Essi Lumme: Studerande måste hållas informerade om fortsatta coronarestriktioner

Publicerat: Kategori: Blogg Taggar:

Högskolestuderande håller på att återvända till studierna. Samtidigt återvänder många studerande från sommarsemester till vardagsrutiner, såsom till högskoleidrott. Alla högskolestuderande kan ändå inte inleda höstens studier på campus. På grund av coronan finns det restriktioner på olika nivåer runt om i Finland, vilket också medför utmaningar för att organisera högskoleidrott.

De gångna terminerna på distans har inte varit lätta för alla. Jag hoppas att det snart kommer att vara möjligt att komma tillbaka till föreläsningar på högskolan och till idrottstjänsternas gym och gruppträningspass på ett säkert sätt i hela Finland. De här terminerna med coronan har emellertid fört med sig nya sätt att genomföra idrottstjänster, såsom distanspass och inspelade pass. Dessa räcker inte till för att motivera alla studerande att röra på sig och vara aktiva i vardagen. För det behöver vi fysisk aktivitet på campus och mellan föreläsningssalar samt studentidrott med kompisar.

Fast vi hittar på nya sätt att röra på oss på distans och delar tips som stödjer en aktiv vardag, ersätter de inte den samhörighet som idrott och motion skapar. Många studerande har inlett sina studier på distans och har inte sett sina kurskompisar ordentligt. Vi måste ändra på det. Där spelar både studier på campus och högskoleidrott en stor roll. Det är svårt att hitta en bättre plats att lära känna kurskompisar än genom att röra på sig mellan föreläsningar eller tillsammans!

Värdet av samhörighet erkänns också av Undervisnings- och kulturministeriet och SAMOK och FSF som företräder högskolestuderande. Den 17 augusti tog de tillsammans ställning för närundervisning och trygga studerandeevenemang. Ministeriet och organisationerna påminde om att umgänge både inom närundervisningen och på fritiden främjar välbefinnandet och stärker samhörigheten. De som arrangerar och deltar i evenemang måste ändå beakta de regionala föreskrifterna och rekommendationerna, som också sammanfattas i ställningstagandet.

Hur mycket vi än längtar efter att få delta i gruppträningspass och spela bollspel på högskolan, så är det inte möjligt överallt just nu. Vi behöver emellertid tydlig information om hur situationen utvecklas: vad är den rådande situationen och hur den förändras om smittsiffror sjunker eller stiger. Ingen vill leva bara på förhoppningar och gissningar utan på konkret information. Det är viktigt att studerande får information och den ska vara lättillgänglig för alla.

Jag hoppas att vi snart ska kunna röra på oss på campus!

Essi Lumme

OLL:s vice ordförande Essi Lumme

Vice ordförande Essi Lumme påminner om att idrott på distans och tips på vardagsmotion inte räcker till för att ersätta den samhörighet som idrott och motion skapar.

Du kanske också är intresserad av

  • Den studerandes härligt hemska vardag – så här tar du hand om dig själv i höstrusket

    Publicerat:

    Att återvända till studierna och vardagsrutinerna kan få vissa att jubla av glädje och andra att gå igenom de mest skrämmande känslor. Vissa tycker om tidtabeller och planering, medan andra gärna skulle fortsätta koppla av på semestern. För att göra starten på det nya skolåret lite roligare har vi samlat några tips för att göra hösten lite ljusare.

    Läs mer om artikeln: Den studerandes härligt hemska vardag – så här tar du hand om dig själv i höstrusket

  • 90 minuter av irrande tankar eller lärande?

    Publicerat:

    Föreläsningarna vid högskolor förvandlas lätt till sittande maraton. Pauser har visat sig förbättra inlärning, välbefinnande och hälsa, men hur kunde dessa intensiva, 90-minuters studietillfällen avbrytas? I den här artikeln publicerad i Acatiimi diskuterar vi hur man kunde inkludera flera pauser på högskolorna.

    Läs mer om artikeln: 90 minuter av irrande tankar eller lärande?

  • Könsminoriteternas erfarenheter av högskoleidrotten måste förbättras

    Publicerat:

    Vilka erfarenheter har personer som hör till sexuella minoriteter och könsminoriteter av högskoleidrotten? Hur kan man förbättra den dåliga erfarenheten hos en person som tillhör en könsminoritet? Niko Peltokangas, generalsekreterare för Studerandenas Idrottsförbund (OLL), tolkar resultaten av Studerandebarometern 2022 ur minoriteters perspektiv när det gäller idrott.

    Läs mer om artikeln: Könsminoriteternas erfarenheter av högskoleidrotten måste förbättras