Essi Lumme: Opiskelijoita ei saa jättää epätietoisuuteen rajoitusten jatkumisesta

Julkaistu: Kategoria: Blogi Asiasanat:

Korkeakouluopiskelijat palailevat parhaillaan opintojen pariin. Samalla moni opiskelija palaa kesän vietosta arkirutiineihin kuten korkeakoululiikunnan pariin. Kaikki korkeakouluopiskelijat eivät kuitenkaan pääse aloittamaan syksyn opiskelua kampuksilla. Koronasta johtuen eri puolilla Suomea on voimassa eritasoisia rajoituksia, jotka aiheuttavat haasteita myös korkeakoululiikunnan järjestämiselle.

Kuluneet etälukukaudet eivät ole olleet kaikille helppoja. Olisi jo aika päästä luennoille kouluun sekä liikuntapalvelujen kuntosaleille ja ryhmätunneille. Toivottavasti tämä on pian mahdollista turvallisesti koko Suomessa. Koronalukukaudet ovat kuitenkin tuoneet liikuntapalveluihin uusia, erilaisia toteuttamistapoja kuten etätunteja ja treenitallenteita. Nämä eivät kuitenkaan riitä motivoimaan kaikkia opiskelijoita liikkumaan ja huolehtimaan aktiivisesta arjestaan. Siihen tarvitsemme liikettä kampuksille ja luentosalien välille sekä opiskelijaliikuntaa kavereiden kanssa.

Vaikka keksimme uusia tapoja liikkua etänä ja jaamme arkiaktiivisuutta tukevia vinkkejä, ne eivät korvaa liikunnan luomaa yhteisöllisyyttä. Moni opiskelija on aloittanut opintonsa etänä, eikä ole nähnyt kunnolla kurssikavereitaan. Tähän tarvitaan muutos. Niin opiskelulla kampuksilla kuin korkeakoululiikunnalla on tähän suuri rooli. Mikä olisi parempi paikka tutustua kurssikavereihin kuin luentojen välillä tai yhdessä liikkumalla!

Yhteisöllisyyden arvon tunnustavat myös opetus- ja kulttuuriministeriö ja korkeakouluopiskelijoita edustavat SAMOK ja SYL, jotka ottivat 17. elokuuta kantaa lähiopetuksen ja turvallisten opiskelijatapahtumien puolesta. Ministeriö ja järjestöt muistuttivat, että kanssakäyminen lähiopetuksessa ja vapaa-ajalla edistää hyvinvointia ja vahvistaa yhteisöllisyyttä. Tapahtumien järjestäjien ja osallistujien täytyy kuitenkin huomioida alueelliset määräykset ja suositukset, joita kannanotossa myös tiivistetään.

Niin paljon kuin kaipaammekin ryhmäliikuntaan ja pallopeleihin koululle, se ei ole kaikkialla nyt mahdollista. Tarvitsemme kuitenkin selkeää tiedotusta tilanteen kehittymisestä: mikä on vallitseva tilanne ja miten se muuttuu, jos tartuntaluvut laskevat tai nousevat. Kukaan ei halua elää vain toiveiden ja luulojen vaan konkreettisen tiedon varassa. Informaation tarjoaminen opiskelijoille onkin tärkeää ja sen tulee olla kaikille helposti saatavilla.

Toivottavasti pian pääsemme kampuksille liikkumaan!

Essi Lumme

OLL:n varapuheenjohtaja Essi Lumme

Varapuheenjohtaja Essi Lumme muistuttaa, etteivät etäliikunta ja arkiaktiivisuusvinkit riitä korvaamaan liikunnan luomaa yhteisöllisyyttä.

Sinua voisi kiinnostaa myös

 • Opiskelijan ihana kamala arki – näin pidät itsestäsi huolta syksyn kiireessä

  Julkaistu:

  Paluu opintoihin ja arkirutiineihin on toiselle aihe kiljua riemusta, kun taas toinen käy läpi kauhunsekaisia tuntemuksia. Toinen nauttii aikatauluista ja suunnittelusta, kun taas toinen haluaisi vielä jatkaa lomailua rennoin mielin. Jotta uuden lukuvuoden alku tuntuisi vähän mukavammalta, kokosimme alle muutaman vinkin piristämään syksyäsi.

  Lue lisää artikkelista: Opiskelijan ihana kamala arki – näin pidät itsestäsi huolta syksyn kiireessä

 • 90 minuuttia nuokkumista vai oppimista?

  Julkaistu:

  Korkeakoulujen luennot venyvät herkästi istumismaratoneiksi. Tauot parantaisivat tutkitusti oppimista, vierystilaa ja terveyttä, mutta miten näitä tiiviitä, 90 minuutin opiskelurupeamia voitaisiin tauottaa? Tässä Acatiimissa julkaistussa artikkelissa pohditaan keinoja istumisen tauottamiseen korkeakouluissa.

  Lue lisää artikkelista: 90 minuuttia nuokkumista vai oppimista?

 • Sukupuolivähemmistöjen kokemuksissa korkeakoululiikunnasta on parannettavaa

  Julkaistu:

  Millaisia kokemuksia korkeakoululiikunnasta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvilla on? Miten sukupuolivähemmistöön kuuluvan huonoa kokemusta voisi parantaa? Opiskelijoiden Liikuntaliiton (OLL) pääsihteeri Niko Peltokangas tulkitsee vuoden 2022 Opiskelijabarometrin tuloksia vähemmistöjen liikkumisen näkökulmasta.

  Lue lisää artikkelista: Sukupuolivähemmistöjen kokemuksissa korkeakoululiikunnasta on parannettavaa