstens webbseminarier är elitidrott och Högskolan i rörelse-samarbete

  Publicerat:

  Hösten för med sig intressanta webbseminarier som handlar om högskoleidrott!

  Läs mer om artikeln: Teman på förhöstens webbseminarier är elitidrott och Högskolan i rörelse-samarbete

 • Brist på välbefinnande som beror på coronan åtgärdas genom motion

  Publicerat:

  Distansstudier påtvingade av coronarestriktionerna utsätter studerande lätt för koncentrationssvårigheter, smärtor i kroppen och ensamhet. Redan före coronan satt högskolestuderande närmare 11 timmar dagligen. I ljuset av dessa fakta är högskoleidrotten en nödvändig stöttepelare för studerandenas och personalens välbefinnande nu i slutskedet av coronan och när studierna återgår till campus.

  Läs mer om artikeln: Brist på välbefinnande som beror på coronan åtgärdas genom motion

 • Gå med i Högskolan i rörelse e-postlista!

  Publicerat:

  Vi erbjuder information om att hur högskolar kan göra studiedagar mera fysiska aktiva. Genom att gå med kan du hålla dig hörd om t.ex. webinarier, bästa idéer och stödformer för högskolor!

  Läs mer om artikeln: Gå med i Högskolan i rörelse e-postlista!

 • Markus Halonen: Att sprida kunskap är centralt i att främja fysisk aktivitet 

  Publicerat:

  Målet att öka fysisk aktivitet i högskolekulturen är invecklat, och det lönar sig att se på målgruppen ur olika synvinklar för att nå det. Naturligtvis är det viktigt att påminna om den nytta som motion har och de skador som fysisk inaktivitet orsakar, men vi behöver också mer detaljerad information när vi vill förädla det nya vi lär till verksamhet som ökar fysisk aktivitet. I augusti 2020 ordnade projektet Tikissä työelämään en serie på tre webbseminarier som granskade nyttorna med motion och idrott, men även eventuella skador, bland annat vad gäller hjärnhälsa och den nya motionsrekommendationen.

  Läs mer om artikeln: Markus Halonen: Att sprida kunskap är centralt i att främja fysisk aktivitet 

 • Opiskelijoiden Liikuntaliitto yhdessä YTHS:n kanssa järjestää Ergonomia etäopiskelussa -webinaarin

  Publicerat:

  Opiskelu on siirtynyt väliaikaisesti koteihin ja näyttöjen taakse. Koronan jälkeenkin on odotettavissa, että korkeakouluissa opiskellaan aiempaa enemmän verkossa. Webinaarissa käsittelemme miten etäopiskelusta saa nautinnollisempaa ja vähemmän jumittavaa!

  Läs mer om artikeln: Opiskelijoiden Liikuntaliitto yhdessä YTHS:n kanssa järjestää Ergonomia etäopiskelussa -webinaarin

 • OLL: Fysisk aktivitet måste beaktas i utbildningspolitiska redogörelse

  Publicerat:

  Förra veckan utfärdade vi ett utlåtande om regeringens utbildningspolitisk redogörelse. I den betonar vi att främja studenters fysiska aktivitet.

  Läs mer om artikeln: OLL: Fysisk aktivitet måste beaktas i utbildningspolitiska redogörelse

 • Studerande och lärare vill sitta mindre och få in mer rörelse i undervisningen

  Publicerat:

  I en ny video kämpar Studerandenas Idrottsförbund (OLL) och Förbundet för undervisningssektorn vid universiteten YLL för att minska stillasittande och för aktiv undervisning. Videon Rörelse jagar bort Smärte sammanfattar hur det går att tämja ”Smärte” som uppstår av att sitta stilla – alltså hur vi får mer energi och bättre resultat genom att införa mer rörelse i undervisningen.

  Läs mer om artikeln: Studerande och lärare vill sitta mindre och få in mer rörelse i undervisningen

 • Svenskspråkigt seminarium inom projektet Studier i rörelse 27.11.2020

  Publicerat:

  Projektet Studier i rörelse är fortsättningen på Skolan i rörelse och riktar sig till andra stadiets skolor, dvs gymnasier, yrkesläroanstalter, högskolor och universitet.

  Läs mer om artikeln: Svenskspråkigt seminarium inom projektet Studier i rörelse 27.11.2020

 • Tyska genom rörelse – en presentation av pulpetlös språkundervisning

  Publicerat:

  Suvi Kotkavuori är universitetslärare i franska och utförande i Helsingfors universitets lektorer. Hon skrivar av hur Tia Patenge har tagit över rorelse i undervisning. I blog Suvi har intervjudat Tia som talar om hur hon har upplevd "pulpetlös undervisen" och vad det har gett henne. I blog sitaten är från Tia Patages.

  Läs mer om artikeln: Tyska genom rörelse – en presentation av pulpetlös språkundervisning

 • Tuire Ranta-Meyer: Den lekande människan vågar motionera i högskola

  Publicerat:

  I den här bloggtexten frågar jag om yrkeshögskolor får ha fantasiledare och ”tokighetsmästare” som i Littles byrå? Kan en kreativ idé som känns lite knäpp idag vara en driftkraft för utvecklingen i morgon? Kan vi hitta sådana perspektiv på högskoleidrott som inte kräver att studerande är fulla av sportig styrka för att kunna delta i idrott, att motionera självständigt och att njuta av fysisk aktivitet ett steg − eller till exempel en roterande handled i taget?

  Läs mer om artikeln: Tuire Ranta-Meyer: Den lekande människan vågar motionera i högskola

 • Högskolan i rörelse - ett nytt trumfkort inom högskolor

  Publicerat:

  Studier i rörelse-verksamheten har sedan länge omvälvat undervisningen i grundskolor och på andra stadiet. Nu har rörelsen kommit även till högskolor. Högskolan i rörelse arbetar på att förändra högskoleundervisningskulturen och på att stöda studerandes ork genom studierna och mot arbetslivet.

  Läs mer om artikeln: Högskolan i rörelse - ett nytt trumfkort inom högskolor

 • Sverige vann välbefinnandets landskamp, berättar Firstbeat-livstillanalysen

  Publicerat:

  I våras kartlade vi tillsammans med vår svenska motsvarighet SAIF (Sveriges Akademiska Idrottsförbund) studerandenas välbefinnande som en helhet med hjälp av Firstbeat-livsstilanalysen.

  Läs mer om artikeln: Sverige vann välbefinnandets landskamp, berättar Firstbeat-livstillanalysen

 • Programmet Högskolan i rörelse inleds – kom med!

  Publicerat:

  Programhelheten Skolan i rörelse som haft stor framgång på lägre utbildningsstadier kommer nu att utvidgas också till högskolorna. Studerandenas Idrottsförbund (OLL) håller på att inleda ett treårigt Högskolan i rörelse 2020‒2022-program tillsammans med universiteten och yrkeshögskolorna.

  Läs mer om artikeln: Programmet Högskolan i rörelse inleds – kom med!

 • OLL:s valpanel #studierirörelseNU: partierna understöder att programmet Studier i rörelse utvidgas till högskolorna under kommande mandatperiod

  Publicerat:

  Den 13 mars höll Studerandenas Idrottsförbund (OLL) en paneldebatt med riksdagskandidaterna med temat motion i Palmsalen (Palmuhuone) på restaurang Lasipalatsi i Helsingfors. Paneldebatten vid namn #studierirörelseNU gick på djupet med de utmaningar och lösningar som finns för att främja en rörlig livsstil vid högskolorna. Paneldebattörerna var riksdagsledamöterna Paavo Arhinmäki (VF), Ritva Elomaa (Sannf), Johanna Karimäki (Gröna), Hanna Kosonen (C), Sari Multala (Saml) och Joona Räsänen (SDP). Paneldebatten leddes av Jussi Ansala, specialsakkunnig inom högskoleidrott vid OLL och Soile Koski-Aho, ordförande för OLL år 2018.

  Läs mer om artikeln: OLL:s valpanel #studierirörelseNU: partierna understöder att programmet Studier i rörelse utvidgas till högskolorna under kommande mandatperiod

 • #perseetpenkistä och #studierirörelseNU!

  Publicerat:

  Studerande sitter i genomsnitt cirka 11 timmar per dag. De alarmerande siffrorna förorsakas av den passiverande högskolemiljö som tvingar studerande att sitta den ena föreläsningen efter den andra utan uppfriskande pauser som är viktiga för hälsan. Vi på Studerandenas Idrottsförbund kräver att programmet Studier i rörelse ska omfatta högre stadiet under den kommande regeringsperioden.

  Läs mer om artikeln: #perseetpenkistä och #studierirörelseNU!