Idrott får finansiering i budgetmanglingen

Publicerat: Kategori: Nyhet Taggar:

Finlands regerings budgetmangling är förbi. Tillsammans med FSF och SAMOK deltog vi i att vaka budgetmanglingen vid Ständerhuset 17.9.2019. Syftet med den gemensamma vakningen var att påminna förhandlarna om att ta hänsyn till studerande när förhandlarna anlände till Ständerhuset för att förhandla om budgeten.

Resultatet av förhandlingarna i budgetmanglingen publicerades samma kväll. Till vår glädje kommer idrott och sport att få mer finansiering än under den föregående regeringen. Tillsammans med andra idrottsaktörer har OLL varit med och påverkat att idrott och sport får mer finansiering. Härnäst ser vi till att även studentidrott kommer att främjas av idrottsfinansieringen.

Vad gäller idrott var budgetmanglingens resultat som följande:

”För ett sektorsövergripande program för fysisk aktivitet föreslås det ett anslag på 6 miljoner euro och för anläggning av idrottsanläggningar 2 miljoner euro 2020. För främjande av idrott och elitidrott föreslås ett tillägg på 4,8 miljoner euro 2020. För genomförandet av den idrottspolitiska redogörelsen reserveras det 6,2 miljoner euro för 2021 och 4,5 miljoner euro för 2022 och 2023.”

Vi fortsätter vårt påverkansarbete för att försäkra att studentidrotten verkligen får den finansiering den behöver.

Läs vårt gemensamma ställningstagande till budgetmanglingen.

Jussi Ansala

Specialsakkunnig inom högskoleidrott

Författarprofil: Jussi Ansala

Du kanske också är intresserad av

 • Sanna-Maria Ahl: Kommunalvalet – frågor som gäller just dig

  Publicerat:

  Kommunalvalet, det mindre kända syskonet till riksdagsvalet. Du har väl redan hört? Har du röstat? Eller har du låtit bli att rösta eftersom du redan röstade i det ”riktiga” valet?

  Läs mer om artikeln: Sanna-Maria Ahl: Kommunalvalet – frågor som gäller just dig

 • Liisa Reinola: Högskolestuderande – en lätt bortglömd användargrupp

  Publicerat:

  Det talas mycket om barn och ungdomars motion och jämlika möjligheter till hobbyer. Hur vissa sporter är dyra att utöva, men att motion är viktigt för utvecklingen, sociala relationer och till och med hälsan. När vi har fixat deras saker så gott det går, hoppar vi ett antal årtionden framåt och tar itu med de äldres motionsmöjligheter. Det är sant att motion är en viktig faktor i att stödja de äldres hälsa och funktionsförmåga. Vi måste se till att de har en möjlighet att träna på gym tryggt, att det finns motionsspår i deras närhet och att stadens idrottstjänster ordnar guidade pensionärsgrupper.

  Läs mer om artikeln: Liisa Reinola: Högskolestuderande – en lätt bortglömd användargrupp

 • Arbetsgruppssökning: Kom och planera framtiden med Studerandenas Idrottsförbund!

  Publicerat:

  OLLs styrelse har beslutat att inrätta en arbetsgrupp för medlemskap och en sparringgrupp för idrottspolitiska dokument. Läs mer nedan och ansök till grupper senast 12.3.2021!

  Läs mer om artikeln: Arbetsgruppssökning: Kom och planera framtiden med Studerandenas Idrottsförbund!