Essi Lumme: Det lönar sig att beakta högskolestuderande i kommunens idrottsbeslut

Publicerat: Kategori: Blogg Taggar:

Under studietiden letar vi efter möjligheter att utvidga våra nätverk också tvärvetenskapligt inför arbetslivet. Under studierna får vi alla flera nya kompisrelationer. Alltför ofta sker mötena och nätverkandet på olika fester. Det vore fint om vi kunde stärka idrottens roll i nätverkandet och i att upprätthålla kamratrelationer.

Den lättaste lösningen är kommunernas idrottslokaler och -möjligheter samt platserna för utomhusidrott som byggs nära högskolorna. Om vi kan förbättra studerandenas idrottsmöjligheter, kunde de bli ett betydelsefullt alternativ för allt fler att motionera tillsammans med andra. Vad vore ett bättre tillfälle att tillbringa tid med kompisar och bekanta sig med nya människor än i samband med idrott!

Det här kräver att högskolestuderandena beaktas som en användargrupp. Till exempel studierabatter förbättrar studerandenas idrottsmöjligheter då tröskeln för att röra på sig sänks och de förmånliga tjänster som kommunen erbjuder blir ett verkligt alternativ för att motionera. Inom de kommunala tjänsterna kan studerandena också idrotta tillsammans med en kompis som redan utexaminerats eller som de träffat på sommarjobbet. De gemensamma idrottsstunderna kan bli en rutin som de fortsätter med efter studierna.

Under gemensamma turer för studerande kan vi å andra sidan skapa gemenskapsanda. Då ännu områdets alla studerande kan delta i verksamheten oberoende av högskola blir nätverkandet ännu mer tvärvetenskapligt. Det lönar sig att sträcka tjänsterna till både studerande vid det lokala universitetet och den lokala yrkeshögskolan och till personer från andra orter som råkar bo i kommunen.

Det är viktigt att komma ihåg att stöd för högskolestuderandenas motion inte endast är att sätta pengar på banken med tanke på friska arbetsår. Genom att främja idrott stöder vi uppkomsten av högskolestuderandenas arbetslivsnätverk och deras psykiska hälsa under studietiden. Med hjälp av idrotten kan kommunen stöda högskolestuderandenas välbefinnande på ett mycket heltäckande sätt.

Essi Lumme

Skribenten är OLL:s vice ordförande.

Essi Lumme (bild: Aro Keipi)

Du kanske också är intresserad av

 • Sanna-Maria Ahl: Kommunalvalet – frågor som gäller just dig

  Publicerat:

  Kommunalvalet, det mindre kända syskonet till riksdagsvalet. Du har väl redan hört? Har du röstat? Eller har du låtit bli att rösta eftersom du redan röstade i det ”riktiga” valet?

  Läs mer om artikeln: Sanna-Maria Ahl: Kommunalvalet – frågor som gäller just dig

 • Liisa Reinola: Högskolestuderande – en lätt bortglömd användargrupp

  Publicerat:

  Det talas mycket om barn och ungdomars motion och jämlika möjligheter till hobbyer. Hur vissa sporter är dyra att utöva, men att motion är viktigt för utvecklingen, sociala relationer och till och med hälsan. När vi har fixat deras saker så gott det går, hoppar vi ett antal årtionden framåt och tar itu med de äldres motionsmöjligheter. Det är sant att motion är en viktig faktor i att stödja de äldres hälsa och funktionsförmåga. Vi måste se till att de har en möjlighet att träna på gym tryggt, att det finns motionsspår i deras närhet och att stadens idrottstjänster ordnar guidade pensionärsgrupper.

  Läs mer om artikeln: Liisa Reinola: Högskolestuderande – en lätt bortglömd användargrupp

 • Yhteistyötä ja opiskelijahintaista liikuntaa kuntiin, linjasivat ehdokkaat OLL:n vaalipaneelissa

  Publicerat:

  Opiskelijoiden Liikuntaliiton (OLL) nuorten ehdokkaiden (lii)kuntavaalipaneelissa (12.5.) nousi esiin erityisesti kaksi keinoa, joilla ehdokkaat parantaisivat korkeakouluopiskelijoiden liikuntamahdollisuuksia: 1) kuntien ja korkeakoululiikunnan systemaattinen yhteistyö sekä 2) opiskelijoiden maksuttomat tai edulliset kuntien liikuntapalvelut.

  Läs mer om artikeln: Yhteistyötä ja opiskelijahintaista liikuntaa kuntiin, linjasivat ehdokkaat OLL:n vaalipaneelissa