Aluevaalit: Opiskelijaterveydenhuolto ja korkeakoululiikunta tulee huomioida hyvinvointialueen palveluketjuissa

Julkaistu: Kategoria: Blogi Asiasanat:

Palveluketjujen avulla avulla pyritään tarjoamaan terveydenhuollon palvelut kokonaisuuksina, jotka täyttävät asukkaiden tarpeet. Myös opiskelijoille tulee olla omat palveluketjunsa, joissa on hyvinvointialueen terveydenhuollon ja kuntien toimijoiden lisäksi mukana YTHS ja korkeakoululiikunta.

Palveluketjuja on laadittu eri käyttäjäryhmille ja eri tilanteisiin. Liikuntaneuvonnan palveluketjun tarkoitus on saattaa terveydenhuollon asiakas oman liikunnallisen elämänsä alkuun. Opiskelijoiden kohdalla tähän palveluketjuun on hyvä osallistaa myös korkeakouluopiskelijoiden terveydenhoidosta vastaavan YTHS:n palveluja sekä opiskelijan oman korkeakoulun liikuntapalveluja.

Liikunta ennaltaehkäisee sairauksia ja edesauttaa parantumista. Siksi liikunnalla on osansa myös muissa palveluketjuissa. Tämä edellyttää hyvinvointialueen, kunnan ja muiden toimijoiden yhteistyötä.

Esimerkki liikunnan palveluketjun toiminnasta. (Lähde: Olympiakomitea)

Kunnat ja hyvinvointialueet eivät rakenna palveluketjuja yksin. Valtakunnallisella tasolla työn tueksi on asetettu liikuntapoliittinen koordinaatioelin (LIPOKO), joka on jo luonut toimenpiteitä vuosille 2021–2023. Sote-uudistuksen yhteydessä koordinaatioelin muun muassa varmistaa palveluketjujen ja leikkauspintojen saumatonta toimivuutta juuri liikunnan näkökulmassa.

Panostamalla eri toimijoiden yhteistyöhön saadaan sujuvia palveluketjuja, joista opiskelijat ja muut asiakkaat hyötyvät. Terveydenhuollon alalla toimii monia ammattilaisia, joiden yhteistyö on korvaamatonta palveluketjuja rakennettaessa. Opiskelijoiden palveluketjuihin tulee osallistaa toimijat, jotka työskentelevät jo heidän hyvinvointinsa eteen, kuten korkeakoulujen liikuntapalvelut ja YTHS.

Essi Lumme

Sinua voisi kiinnostaa myös

 • [Blogi] Uudenvuodenlupaukset menivät uusiksi: liikuntaharrastukset siirtyvät mutta tipaton katkeaa päiväkaljalla

  Julkaistu:

  Muutokset koronarajoitusten painotuksissa kertovat yhteiskunnan arvoista. Liikuntapaikat on yhä helpointa vain sulkea, vaikka kaikki tietävät liikunnan merkityksen terveydelle ja hyvinvoinnille, kirjoittaa OLL:n viestintäasiantuntija Niko Peltokangas.

  Lue lisää artikkelista: [Blogi] Uudenvuodenlupaukset menivät uusiksi: liikuntaharrastukset siirtyvät mutta tipaton katkeaa päiväkaljalla

 • Essi Lumme: Opiskelijoita ei saa jättää epätietoisuuteen rajoitusten jatkumisesta

  Julkaistu:

  Korkeakouluopiskelijat palailevat parhaillaan opintojen pariin. Samalla moni opiskelija palaa kesän vietosta arkirutiineihin kuten korkeakoululiikunnan pariin. Kaikki korkeakouluopiskelijat eivät kuitenkaan pääse aloittamaan syksyn opiskelua kampuksilla. Koronasta johtuen eri puolilla Suomea on voimassa eritasoisia rajoituksia, jotka aiheuttavat haasteita myös korkeakoululiikunnan järjestämiselle.

  Lue lisää artikkelista: Essi Lumme: Opiskelijoita ei saa jättää epätietoisuuteen rajoitusten jatkumisesta

 • Liisa Reinola: Korkeakouluopiskelijat ‒ helposti unohdettu käyttäjäryhmä

  Julkaistu:

  Usein puhutaan lasten ja nuorten liikunnasta ja heidän tasa-arvoisista harrastusmahdollisuuksistaan. Kuinka tietyt lajit ovat kalliita harrastaa, mutta kuinka liikunta on tärkeää kehityksen, sosiaalisten suhteiden ja jopa terveyden kannalta. Kun heidän asiansa on saatu jotenkin kuntoon, hypätään useampi kymmenen vuotta eteenpäin ja keskustellaan vanhusten liikuntamahdollisuuksista. Liikunta näytteleekin todella suurta osaa heidän terveytensä ja toimintakykynsä tukemisessa. Heille täytyy siis tarjota mahdollisuus turvalliseen kuntosaliharjoitteluun, lähellä olevat lenkkipolut ja kaupungin liikuntapalveluiden ohjatut eläkeläisryhmät.

  Lue lisää artikkelista: Liisa Reinola: Korkeakouluopiskelijat ‒ helposti unohdettu käyttäjäryhmä