Ida Bolander: Naisjohtajien koulutus antoi eväitä ihmisten kohtaamiseen

Julkaistu: Kategoria: Blogi Asiasanat:

Liikunnan ja urheilun järjestöissä johtoasemassa olevien naisten määrässä on parantamisen varaa, kirjoittaa OLL:n pääsihteeri Ida Bolander. Hän osallistui Olympiakomitean naisjohtajien koulutukseen.

Kuvassa Johtaa kuin nainen -koulutuksen osallistujia.
Kuvassa koulutuksen viimeisen lähijakson osallistujat.

Hain Johtaa kuin nainen -koulutukseen silloisen esihenkilöni ehdotuksesta syksyllä 2020. Ajattelin, että minun olisi hyvä kehittää johtamistaitojani, sillä olin toiminut jo parin vuoden ajan johtaja- ja esihenkilötehtävässä ilman varsinaista johtamiskoulutusta. Johtaa kuin nainen -koulutus on suunnattu naisille, jotka toimivat tai joiden tavoitteena on toimia johtotehtävissä liikunnan ja urheilun valtakunnallisissa järjestöissä.

Vuosi koulutuksen parissa oli monipuolinen ja paljon kattavampi kuin olin ennakkoon ajatellut. Lähijaksoilla perehdyimme esimerkiksi ihmisten johtamiseen, viestintään, esiintymiseen ja strategiseen johtamiseen. Keväällä 2021 tapasimme pandemian vuoksi etänä, mutta syksyllä pääsimme onneksi nauttimaan läsnätapaamisista. Ne tuntuivat pitkän etäilyajan jälkeen erityisen lämpimiltä ja energisoivilta.

Minua jäi erityisesti pohdituttamaan kevään lähijakso, jota varten saimme tehdä johtajuus- ja persoonallisuustestejä. Jäin miettimään sitä, miten paljon ympäristö muovaa meitä ja vaikuttaa nykyhetkeen. Omissa vastauksissani korostuivat etäaika ja pienen työyhteisön vaikutukset. Minulle työyhteisön toimivuuden kannalta tärkeää oli yhteisöllisyyden luominen, yhteenkuuluvuuden tunne ja sosiaalinen kanssakäyminen. Toisaalta taas johtajuudessani korostui itsenäinen ja jopa autoritaarinen päätöksenteko. Jos olisin tehnyt testit ennen pandemiaa, olisinko ollut toisenlainen johtaja?

Suomalainen johtajuus on edelleen insinöörimäistä asioiden johtamista ja ihmissuhdetaitoja tarvittaisiin enemmän.

Usein sanotaan, että asioita on helpompi johtaa kuin ihmisiä. Suomalainen johtajuus on edelleen insinöörimäistä asioiden johtamista ja ihmissuhdetaitoja tarvittaisiin enemmän (Filosofian Akatemia Työelämä 2020 -hanke). Johtaa kuin nainen -koulutus antoi eväitä ihmisten kohtaamiseen niin oman itseni tutkistelun kuin verkostoitumisen kautta. Koulutuksen parasta antia olivat mahtavat osallistujat, järjestäjät, kouluttajat ja oma mentorini – eli toiset ihmiset.

Vaikka naisten osuus johtajista on Suomessa ennätyskorkealla (Elinkeinoelämän valtuuskunta 2022), liikunnan ja urheilun alalla etenkin lajiliitoissa johtoasemassa olevien naisten määrässä on parantamisen varaa (Liikunnan ja urheilun tasa-arvo Suomessa 2021 -julkaisu). Myös kansainvälisillä kentillä parannettavaa riittää: OLL:n kansainvälisten kattojärjestöjen FISU:n ja EUSA:n hallitusten jäsenistä alle viidesosa on naisia.

Johtaa kuin nainen -koulutuksen kaltaisia ohjelmia tarvitaan yhä, puhumattakaan binäärisen ajattelun ylittävän sukupuolten moninaisuuden huomioimisesta. Ehkä tulevaisuudessa saamme juhlia sitä, että sukupuolten tasa-arvo toteutuu kaikkien sukupuolten osalta.

Ida Bolander

Johtaa kuin nainen -koulutus oli Olympiakomitean kolmevuotinen kehityshanke, jota rahoitti Jane ja Aatos Erkko -säätiö. Lue lisää Olympiakomitean sivuilta.

Sinua voisi kiinnostaa myös