Miia Puustinen: Vad är det minsta du kan göra varje dag för att upprätthålla din studieförmåga?

Publicerat: Kategori: Blogg Taggar:

Du vet den där känslan när allt man vill göra efter att ha suttit och stirrat på skärmen i timmar är att lägga sig på soffan, krypa ihop i fosterställningens behagliga mjukhet, bara slappna av och se Netflix på TV? Så är det för mig också. Och det är inget fel med det. Du kan och bör göra detta – vila och återhämtning är livsviktigt i en hektisk värld som ständigt ropar efter ”Mer och effektivare!”

Detta kan bli problematiskt om stillasittande är den enda formen av återhämtning. Kroppen går från inaktivitet till ett slags tillstånd mittemellan sömn och vakenhet, där effekterna av orörligheten börjar påverka hjärnan och försämra funktionsförmågan, inklusive det fysiska och psykiska välbefinnandet; förmågan att studera och orka, för att inte tala om sömnkvaliteten.

Den tid som studerande sitter varje dag har ökat från år till år och är nu i genomsnitt mer än 11 timmar per dag, enligt den senaste Hälso- och välfärdsundersökningen av högskolestuderande (KOTT 2021). 41 procent av de studerande sitter mer än 12 timmar per dag. Samma studie visade också att knappt hälften av de studerande får den rekommenderade mängden fysisk aktivitet i vardagen. På min egen mottagning, när jag samtalar med de studerande, upptäcker jag ofta att de nästan undantagslöst sitter i timmar i sträck utan några pauser.

Regelbunden fysisk aktivitet har en alldeles obestridlig inverkan på det allmänna välbefinnandet och studieförmågan. Motionsintressen ger upplevelser av att lyckas i livet och något meningsfullt att göra tillsammans.

Men visste du att även små stunder av aktivitet under dagen räcker för att du ska må bättre, och att även ett enda motionspass kan ge omedelbara hälsofördelar och bättre ork? En kort motionsstund på några minuter, t.ex. några stretchövningar eller att gå ut runt ditt hus och ta frisk luft, främjar också inlärnings- och koncentrationsförmågan genom att förbättra blodflödet till hjärnan och syreupptagningsförmågan.

Högskolornas motionstjänster finns specifikt för studerande. Motionstjänsterna ger individuellt stöd till studerande såväl för att öka deras fysiska aktivitet i vardagen som i frågor som rör motionsintressen och idrott. Det finns lika många motionsbehov som det finns studerande, och tillsammans med en yrkesperson kan du hitta den motionsform som passar just dig under studietiden.

Sömn, motion, kost och sociala relationer – ta hand om dem!

Miia Puustinen,
fysioterapeut SHVS

Du kanske också är intresserad av