Lasken, siis tiedän

Tässä blogissa keskityn hiilijalanjäljen laskentaan ja käyttämääni laskuriin. Päätin laskea liittomme hiilijalanjäljen kahdesta syystä: puhtaasta mielenkiinnosta ja jotta saisimme työn alla olevaan ympäristövastuuohjelmaamme lisätietoa mihin meidän pitää panostaa.

Hiilijalanjälkilaskureita on useita ja eri tarkoituksiin. Meille käteen tarttui Helsingin yliopiston tekemä Hiilifiksu järjestö -hiilijalanjälkilaskuri. Laskuria suositteli Olympiakomitea ja Suomen Itsenäisyysrahasto Sitra. Lisätietoa laskurista voit lukea täältä. (linkki johtaa sinut pois liiton sivuilta) Laskuri on Excel-taulukko ilman ylimääräistä visuaalista loistoa, mutta laskurin sisäinen hehku on sitäkin kirkkaampi.

Laskennan jälkeen voin sanoa, että kyllä kannatti ja hauskaa oli. Olisin kuitenkin voinut tehdä laskennan paljon helpommaksi itselleni. Tein kosolti virheitä ja pari puhdasta onnistumista, jotka nyt jaan teidän kanssanne.

OLL:n hiilijalanjälkijakauma vuodelta 2018. Yhteensä 55150 kg CO2e. Tästä 80% matkustuksesta, 11% käytetystä energiasta, 6% tapahtumista sekä 3% hankinnoista.
OLL:n hiilijalanjälkijakauma vuodelta 2018.

Hiilijalanjälkemme vastaa yli viiden keskivertosuomalaisen hiilijalanjälkeä. Se ei kuulosta paljolta, mutta meitä on töissä juuri tuo viisi henkeä ja siihen päälle kolmihenkinen työvaliokunta. Ympäristövaikutuksestamme ja siitä miten aiomme vähentää sitä myöhemmin lisää, kun julkaisemme oman ympäristövastuuohjelmamme. Se tulee olemaan suurta!

Tässä vinkkini laskentaan:

Lue ohjeet ja tutustu laskuriin

Nyt ei ole kyse uudesta kännykästä, jonka manuaaliin kukaan ei ole koskaan koskenut ensimmäisenä avattuaan paketin. Jotta tiedät mitä, miten ja miksi, lue laskurin infovälilehti ja ennen jokaista laskentasivua kyseisen sivun ohjeistus. Näin säästät toimistosihteerin hermoja, kun käyt kyselemässä samasta laskusta kuudetta kertaa, koska se pitikin laskea kaukolämmön tyypin mukaan.

Varaa aikaa

Laskemisen aloittamisesta niiden valmistumiseen meni noin seitsemän kuukautta. Älkää säikähtäkö, syy laskemisen hitaudelle oli työkiireet. Vein laskentaa eteenpäin kaiken muun ohessa. Tuntimääräni tämän eteen oli suurin piirtein 40-50 tuntia. Mikäli kaikki tarvittavat
tiedot ovat kätevästi saatavilla, homman pystyy hoitamaan nopeasti. Voin kuitenkin antaa vinkin. Ne eivät ole.

Jaa vastuuta tai osallista kaikki
Me olemme pieni toimija, joten laskennan tekeminen ei ollut ylivoimaista yhdelle. Mutta on eri asia käydä sadan kuin kahdeksan työntekijän matkalaskuja läpi selvittääksesi millä kulkupelillä ja kuinka kauas he matkustivat. Vastuun jakaminen tuo kaikki osallisiksi ja lisää kaikkien kiinnostusta asiaan. Jopa heidän, jotka nousevat takajaloilleen aina kun pitäisi tehdä jotain uutta. Lisäksi mitä useamman määrän aivoja prosessiin saa mukaan, sitä varmemmin ei tule laskutoimitusten katvealueita ja tiettyjen toimintojen olemassaolo ei unohdu. Esimerkkinä meiltä: viime hetkillä muistimme, että mehän julkaisimme kirjan korkeakoululiikunnan suosituksista ja lähetimme sitä korkeakoulujen rehtoreille ympäri valtakuntaa.

Pidä avoin mieli
Omasta toiminnastaan saatavan datan määrä hiilijalanjälkeä lasketessa oli iso yllätys minulle. Löysin taloudellisia säästökohteita, kierrätyksen tehostamiseen yksinkertaisia keinoja, uusia ideoita hankintoihin ja niin edelleen. Usein omaa tekemistä pystyy kehittämään katsomalla sitä toiselta kantilta. Niin myös tässä tapauksessa.

En malta odottaa vuotta 2021 ja laskennan aloittamista!

Miksi vuoden 2021 seurantalaskenta on paljon helpompi?
1. Laskentaa ei tehdä edellisestä vuodesta vaan kuluvasta vuodesta. Aloitamme laskennan vuoden 2021 ensimmäisestä päivästä.
2. Vuoden ajan jokainen työntekijä merkitsee matkansa, hankintansa, tapahtumansa tarkemmin tälle laskurille sopivaksi reaaliaikaisesti. Ei enää etsivätyötä laskennan tekijälle ja lukuisia pyyntöjä selvittää, että kuluttiko vuokraamasi auto dieseliä, bensaa vai toimiko auto jopa sähköllä.
3. Jätteiden punnitus jakautuu tasaisesti vuodelle, mikä helpottaa arviointityötä. Tätä laskentaa varten tein kaksi jaksoa kahden kuukauden ajalta syksyllä.
4. Tiedän keneltä kysyä taloyhtiön asioita ja olen jo kerännyt tiedot muun muassa.rakennuksen neliömääristä.

Tarvitsetteko sparrausta hiilijalanjäljen laskentaan tai vinkkejä ympäristöohjelmaan? Ota rohkeasti yhteyttä ja viedään asioita yhdessä eteenpäin.

Kirjoittaja on dinosaurusten jälkeläisiä vapaa-ajalla bongaileva OLL:n tapahtuma- ja koulutuskoordinaattori Markku Rantahalvari.

Sinua voisi kiinnostaa myös