Ruotsi voitti hyvinvoinnin maaottelun, kertoo Firstbeat-hyvinvointianalyysi

Julkaistu: Kategoria: Ajankohtaista Asiasanat:

Kartoitimme keväällä yhdessä ruotsalaisen vastinparimme SAIF:in (Sverige’s Akademiska Idrottsförbund) kanssa opiskelijoiden kokonaisvaltaista hyvinvointia Firstbeat-hyvinvointianalyysin avulla.

Firstbeat Technologies Oy:n esimerkkikuva hyvinvointianalyysin tuloksista.


Palautumista, stressiä ja liikuntaa sydämen sykevälistä mittaava hyvinvointianalyysi mahdollisti tarkat, yksilölliset ja kattavat tiedot opiskelijoiden hyvinvoinnista. Tällainen kokonaisvaltaisempi kartoitus hyvinvointiin on tervetullut lisä OLL:n asiantuntemukseen, joka on perinteisesti keskittynyt analysoimaan liikuntatottumuksia ja niiden vaikutuksia.

Analysoimme kesäkuussa yhdessä SAIF:in kanssa yhteensä 40:lle Satakunnan ammattikorkeakoulun, Stockholm School of Economics -yliopiston ja Bosön Idrottsfolkhögskolanin opiskelijalle toteutetut hyvinvointianalyysit. Tulokset paljastavat, että viime vuosien yleisurheilu-maaotteluiden tapaan ruotsalaiset nousevat korkeimmalle korokkeelle myös hyvinvoinnissa.

Palautumiseen, stressiin ja liikuntaan liittyviä muuttujia oli toistakymmentä. Näistä muuttujista ainoastaan nukkumiseen käytetyn ajan määrä oli suomalaisilla korkeampi ja suotuisampi. Ruotsalaiset kuitenkin osasivat käyttää nukkuma-aikansa hyödyllisemmin, sillä runen palauttavuus oli ruotsalaisilla parempaa kuin suomalaisilla niin määrällisesti kuin laadullisesti.

Analyysin loput muuttujat, kuten stressin määrä, liikunnan määrä sekä palautumisen määrä ja laatu opiskelun aikana ja vapaa-ajalla olivat kauttaaltaan länsinaapurin mittaustuloksissa suomalaisia suotuisampia.

Opiskelijat itse nostivat esille palautumiseen liittyvän mittausdatan kiinnostavuuden ja uutuusarvon. He kommentoivat omia analyysejään muun muassa seuraavasti:

“Yllätyin siitä, että hyvinvointianalyysin mukaan olin stressaantunut illalla, jolloin tunsin itseni rauhallisimmaksi.” (ruotsalainen opiskelija)

“Yllätyin siitä, että uneni oli niin palauttavaa, vaikka oli tuntunut että nukuin huonosti.” (suomalainen opiskelija)

Firstbeat Technologies Oy:n esimerkkikuva hyvinvointianalyysin tuloksista


Firstbeat-hyvinvointianalyysin kaltaiset yksilölliset ja hyvinvointia laajasti tarkastelevat konseptit tarjoavat korkeakouluille uutta tietoa ja parempia työkaluja opiskelijoiden hyvinvoinnin parempaan edistämiseen.

Vaikka tämä selvitys ei edusta maiden valtakunnallista tilannetta, on se antanut meille OLL:ssa kimmokkeen tutkia opiskelijoiden hyvinvointia kokonaisvaltaisesta näkökulmasta ja selvittää, tehdäänkö länsinaapurissa todellisuudessa jotakin enemmän tai paremmin opiskelijoiden hyvinvoinnin eteen.

Petrattavaa Suomessa löytyy ja kun se on tehty, on revanssin paikka!

Projekti toteutettiin kansainvälisen opiskelijaliikunta- ja urheiluliitto FISU:n taloudellisella tuella ja yhteistyössä seuraavien organisaatioiden kanssa:

Sveriges Akademiska Idrottsförbund

Firstbeat

Samk

CampusMoWe

FISU
Lisätietoja:

Projektin englanninkielinen loppuraportti (docx)

Anni Liina Ikonen
korkeakoululiikunnan asiantuntija
anniliina.ikonen@oll.fi
+358 44 780 0219

Sinua voisi kiinnostaa myös

 • #Liikkumalla työkykyä nyt -teemaviikko

  Julkaistu:

  Liikkumalla työkykyä nyt on Opiskelijoiden Liikuntaliiton, Liikkuva opiskelu -ohjelman sekä muiden eri yhteiskunnallisten toimijoiden yhteinen työkykyä edistävä kampanja. Kampanja järjestetään 18.–22.9.2023.

  Lue lisää artikkelista: #Liikkumalla työkykyä nyt -teemaviikko

 • Opiskelijan ihana kamala arki – näin pidät itsestäsi huolta syksyn kiireessä

  Julkaistu:

  Paluu opintoihin ja arkirutiineihin on toiselle aihe kiljua riemusta, kun taas toinen käy läpi kauhunsekaisia tuntemuksia. Toinen nauttii aikatauluista ja suunnittelusta, kun taas toinen haluaisi vielä jatkaa lomailua rennoin mielin. Jotta uuden lukuvuoden alku tuntuisi vähän mukavammalta, kokosimme alle muutaman vinkin piristämään syksyäsi.

  Lue lisää artikkelista: Opiskelijan ihana kamala arki – näin pidät itsestäsi huolta syksyn kiireessä

 • 90 minuuttia nuokkumista vai oppimista?

  Julkaistu:

  Korkeakoulujen luennot venyvät herkästi istumismaratoneiksi. Tauot parantaisivat tutkitusti oppimista, vierystilaa ja terveyttä, mutta miten näitä tiiviitä, 90 minuutin opiskelurupeamia voitaisiin tauottaa? Tässä Acatiimissa julkaistussa artikkelissa pohditaan keinoja istumisen tauottamiseen korkeakouluissa.

  Lue lisää artikkelista: 90 minuuttia nuokkumista vai oppimista?