OLL edusti kansainvälisten liittojen kokouksissa

Julkaistu: Kategoria: Blogi Asiasanat:

Opiskelijaliikunnan ja -urheilun kansainvälisten kattojärjestöjen liittokokouksissa puhuttivat henkilövalinnat, Venäjä ja sääntömuutokset. Kokouksiin osallistunut OLL:n pääsihteeri Niko Peltokangas kirjoittaa tärkeimmistä päätöksistä.

Euroopan opiskelijaurheiluliiton EUSA:n liittokokous vahvisti Turkin Kusadasissa 13. lokakuuta, että venäläiset ja valkovenäläiset korkeakoulut ja joukkueet on suljettu liiton toiminnasta hyökkäyssodan vuoksi. Liiton hallituksen aiemmin tekemä päätös oli sääntöjen mukaan liittokokouksen päätettävänä. Varmistimme keskusteluissa, että päätös voidaan muuttaa vasta alkuperäisen syyn eli hyökkäyssodan loppuessa.

Kansainvälisen opiskelijaurheiluliiton eli FISU:n liittokokouksen kiinnostavimmat päätökset olivat henkilövalintoja. Genevessä 17.–18. marraskuuta järjestetyssä kokouksessa liiton puheenjohtajaksi valittiin yksimielisesti sveitsiläinen Leonz Eder, joka on toiminut puheenjohtajan sijaisena jo kuluneella kaudella. Viidestä varapuheenjohtajasta ensimmäinen on brasilialainen Luciano Cabral, ja muut varapuheenjohtajat tulevat Kiinasta, Ugandasta, Saksasta ja Puolasta.

Niko Peltokangas (vas.) ja Lari Koskinen istuvat Suomen delegaation pöydän ääressä FISU:n liittokokouksessa.
Lari Koskinen (oik.) toimi OLL:n äänivaltaisena edustajana FISU:n liittokokouksessa.

Kisapainotus näkyy henkilövalinnoissa

FISU:n 23-jäseniseen hallitukseen valittiin yhteensä kahdeksan eurooppalaista. Valitettavasti kannattamamme naapurimaiden ehdokkaat, Norjan Yngvild Larsen Shchei ja Viron Kairis Ulp, jäivät täpärästi hallituksen ulkopuolelle. Muista naapureista Venäjän ehdokas ei päässyt hallitukseen.

Erilaiset kisat ovat näkyvin osa kansainvälisten liittojen toimintaa ja suurin osa niiden tuloista kertyy kilpailutoiminnasta. Tämä korostuu myös siksi, että halukkaiden kisajärjestäjien löytyminen on käynyt vaikeammaksi. Hallitusvalinnoissa olivatkin vahvoilla maat, jotka järjestävät opiskelijoiden MM-kisoja.

Kaikille suunnatun korkeakoululiikunnan kehittäminen tapahtuu pääasiassa erilaisten projektien (kuten FISU:n Healthy Campus) ja jaostojen kautta. Hallitukseen valituksi tulemisen kannalta tilanteeseen vaikuttaa myös se, että siinä missä opiskelijaliikunta nojaa Pohjoismaissa vahvaan vaikuttamistyötä tekevään opiskelijaliikkeeseen, kansainvälisesti korkeakoululiikunta on juuri korkeakoulujen toimintaa. OLL:n varapuheenjohtaja Lari Koskinen oli yksi harvoista opiskelijoista – ja ylipäänsä nuorista – FISU:n liittokokousedustajien joukossa.

Kunniamitali Suomeen!

Molemmissa kokouksissa tehtiin sääntömuutoksia. EUSA muutti sääntöjään siten, että aktiivisesti toimivat jäsenliitot käyttävät jatkossa kahta ääntä liittokokouksessa aiemman yhden äänen sijaan. Aktiivisuuden mittarina on EUSA:n tapahtumien järjestäminen (kisat, koulutus tai kokous) tai urheilijoiden lähettäminen opiskelijoiden EM-kisoihin. OLL täyttää kriteerit kirkkaasti.

FISU:n sääntöihin tuotiin etäkokousten järjestäminen, mitä OLL on ajanut jo pitkään. Kattojärjestö järjestikin viime talvena ylimääräisen liittokokouksen etänä, mutta nyt etämahdollisuus on käytössä pysyvästi.

EUSA:n kokous päättyi mitalien säihkeeseen palkintogaalassa, jossa palkittiin myös Opiskelijoiden Liikuntaliitto. Saimme yhdessä Viron, Latvian ja Liettuan kanssa kunniamitalit keväällä Tartossa järjestettyjen 100. SELL-kisojen kunniaksi. Tiesithän, että vuosittain järjestettävät SELL-kisat ovat avoimet kaikille opiskelijoille tulostasosta ja harrastamisesta riippumatta!

Niko Peltokangas ja Baltian maiden liittojen edustajat poseeraavat kunniamitalit kädessään EUSA:n puheenjohtajan Adam Rozcekin kanssa.
Suomen ja Baltian maiden opiskelijaliikuntaliitot saivat EUSA:n kunniamitalit SELL-kisojen 100-vuotisjuhlan kunniaksi.

Kirjoituksen pääkuvassa Suomen, Ruotsin ja Norjan delegaatiot FISU:n puheenjohtajan Leonz Ederin (kesk.) kanssa.

Sinua voisi kiinnostaa myös