Essi Lumme: Opiskelijoita ei saa jättää epätietoisuuteen rajoitusten jatkumisesta

Julkaistu: Kategoria: Blogi Asiasanat:

Korkeakouluopiskelijat palailevat parhaillaan opintojen pariin. Samalla moni opiskelija palaa kesän vietosta arkirutiineihin kuten korkeakoululiikunnan pariin. Kaikki korkeakouluopiskelijat eivät kuitenkaan pääse aloittamaan syksyn opiskelua kampuksilla. Koronasta johtuen eri puolilla Suomea on voimassa eritasoisia rajoituksia, jotka aiheuttavat haasteita myös korkeakoululiikunnan järjestämiselle.

Kuluneet etälukukaudet eivät ole olleet kaikille helppoja. Olisi jo aika päästä luennoille kouluun sekä liikuntapalvelujen kuntosaleille ja ryhmätunneille. Toivottavasti tämä on pian mahdollista turvallisesti koko Suomessa. Koronalukukaudet ovat kuitenkin tuoneet liikuntapalveluihin uusia, erilaisia toteuttamistapoja kuten etätunteja ja treenitallenteita. Nämä eivät kuitenkaan riitä motivoimaan kaikkia opiskelijoita liikkumaan ja huolehtimaan aktiivisesta arjestaan. Siihen tarvitsemme liikettä kampuksille ja luentosalien välille sekä opiskelijaliikuntaa kavereiden kanssa.

Vaikka keksimme uusia tapoja liikkua etänä ja jaamme arkiaktiivisuutta tukevia vinkkejä, ne eivät korvaa liikunnan luomaa yhteisöllisyyttä. Moni opiskelija on aloittanut opintonsa etänä, eikä ole nähnyt kunnolla kurssikavereitaan. Tähän tarvitaan muutos. Niin opiskelulla kampuksilla kuin korkeakoululiikunnalla on tähän suuri rooli. Mikä olisi parempi paikka tutustua kurssikavereihin kuin luentojen välillä tai yhdessä liikkumalla!

Yhteisöllisyyden arvon tunnustavat myös opetus- ja kulttuuriministeriö ja korkeakouluopiskelijoita edustavat SAMOK ja SYL, jotka ottivat 17. elokuuta kantaa lähiopetuksen ja turvallisten opiskelijatapahtumien puolesta. Ministeriö ja järjestöt muistuttivat, että kanssakäyminen lähiopetuksessa ja vapaa-ajalla edistää hyvinvointia ja vahvistaa yhteisöllisyyttä. Tapahtumien järjestäjien ja osallistujien täytyy kuitenkin huomioida alueelliset määräykset ja suositukset, joita kannanotossa myös tiivistetään.

Niin paljon kuin kaipaammekin ryhmäliikuntaan ja pallopeleihin koululle, se ei ole kaikkialla nyt mahdollista. Tarvitsemme kuitenkin selkeää tiedotusta tilanteen kehittymisestä: mikä on vallitseva tilanne ja miten se muuttuu, jos tartuntaluvut laskevat tai nousevat. Kukaan ei halua elää vain toiveiden ja luulojen vaan konkreettisen tiedon varassa. Informaation tarjoaminen opiskelijoille onkin tärkeää ja sen tulee olla kaikille helposti saatavilla.

Toivottavasti pian pääsemme kampuksille liikkumaan!

Essi Lumme

OLL:n varapuheenjohtaja Essi Lumme

Varapuheenjohtaja Essi Lumme muistuttaa, etteivät etäliikunta ja arkiaktiivisuusvinkit riitä korvaamaan liikunnan luomaa yhteisöllisyyttä.

Sinua voisi kiinnostaa myös

 • [Blogi] Uudenvuodenlupaukset menivät uusiksi: liikuntaharrastukset siirtyvät mutta tipaton katkeaa päiväkaljalla

  Julkaistu:

  Muutokset koronarajoitusten painotuksissa kertovat yhteiskunnan arvoista. Liikuntapaikat on yhä helpointa vain sulkea, vaikka kaikki tietävät liikunnan merkityksen terveydelle ja hyvinvoinnille, kirjoittaa OLL:n viestintäasiantuntija Niko Peltokangas.

  Lue lisää artikkelista: [Blogi] Uudenvuodenlupaukset menivät uusiksi: liikuntaharrastukset siirtyvät mutta tipaton katkeaa päiväkaljalla

 • Aluevaalit: Opiskelijaterveydenhuolto ja korkeakoululiikunta tulee huomioida hyvinvointialueen palveluketjuissa

  Julkaistu:

  Palveluketjujen avulla avulla pyritään tarjoamaan terveydenhuollon palvelut kokonaisuuksina, jotka täyttävät asukkaiden tarpeet. Myös opiskelijoille tulee olla omat palveluketjunsa, joissa on hyvinvointialueen terveydenhuollon ja kuntien toimijoiden lisäksi mukana YTHS ja korkeakoululiikunta.

  Lue lisää artikkelista: Aluevaalit: Opiskelijaterveydenhuolto ja korkeakoululiikunta tulee huomioida hyvinvointialueen palveluketjuissa

 • Liisa Reinola: Korkeakouluopiskelijat ‒ helposti unohdettu käyttäjäryhmä

  Julkaistu:

  Usein puhutaan lasten ja nuorten liikunnasta ja heidän tasa-arvoisista harrastusmahdollisuuksistaan. Kuinka tietyt lajit ovat kalliita harrastaa, mutta kuinka liikunta on tärkeää kehityksen, sosiaalisten suhteiden ja jopa terveyden kannalta. Kun heidän asiansa on saatu jotenkin kuntoon, hypätään useampi kymmenen vuotta eteenpäin ja keskustellaan vanhusten liikuntamahdollisuuksista. Liikunta näytteleekin todella suurta osaa heidän terveytensä ja toimintakykynsä tukemisessa. Heille täytyy siis tarjota mahdollisuus turvalliseen kuntosaliharjoitteluun, lähellä olevat lenkkipolut ja kaupungin liikuntapalveluiden ohjatut eläkeläisryhmät.

  Lue lisää artikkelista: Liisa Reinola: Korkeakouluopiskelijat ‒ helposti unohdettu käyttäjäryhmä