Löytyykö liikuntaa edistävä ehdokas kuntavaalikoneista?

Julkaistu: Kategoria: Blogi Asiasanat:

Kävimme muutamien vaalikoneiden kysymykset läpi ja tutkimme, kuinka suuressa osassa liikunta niissä on. Erityisesti kiinnitimme huomiota siihen, miten opiskelijoiden liikkuminen oli huomioitu kysymyksissä.

Kuntavaalien alla moni meistä etsii itselleen sopivaa ehdokasta vaalikoneiden avulla ja saattaa jopa seurata paneelin tai pari. Vaalikoneet koostuvat yleisistä kysymyksistä ja kunkin kunnan asioita käsittelevistä kysymyksistä. Niissä käsitellään laajasti taloutta, liikennettä ja terveydenhuoltoa, mutta miten on liikunnan laita?

Kävimme läpi neljä “isoa” kuntavaalikonetta: Allianssin, Helsingin Sanomien, Iltalehden ja Yleisradion vaalikoneet. Vertailimme yleisiä kysymyksiä ja liikunnan osuutta. Harmiksemme huomasimme, kuinka vähäisessä roolissa liikunta on, opiskelijoiden liikkumisesta puhumattakaan.

Helsingin Sanomien vaalikoneessa käsitelty liikuntaa lainkaan. Ylen ja Iltalehden vaalikoneissa käsitellään liikuntaa yhdellä kysymyksellä: Ylellä koulujen liikuntatilojen vuokraamista alle 18 vuotiaiden harrastetoimintaan maksutta ja Iltalehden koneessa taas pyöräteiden rakentamista autokaistojen kustannuksella. Kummassakaan vaalikoneessa ei nouse esiin liikunnan edistäminen opiskelijoiden keskuudessa.

Tutkimistamme vaalikoneista ainoastaan Allianssilla käsitellään nimenomaan opiskelijoiden liikkumista; liikuntaa ja liikkumista käsitteleviä kysymyksiä on kolme kappaletta. Niissä nousevat esiin maksuttomat tilat nuorten käyttöön, maksuton harrastaminen ja pyöräilyn edistäminen.

Liikunta on arvokas kysymys kunnissa

Kuntavaalikoneissa käsitellään liian vähän liikuntaa ja liikkumista varsinkin opiskelijoiden osalta. Konkreettiset ratkaisut liikunnan ja liikkumisen edistämiseksi tehdään kuitenkin kuntatasolla. Niiden avulla voimme oikeasti edistää kuntalaisten hyvinvointia ja taata kuntaan tulevaisuudessakin työkykyisiä työntekijöitä. Liian vähäinen liikkuminen aiheuttaa kunnissa vuosittain yli 550 € kustannukset asukasta kohden.

Äänestäjille pitäisi tarjota mahdollisuus tutustua ehdokkaiden ajatuksiin liikunnasta ja liikkumisesta nykyistä paremmin. Kuntavaalikoneissa pitäisi käsitellä laajemmin liikuntaa ja liikkumista sekä sen tukemista kunnissa. Helppoja tapoja olisi nostaa esiin pyöräilyn ja muun kevyen liikenteen edistämistä sekä kunnan mahdollisuuksia tukea työkykyä liikunnan avulla. Kunnissa nimittäin pystytään tekemään juuri näitä ratkaisuja. Kun puhutaan liikkumisesta, puhutaan suurista kustannuksista kunnan ja valtion tasolla, minkä vuoksi liikunnan tulisi olla suuremmassa roolissa kunta- ja muissakin vaaleissa.

Mistä sitten löytää liikuntaa ajava ehdokas? Jos vaalikoneissa ei teemaa käsitellä, vaaditaan äänestäjiltä aktiivisuutta ja tiedonhakua, jotta löytää liikuntaa käsittelevät paneelit ja siitä kiinnostuneet ehdokkaat. Tätä helpottaakseen Olympiakomitea on koonnut ehdokkaita yhteen #liikuntaehdokas-kampanjassaan. Heidät löydät somesta tuolla hästägillä. Kampanjaan voit tutustua Olympiakomitean sivuilla.

Toivottavasti seuraavissa vaaleissa saamme enemmän vaalikoneita ja -paneeleja, joissa liikunta ja liikkuminen on suuremmassa roolissa.

Kuva on kollaasi kuntavaalikoneista otetuista kuvakaappauksista.

Sinua voisi kiinnostaa myös

  • Sanna-Maria Ahl: Kuntavaalit - kaukainen käsite vai suuret suunnitelmat?

    Julkaistu:

    Kuntavaalit, eduskuntavaalien vähemmän tunnettu sisarus. Olet varmaankin jo kuullut? Oletko äänestänyt? Vai oletko jättänyt äänestämättä, koska äänestit jo niissä ”oikeissa” vaaleissa?

    Lue lisää artikkelista: Sanna-Maria Ahl: Kuntavaalit - kaukainen käsite vai suuret suunnitelmat?

  • Jussi Ansala: Kuntavaalit ja pyöräily - Hyvän opiskelu- ja työmatkapyöräilyn pyhä kolmiyhteisyys: pyörä, reitti ja lukko

    Julkaistu:

    OLL:n hallitus päätti kesäkuussa jäsenyhteisöjen lausuntojen pohjalta liiton 2021 kuntavaalitavoitteista. Ensimmäinen tavoite tai paremminkin ratkaisu kuuluu näin: Pyöräilyolosuhteita tulee kehittää ja kaupunkipyöräverkostoja kasvattaa – pyöräily on loistavaa hyötyliikuntaa kaikille asukkaille, myös opiskelijoille. Tässä blogikirjoituksessa käsittelen tätä kuntavaaliteemaa lähinnä oman satulatuntuman pohjalta.

    Lue lisää artikkelista: Jussi Ansala: Kuntavaalit ja pyöräily - Hyvän opiskelu- ja työmatkapyöräilyn pyhä kolmiyhteisyys: pyörä, reitti ja lukko

  • Liisa Reinola: Korkeakouluopiskelijat ‒ helposti unohdettu käyttäjäryhmä

    Julkaistu:

    Usein puhutaan lasten ja nuorten liikunnasta ja heidän tasa-arvoisista harrastusmahdollisuuksistaan. Kuinka tietyt lajit ovat kalliita harrastaa, mutta kuinka liikunta on tärkeää kehityksen, sosiaalisten suhteiden ja jopa terveyden kannalta. Kun heidän asiansa on saatu jotenkin kuntoon, hypätään useampi kymmenen vuotta eteenpäin ja keskustellaan vanhusten liikuntamahdollisuuksista. Liikunta näytteleekin todella suurta osaa heidän terveytensä ja toimintakykynsä tukemisessa. Heille täytyy siis tarjota mahdollisuus turvalliseen kuntosaliharjoitteluun, lähellä olevat lenkkipolut ja kaupungin liikuntapalveluiden ohjatut eläkeläisryhmät.

    Lue lisää artikkelista: Liisa Reinola: Korkeakouluopiskelijat ‒ helposti unohdettu käyttäjäryhmä