Aluevaalit: Opiskelijaterveydenhuolto ja korkeakoululiikunta tulee huomioida hyvinvointialueen palveluketjuissa

Julkaistu: Kategoria: Blogi Asiasanat:

Palveluketjujen avulla avulla pyritään tarjoamaan terveydenhuollon palvelut kokonaisuuksina, jotka täyttävät asukkaiden tarpeet. Myös opiskelijoille tulee olla omat palveluketjunsa, joissa on hyvinvointialueen terveydenhuollon ja kuntien toimijoiden lisäksi mukana YTHS ja korkeakoululiikunta.

Palveluketjuja on laadittu eri käyttäjäryhmille ja eri tilanteisiin. Liikuntaneuvonnan palveluketjun tarkoitus on saattaa terveydenhuollon asiakas oman liikunnallisen elämänsä alkuun. Opiskelijoiden kohdalla tähän palveluketjuun on hyvä osallistaa myös korkeakouluopiskelijoiden terveydenhoidosta vastaavan YTHS:n palveluja sekä opiskelijan oman korkeakoulun liikuntapalveluja.

Liikunta ennaltaehkäisee sairauksia ja edesauttaa parantumista. Siksi liikunnalla on osansa myös muissa palveluketjuissa. Tämä edellyttää hyvinvointialueen, kunnan ja muiden toimijoiden yhteistyötä.

Esimerkki liikunnan palveluketjun toiminnasta. (Lähde: Olympiakomitea)

Kunnat ja hyvinvointialueet eivät rakenna palveluketjuja yksin. Valtakunnallisella tasolla työn tueksi on asetettu liikuntapoliittinen koordinaatioelin (LIPOKO), joka on jo luonut toimenpiteitä vuosille 2021–2023. Sote-uudistuksen yhteydessä koordinaatioelin muun muassa varmistaa palveluketjujen ja leikkauspintojen saumatonta toimivuutta juuri liikunnan näkökulmassa.

Panostamalla eri toimijoiden yhteistyöhön saadaan sujuvia palveluketjuja, joista opiskelijat ja muut asiakkaat hyötyvät. Terveydenhuollon alalla toimii monia ammattilaisia, joiden yhteistyö on korvaamatonta palveluketjuja rakennettaessa. Opiskelijoiden palveluketjuihin tulee osallistaa toimijat, jotka työskentelevät jo heidän hyvinvointinsa eteen, kuten korkeakoulujen liikuntapalvelut ja YTHS.

Essi Lumme

Sinua voisi kiinnostaa myös

 • Opiskelijan ihana kamala arki – näin pidät itsestäsi huolta syksyn kiireessä

  Julkaistu:

  Paluu opintoihin ja arkirutiineihin on toiselle aihe kiljua riemusta, kun taas toinen käy läpi kauhunsekaisia tuntemuksia. Toinen nauttii aikatauluista ja suunnittelusta, kun taas toinen haluaisi vielä jatkaa lomailua rennoin mielin. Jotta uuden lukuvuoden alku tuntuisi vähän mukavammalta, kokosimme alle muutaman vinkin piristämään syksyäsi.

  Lue lisää artikkelista: Opiskelijan ihana kamala arki – näin pidät itsestäsi huolta syksyn kiireessä

 • 90 minuuttia nuokkumista vai oppimista?

  Julkaistu:

  Korkeakoulujen luennot venyvät herkästi istumismaratoneiksi. Tauot parantaisivat tutkitusti oppimista, vierystilaa ja terveyttä, mutta miten näitä tiiviitä, 90 minuutin opiskelurupeamia voitaisiin tauottaa? Tässä Acatiimissa julkaistussa artikkelissa pohditaan keinoja istumisen tauottamiseen korkeakouluissa.

  Lue lisää artikkelista: 90 minuuttia nuokkumista vai oppimista?

 • Sukupuolivähemmistöjen kokemuksissa korkeakoululiikunnasta on parannettavaa

  Julkaistu:

  Millaisia kokemuksia korkeakoululiikunnasta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvilla on? Miten sukupuolivähemmistöön kuuluvan huonoa kokemusta voisi parantaa? Opiskelijoiden Liikuntaliiton (OLL) pääsihteeri Niko Peltokangas tulkitsee vuoden 2022 Opiskelijabarometrin tuloksia vähemmistöjen liikkumisen näkökulmasta.

  Lue lisää artikkelista: Sukupuolivähemmistöjen kokemuksissa korkeakoululiikunnasta on parannettavaa