Essi Lumme: Studerande måste hållas informerade om fortsatta coronarestriktioner

Publicerat: Kategori: Blogg Taggar:

Högskolestuderande håller på att återvända till studierna. Samtidigt återvänder många studerande från sommarsemester till vardagsrutiner, såsom till högskoleidrott. Alla högskolestuderande kan ändå inte inleda höstens studier på campus. På grund av coronan finns det restriktioner på olika nivåer runt om i Finland, vilket också medför utmaningar för att organisera högskoleidrott.

De gångna terminerna på distans har inte varit lätta för alla. Jag hoppas att det snart kommer att vara möjligt att komma tillbaka till föreläsningar på högskolan och till idrottstjänsternas gym och gruppträningspass på ett säkert sätt i hela Finland. De här terminerna med coronan har emellertid fört med sig nya sätt att genomföra idrottstjänster, såsom distanspass och inspelade pass. Dessa räcker inte till för att motivera alla studerande att röra på sig och vara aktiva i vardagen. För det behöver vi fysisk aktivitet på campus och mellan föreläsningssalar samt studentidrott med kompisar.

Fast vi hittar på nya sätt att röra på oss på distans och delar tips som stödjer en aktiv vardag, ersätter de inte den samhörighet som idrott och motion skapar. Många studerande har inlett sina studier på distans och har inte sett sina kurskompisar ordentligt. Vi måste ändra på det. Där spelar både studier på campus och högskoleidrott en stor roll. Det är svårt att hitta en bättre plats att lära känna kurskompisar än genom att röra på sig mellan föreläsningar eller tillsammans!

Värdet av samhörighet erkänns också av Undervisnings- och kulturministeriet och SAMOK och FSF som företräder högskolestuderande. Den 17 augusti tog de tillsammans ställning för närundervisning och trygga studerandeevenemang. Ministeriet och organisationerna påminde om att umgänge både inom närundervisningen och på fritiden främjar välbefinnandet och stärker samhörigheten. De som arrangerar och deltar i evenemang måste ändå beakta de regionala föreskrifterna och rekommendationerna, som också sammanfattas i ställningstagandet.

Hur mycket vi än längtar efter att få delta i gruppträningspass och spela bollspel på högskolan, så är det inte möjligt överallt just nu. Vi behöver emellertid tydlig information om hur situationen utvecklas: vad är den rådande situationen och hur den förändras om smittsiffror sjunker eller stiger. Ingen vill leva bara på förhoppningar och gissningar utan på konkret information. Det är viktigt att studerande får information och den ska vara lättillgänglig för alla.

Jag hoppas att vi snart ska kunna röra på oss på campus!

Essi Lumme

OLL:s vice ordförande Essi Lumme

Vice ordförande Essi Lumme påminner om att idrott på distans och tips på vardagsmotion inte räcker till för att ersätta den samhörighet som idrott och motion skapar.

Du kanske också är intresserad av

 • Liisa Reinola: Högskolestuderande – en lätt bortglömd användargrupp

  Publicerat:

  Det talas mycket om barn och ungdomars motion och jämlika möjligheter till hobbyer. Hur vissa sporter är dyra att utöva, men att motion är viktigt för utvecklingen, sociala relationer och till och med hälsan. När vi har fixat deras saker så gott det går, hoppar vi ett antal årtionden framåt och tar itu med de äldres motionsmöjligheter. Det är sant att motion är en viktig faktor i att stödja de äldres hälsa och funktionsförmåga. Vi måste se till att de har en möjlighet att träna på gym tryggt, att det finns motionsspår i deras närhet och att stadens idrottstjänster ordnar guidade pensionärsgrupper.

  Läs mer om artikeln: Liisa Reinola: Högskolestuderande – en lätt bortglömd användargrupp

 • Markus Halonen: Att sprida kunskap är centralt i att främja fysisk aktivitet 

  Publicerat:

  Målet att öka fysisk aktivitet i högskolekulturen är invecklat, och det lönar sig att se på målgruppen ur olika synvinklar för att nå det. Naturligtvis är det viktigt att påminna om den nytta som motion har och de skador som fysisk inaktivitet orsakar, men vi behöver också mer detaljerad information när vi vill förädla det nya vi lär till verksamhet som ökar fysisk aktivitet. I augusti 2020 ordnade projektet Tikissä työelämään en serie på tre webbseminarier som granskade nyttorna med motion och idrott, men även eventuella skador, bland annat vad gäller hjärnhälsa och den nya motionsrekommendationen.

  Läs mer om artikeln: Markus Halonen: Att sprida kunskap är centralt i att främja fysisk aktivitet 

 • Brist på välbefinnande som beror på coronan åtgärdas genom motion

  Publicerat:

  Distansstudier påtvingade av coronarestriktionerna utsätter studerande lätt för koncentrationssvårigheter, smärtor i kroppen och ensamhet. Redan före coronan satt högskolestuderande närmare 11 timmar dagligen. I ljuset av dessa fakta är högskoleidrotten en nödvändig stöttepelare för studerandenas och personalens välbefinnande nu i slutskedet av coronan och när studierna återgår till campus.

  Läs mer om artikeln: Brist på välbefinnande som beror på coronan åtgärdas genom motion