Sverige vann välbefinnandets landskamp, berättar Firstbeat-livstillanalysen

Publicerat: Kategori: Nyhet Taggar:

I våras kartlade vi tillsammans med vår svenska motsvarighet SAIF (Sveriges Akademiska Idrottsförbund) studerandenas välbefinnande som en helhet med hjälp av Firstbeat-livsstilanalysen.

Firstbeat-livsstilanalysens (exempel) variabler på en tidslinje.

Livsstilanalysen mäter återhämtning, stress och motion på basis av hjärtfrekvensen. Den möjliggör exakta, individuella och heltäckande uppgifter om studerandes välbefinnande. En mer heltäckande kartläggning av välbefinnandet är ett välkommet tillägg i OLL:s sakkunskap, som traditionellt fokuserat på att analysera motionsvanor och deras verkan.

I juni analyserade vi tillsammans med SAIF livsstilanalyserna för 40 studerande vid Satakunta yrkeshögskola, universitetet Stockholm School of Economics och Bosö Idrottsfolkhögskolan. Resultaten visar att precis som vid Sverigekampen de senaste åren, tar Sverige hem vinsten även vad gäller välbefinnandet.

Det finns mer än tio faktorer som har samband med återhämtning, stress och motion. Av dessa faktorer var tiden som användes för sömn den enda som bland finländare var längre och bättre. Svenska studerande hade dock en mer gynnsam sömntid, eftersom de återhämtade sig bättre under sömnen än finska studerande, både kvalitativt och kvantitativt.

Vad gäller resten av faktorerna i analysen, såsom stressnivån, nivån på fysisk aktivitet samt nivån och kvaliteten på återhämtning under studierna och på fritiden, hade vår västra granne alltigenom bättre mätningsresultat än finländare.

Studerandena själva lyfte fram intresset och nyhetsvärdet av mätningsdata. De kommenterade sina analyser bland annat på följande sätt:

”Jag blev överraskad av att livsstilanalysen visade att jag var stressad på kvällen, då jag kände mig mest lugn.” (svensk studerande)

”Jag blev överraskad av att min sömn var så pass återhämtande, även om jag tyckt att jag sover dåligt.” (finländsk studerande)

Exempel på en dags sammandrag av personliga mätningsresultat i Firstbeat-livsstilanalysen.


Koncepter som Firstbeat-livsstilanalysen, som är individuell och observerar välbefinnandet i större utsträckning, erbjuder högskolor ny information och bättre verktyg för att öka studerandenas välbefinnande.

Även om utredningen inte representerar det riksomfattande tillståndet i länderna, har den gett OLL ökat intresse att betrakta studerandenas välbefinnande som en helhet och utreda om vår västra granne sannerligen gör något mer eller bättre för studerandes välbefinnande.

Det finns mycket att bättra på i Finland, och när vi är klara, är det dags för revansch!

Projektet genomfördes med stöd av studentidrottsförbundet FISU:s ekonomiska stöd och i samarbete med följande organisationer:

Sveriges Akademiska Idrottsförbund

Firstbeat

Samk

CampusMoWe

FISU



Ytterligare information:

Projektets slutrapport på engelska (en docx fil)

Anni Liina Ikonen
sakkunnig inom högskoleidrott
anniliina.ikonen@oll.fi
+358 44 780 0219

Du kanske också är intresserad av

  • #Liikkumalla työkykyä nyt -teemaviikko

    Publicerat:

    Liikkumalla työkykyä nyt on Opiskelijoiden Liikuntaliiton, Liikkuva opiskelu -ohjelman sekä muiden eri yhteiskunnallisten toimijoiden yhteinen työkykyä edistävä kampanja. Kampanja järjestetään 18.–22.9.2023.

    Läs mer om artikeln: #Liikkumalla työkykyä nyt -teemaviikko

  • Den studerandes härligt hemska vardag – så här tar du hand om dig själv i höstrusket

    Publicerat:

    Att återvända till studierna och vardagsrutinerna kan få vissa att jubla av glädje och andra att gå igenom de mest skrämmande känslor. Vissa tycker om tidtabeller och planering, medan andra gärna skulle fortsätta koppla av på semestern. För att göra starten på det nya skolåret lite roligare har vi samlat några tips för att göra hösten lite ljusare.

    Läs mer om artikeln: Den studerandes härligt hemska vardag – så här tar du hand om dig själv i höstrusket

  • 90 minuter av irrande tankar eller lärande?

    Publicerat:

    Föreläsningarna vid högskolor förvandlas lätt till sittande maraton. Pauser har visat sig förbättra inlärning, välbefinnande och hälsa, men hur kunde dessa intensiva, 90-minuters studietillfällen avbrytas? I den här artikeln publicerad i Acatiimi diskuterar vi hur man kunde inkludera flera pauser på högskolorna.

    Läs mer om artikeln: 90 minuter av irrande tankar eller lärande?