Ruotsi voitti hyvinvoinnin maaottelun, kertoo Firstbeat-hyvinvointianalyysi

Julkaistu: Kategoria: Ajankohtaista Asiasanat:

Kartoitimme keväällä yhdessä ruotsalaisen vastinparimme SAIF:in (Sverige’s Akademiska Idrottsförbund) kanssa opiskelijoiden kokonaisvaltaista hyvinvointia Firstbeat-hyvinvointianalyysin avulla.

Firstbeat Technologies Oy:n esimerkkikuva hyvinvointianalyysin tuloksista.


Palautumista, stressiä ja liikuntaa sydämen sykevälistä mittaava hyvinvointianalyysi mahdollisti tarkat, yksilölliset ja kattavat tiedot opiskelijoiden hyvinvoinnista. Tällainen kokonaisvaltaisempi kartoitus hyvinvointiin on tervetullut lisä OLL:n asiantuntemukseen, joka on perinteisesti keskittynyt analysoimaan liikuntatottumuksia ja niiden vaikutuksia.

Analysoimme kesäkuussa yhdessä SAIF:in kanssa yhteensä 40:lle Satakunnan ammattikorkeakoulun, Stockholm School of Economics -yliopiston ja Bosön Idrottsfolkhögskolanin opiskelijalle toteutetut hyvinvointianalyysit. Tulokset paljastavat, että viime vuosien yleisurheilu-maaotteluiden tapaan ruotsalaiset nousevat korkeimmalle korokkeelle myös hyvinvoinnissa.

Palautumiseen, stressiin ja liikuntaan liittyviä muuttujia oli toistakymmentä. Näistä muuttujista ainoastaan nukkumiseen käytetyn ajan määrä oli suomalaisilla korkeampi ja suotuisampi. Ruotsalaiset kuitenkin osasivat käyttää nukkuma-aikansa hyödyllisemmin, sillä runen palauttavuus oli ruotsalaisilla parempaa kuin suomalaisilla niin määrällisesti kuin laadullisesti.

Analyysin loput muuttujat, kuten stressin määrä, liikunnan määrä sekä palautumisen määrä ja laatu opiskelun aikana ja vapaa-ajalla olivat kauttaaltaan länsinaapurin mittaustuloksissa suomalaisia suotuisampia.

Opiskelijat itse nostivat esille palautumiseen liittyvän mittausdatan kiinnostavuuden ja uutuusarvon. He kommentoivat omia analyysejään muun muassa seuraavasti:

“Yllätyin siitä, että hyvinvointianalyysin mukaan olin stressaantunut illalla, jolloin tunsin itseni rauhallisimmaksi.” (ruotsalainen opiskelija)

“Yllätyin siitä, että uneni oli niin palauttavaa, vaikka oli tuntunut että nukuin huonosti.” (suomalainen opiskelija)

Firstbeat Technologies Oy:n esimerkkikuva hyvinvointianalyysin tuloksista


Firstbeat-hyvinvointianalyysin kaltaiset yksilölliset ja hyvinvointia laajasti tarkastelevat konseptit tarjoavat korkeakouluille uutta tietoa ja parempia työkaluja opiskelijoiden hyvinvoinnin parempaan edistämiseen.

Vaikka tämä selvitys ei edusta maiden valtakunnallista tilannetta, on se antanut meille OLL:ssa kimmokkeen tutkia opiskelijoiden hyvinvointia kokonaisvaltaisesta näkökulmasta ja selvittää, tehdäänkö länsinaapurissa todellisuudessa jotakin enemmän tai paremmin opiskelijoiden hyvinvoinnin eteen.

Petrattavaa Suomessa löytyy ja kun se on tehty, on revanssin paikka!

Projekti toteutettiin kansainvälisen opiskelijaliikunta- ja urheiluliitto FISU:n taloudellisella tuella ja yhteistyössä seuraavien organisaatioiden kanssa:

Sveriges Akademiska Idrottsförbund

Firstbeat

Samk

CampusMoWe

FISU
Lisätietoja:

Projektin englanninkielinen loppuraportti (docx)

Anni Liina Ikonen
korkeakoululiikunnan asiantuntija
anniliina.ikonen@oll.fi
+358 44 780 0219

Sinua voisi kiinnostaa myös

 • Ninni Kuparinen: Liikkuva korkeakoulu - Avain passiivisuuden lukkoon?

  Julkaistu:

  Ninni Kuparinen on Opiskelijakunta KOE hallituksen jäsen ja Lappeenrannan kampuspuheenjohtaja. Liikunnallisesti LAB-ammattikorkeakoulun Lappeenrannan kampuksella moni asia on hyvin. Mutta kehittämisen kohteita löytyy aina. Ninni kertoo oman näkökulmansa, miksi Liikkuva Korkeakoulu -toimintaa tarvitaan.

  Lue lisää artikkelista: Ninni Kuparinen: Liikkuva korkeakoulu - Avain passiivisuuden lukkoon?

 • Tuire Ranta-Meyer: Leikkivä ihminen uskaltaa liikkua korkeakoulussa

  Julkaistu:

  Tässä blogitekstissä Tuire Ranta-Meyer Metropolian ammattikorkeakoulusta pohtii, saako ammattikorkeakoulussa olla mielikuvittelujohtajia ja hulluusmestareita, kuten Littlen toimistossa? Voisiko luova, tänään vähän hassahtaneelta tuntuva idea olla huomenna kehitystä eteenpäin vievä voima? Löytyykö korkeakoululiikuntaan sellaisia näkökulmia, joissa opiskelijan ei tarvitse puhkua urheilullista voimaa voidakseen osallistua, harrastaa omilla ehdoillaan ja nauttia fyysisestä aktiivisuudesta askel − tai vaikkapa ranteen pyöritys kerrallaan.

  Lue lisää artikkelista: Tuire Ranta-Meyer: Leikkivä ihminen uskaltaa liikkua korkeakoulussa

 • Markus Halonen: Tiedon levittäminen on tärkeä osa aktiivisuuden edistämistä

  Julkaistu:

  Korkeakoulukulttuurin aktiivisuuden lisääminen on monitahoinen tavoite, jonka saavuttamiseksi kohderyhmää kannattaa lähestyä monesta eri kulmasta. Liikunnan hyödyistä ja liikkumattomuuden haitoista muistuttaminen on tietenkin tärkeää, mutta tarvitaan myös yksityiskohtaisempaa tietoa, kun uuden oppiminen halutaan jalostaa aktiivisuutta lisääväksi toiminnaksi. Tikissä työelämään -hanke järjesti elokuussa 2020 kolmen webinaarin sarja, jossa tarkasteltiin liikunnan hyötyjä mutta myös mahdollisia haittoja muun muassa aivoterveyden ja uusien liikkumisen suositusten näkökulmasta.

  Lue lisää artikkelista: Markus Halonen: Tiedon levittäminen on tärkeä osa aktiivisuuden edistämistä