Sverige vann välbefinnandets landskamp, berättar Firstbeat-livstillanalysen

Publicerat: Kategori: Nyhet Taggar:

I våras kartlade vi tillsammans med vår svenska motsvarighet SAIF (Sveriges Akademiska Idrottsförbund) studerandenas välbefinnande som en helhet med hjälp av Firstbeat-livsstilanalysen.

Firstbeat-livsstilanalysens (exempel) variabler på en tidslinje.

Livsstilanalysen mäter återhämtning, stress och motion på basis av hjärtfrekvensen. Den möjliggör exakta, individuella och heltäckande uppgifter om studerandes välbefinnande. En mer heltäckande kartläggning av välbefinnandet är ett välkommet tillägg i OLL:s sakkunskap, som traditionellt fokuserat på att analysera motionsvanor och deras verkan.

I juni analyserade vi tillsammans med SAIF livsstilanalyserna för 40 studerande vid Satakunta yrkeshögskola, universitetet Stockholm School of Economics och Bosö Idrottsfolkhögskolan. Resultaten visar att precis som vid Sverigekampen de senaste åren, tar Sverige hem vinsten även vad gäller välbefinnandet.

Det finns mer än tio faktorer som har samband med återhämtning, stress och motion. Av dessa faktorer var tiden som användes för sömn den enda som bland finländare var längre och bättre. Svenska studerande hade dock en mer gynnsam sömntid, eftersom de återhämtade sig bättre under sömnen än finska studerande, både kvalitativt och kvantitativt.

Vad gäller resten av faktorerna i analysen, såsom stressnivån, nivån på fysisk aktivitet samt nivån och kvaliteten på återhämtning under studierna och på fritiden, hade vår västra granne alltigenom bättre mätningsresultat än finländare.

Studerandena själva lyfte fram intresset och nyhetsvärdet av mätningsdata. De kommenterade sina analyser bland annat på följande sätt:

”Jag blev överraskad av att livsstilanalysen visade att jag var stressad på kvällen, då jag kände mig mest lugn.” (svensk studerande)

”Jag blev överraskad av att min sömn var så pass återhämtande, även om jag tyckt att jag sover dåligt.” (finländsk studerande)

Exempel på en dags sammandrag av personliga mätningsresultat i Firstbeat-livsstilanalysen.


Koncepter som Firstbeat-livsstilanalysen, som är individuell och observerar välbefinnandet i större utsträckning, erbjuder högskolor ny information och bättre verktyg för att öka studerandenas välbefinnande.

Även om utredningen inte representerar det riksomfattande tillståndet i länderna, har den gett OLL ökat intresse att betrakta studerandenas välbefinnande som en helhet och utreda om vår västra granne sannerligen gör något mer eller bättre för studerandes välbefinnande.

Det finns mycket att bättra på i Finland, och när vi är klara, är det dags för revansch!

Projektet genomfördes med stöd av studentidrottsförbundet FISU:s ekonomiska stöd och i samarbete med följande organisationer:

Sveriges Akademiska Idrottsförbund

Firstbeat

Samk

CampusMoWe

FISUYtterligare information:

Projektets slutrapport på engelska (en docx fil)

Anni Liina Ikonen
sakkunnig inom högskoleidrott
anniliina.ikonen@oll.fi
+358 44 780 0219

Du kanske också är intresserad av

 • Ninni Kuparinen: Liikkuva korkeakoulu - Avain passiivisuuden lukkoon?

  Publicerat:

  Ninni Kuparinen on Opiskelijakunta KOE hallituksen jäsen ja Lappeenrannan kampuspuheenjohtaja. Liikunnallisesti LAB-ammattikorkeakoulun Lappeenrannan kampuksella moni asia on hyvin. Mutta kehittämisen kohteita löytyy aina. Ninni kertoo oman näkökulmansa, miksi Liikkuva Korkeakoulu -toimintaa tarvitaan.

  Läs mer om artikeln: Ninni Kuparinen: Liikkuva korkeakoulu - Avain passiivisuuden lukkoon?

 • Tuire Ranta-Meyer: Den lekande människan vågar motionera i högskola

  Publicerat:

  I den här bloggtexten frågar jag om yrkeshögskolor får ha fantasiledare och ”tokighetsmästare” som i Littles byrå? Kan en kreativ idé som känns lite knäpp idag vara en driftkraft för utvecklingen i morgon? Kan vi hitta sådana perspektiv på högskoleidrott som inte kräver att studerande är fulla av sportig styrka för att kunna delta i idrott, att motionera självständigt och att njuta av fysisk aktivitet ett steg − eller till exempel en roterande handled i taget?

  Läs mer om artikeln: Tuire Ranta-Meyer: Den lekande människan vågar motionera i högskola

 • Markus Halonen: Att sprida kunskap är centralt i att främja fysisk aktivitet 

  Publicerat:

  Målet att öka fysisk aktivitet i högskolekulturen är invecklat, och det lönar sig att se på målgruppen ur olika synvinklar för att nå det. Naturligtvis är det viktigt att påminna om den nytta som motion har och de skador som fysisk inaktivitet orsakar, men vi behöver också mer detaljerad information när vi vill förädla det nya vi lär till verksamhet som ökar fysisk aktivitet. I augusti 2020 ordnade projektet Tikissä työelämään en serie på tre webbseminarier som granskade nyttorna med motion och idrott, men även eventuella skador, bland annat vad gäller hjärnhälsa och den nya motionsrekommendationen.

  Läs mer om artikeln: Markus Halonen: Att sprida kunskap är centralt i att främja fysisk aktivitet