Näin Olympiakomitean puheenjohtajaehdokkaat vastasivat OLL:n kysymyksiin
Olympiakomitean puheenjohtaja valitaan lauantaina 30.11.2024. Opiskelijoiden Liikuntaliitto (OLL) on mukana valitsemassa uutta puheenjohtajaa ja hallitusta. Näin kattojärjestön puheenjohtajaehdokkaat vastasivat OLL:n kahteen kysymykseen.
Petteri Kilpinen
Petteri Kilpinen, 60, on Lääkärikeskus Aavan liiketoimintajohtaja ja kestävyysjuoksun seniorisarjojen Suomen mestari, jolla on kokemusta muun muassa HJK:n ja liikunta- ja urheilujärjestö Valon johtotehtävistä.
1. Olympiakomitean sääntöjen mukaan järjestön tehtävänä on edistää koko elämänkulkua koskevaa liikuntaa ja urheilua arjen fyysisestä aktiivisuudesta lähtien. Miten kehittäisit Olympiakomiteaa suomalaisten arjen fyysisen aktiivisuuden edistäjänä?
Olympiakomitean on toimittava palvelukeskeisesti ja yhteistyöhön perustuen. Liikunnallisen elämäntavan edistämisellä on valtava yhteiskunnallinen merkitys, ja arjen fyysinen aktiivisuus lisääntyy parhaiten siellä, missä ihmiset elävät ja toimivat – mm. kouluissa, työpaikoilla, korkeakouluissa ja paikallisyhteisöissä. Olympiakomitean tehtävänä on tukea ja yhdistää niitä toimijoita, jotka konkreettisesti edistävät liikettä.
Lajiliitot, liikuntaa edistävät järjestöt ja seurat tekevät varsinaisen työn arjen liikunnan lisäämiseksi, ja Olympiakomitean rooli on tarjota heille strategista tukea, asiantuntija-apua ja resursseja. Esimerkiksi viestinnän ja verkostotyön avulla Olympiakomitea voi nostaa esiin liikunnan merkitystä, vaikuttaa poliittisiin päätöksiin ja edistää liikunnallisen ympäristön kehittämistä.
Käytännön tasolla Olympiakomitea voi myös vahvistaa yhteistyötä toimijoiden, kuten Opiskelijoiden Liikuntaliiton ja koulujen liikuntaohjelmien, kanssa. Liikkuva korkeakoulu -kokonaisuus on hyvä esimerkki siitä, miten paikalliset toimijat voivat lisätä aktiivisuutta, kun Olympiakomitea tukee heitä vaikuttamistyössä ja kansallisissa hankkeissa. Näin fyysisen aktiivisuuden edistäminen näkyy käytännössä ja liikunnan mahdollisuudet tavoittavat ihmiset siellä, missä he ovat.
2. Millainen rooli opiskelijahuippu-urheilulla (opiskelijoiden MM-kisat ja universiadit) mielestäsi on Olympiakomitean toiminnassa?
Opiskelijaurheilulla on merkittävä rooli suomalaisessa huippu-urheilussa, ja sen potentiaalia tulee vaalia vielä lisää tiiviissä yhteistyössä. Opiskelijoiden MM-kisat ja universiadit eivät ole vain kilpailuja – ne ovat ponnahduslautoja tulevaisuuden huippu-urheilijoille. Näissä tapahtumissa urheilijat pääsevät hankkimaan arvokasta kansainvälistä kilpailukokemusta, joka tukee heidän kehitystään huipulle.
Olympiakomitean tehtävä on varmistaa, että opiskelijahuippu-urheilun toimintaympäristö on kunnossa. Tämä tarkoittaa resursseja kisajärjestelyjen ja kisamatkojen onnistumiseen, sekä asiantuntevaa tukea huippu-urheiluyksikössä, jotta opiskelijaurheilijoiden tarpeet huomioidaan osana kokonaisuutta.
Avain menestykseen on tiivis yhteistyö Olympiakomitean ja Opiskelijoiden Liikuntaliiton välillä. Yhteistyössä voidaan kehittää niin universiadien kuin opiskelijoiden MM-kisojen toimintoja tavalla, joka tukee paitsi kisamenestystä, myös opiskelijaurheilijoiden arkea. Opiskelevat urheilijat tarvitsevat mahdollisuuden yhdistää opintonsa ja urheilunsa saumattomasti, ja tämä onnistuu vain kaikkien sidosryhmien vahvalla tuella ja yhteisellä näkemyksellä. Hyvällä yhteistyöllä voimme varmistaa, että opiskelijahuippu-urheilu jatkaa rooliaan suomalaisen huippu-urheilun kasvualustana.
Tapio Korjus
Tapio korjus, 63, on Kuortaneen Urheiluopiston rehtori, keihäänheiton olympiavoittaja ja Olympiakomitean hallituksen jäsen.
1. Olympiakomitean sääntöjen mukaan järjestön tehtävänä on edistää koko elämänkulkua koskevaa liikuntaa ja urheilua arjen fyysisestä aktiivisuudesta lähtien. Miten kehittäisit Olympiakomiteaa suomalaisten arjen fyysisen aktiivisuuden edistäjänä?
Olympiakomitea ei pysty mitenkään yksin ratkaisemaan liikkumattomuuden ongelmaa. Sen sijaan olympiakomitea voi koota niitä tahoja yhteen, joilla on työkalut tähän olemassa. Liikunnan lisäämisen käytännön toimet ovat ennen kaikkea valtion, kuntien, aluejärjestöjen, koulujen, oppilaitosten, urheiluseurojen, erilaisten sote-järjestöjen, liikuntayritysten ja kotien tehtävä.
Työtä tehdään lähellä ihmistä jokaisen kotipaikkakunnalla elämän kaaren kaikissa eri vaiheissa. Olympiakomitean tehtävänä olisi edistää liikuntaa ja arjen fyysistä aktiivisuutta kansallista yhteistyötä vauhdittamalla viestinnän, vaikuttamisen ja edunvalvonnan keinoin. Itselleni on tärkeää jatkuva liikunnan ja liikunnallisen elämäntavan edistäminen – tulisin puhumaan painokkaasti tämän yhteiskunnallisesti tärkeän asian puolesta!
2. Millainen rooli opiskelijahuippu-urheilulla (opiskelijoiden MM-kisat ja universiadit) mielestäsi on Olympiakomitean toiminnassa?
Opiskelijahuippu-urheilulla on aivan erityinen paikka minun sydämessäni! Olen itse saanut osallistua Universiadeihin Zagrebissa 1987. Se kisa oli minulle erittäin tärkeä askel kohti seuraavan vuoden Soulin olympialaisia, joissa olin paljon valmiimpi kilpailemaan menestyksellä. Universiadit ja FISU MM-kisat ovat erinomainen kehittymisen askel jokaisen huippu-urheilijan uralla – suosittelen!
Olen myös saanut työurallani olla johtamassa järjestelyjä neljissä FISU:n MM-kisoissa (salibandy, paini, suunnistus ja golf) Kuortaneella viimeisen 16 vuoden vuoden aikana.
Opiskelijahuippu-urheilu kuuluu erottamattomana osana Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön toimintaan osana huipulle tähtäävää urheilijan polkua!
Sinua voisi kiinnostaa myös
-
Liikunnan strategiarahoitus on iso vaikuttamisvoitto – ja uuden vaikuttamistyön alku
Julkaistu:Liikunta on sopimuskaudella 2025–2028 ensimmäistä kertaa osana korkeakoulujen rahoitusmallia. OLL:n viestintäpäällikkö Niko Peltokangas kirjoittaa, mitä vaikuttamistyön voitto tarkoittaa korkeakoululiikunnan tulevalle edunvalvonnalle.
-
Opiskelijoiden Liikuntaliitto yhtyy vaatimukseen Olympiakomitean ylimääräisestä yhdistyksen kokouksesta
Julkaistu:Opiskelijoiden Liikuntaliitto (OLL) kannattaa Sulkapalloliiton vaatimusta Olympiakomitean ylimääräisen yhdistyksen kokouksen koollekutsumisesta. Liikuntayhteisön kannattaa luoda tilaa keskustelulle ja päätöksille, jotka edistävät yhdenvertaisuuden toteutumista Olympiakomitean toiminnassa.
-
Ruotsinkielinen seminaari Liikkuva Korkeakoulusta 27.11.2020
Julkaistu:Finlands Svenska Idrotts järjesti Liikkuva opiskelu -aiheisen seminaarin ruotsiksi 27.11.2020. Seminaariin osallistui Opiskelijoiden Liikuntaliiton puolesta vuoden 2020 varapuheenjohtaja Sanna-Maria Ahl. Hän piti siellä esityksen opettajien merkityksesta osana opiskelijoiden matalankynnyksen liikkumista.
Lue lisää artikkelista: Ruotsinkielinen seminaari Liikkuva Korkeakoulusta 27.11.2020
Sivua päivitetty viimeksi 29.11.2024