Liikkuva korkeakoulu - Avain passiivisuuden lukkoon?

Ninni Kuparinen on Opiskelijakunta KOE hallituksen jäsen ja Lappeenrannan kampuspuheenjohtaja. Liikunnallisesti LAB-ammattikorkeakoulun Lappeenrannan kampuksella moni asia on hyvin. Mutta kehittämisen kohteita löytyy aina. Ninni kertoo oman näkökulmansa, miksi Liikkuva Korkeakoulu -toimintaa tarvitaan.

Aamulla bussilla kampukselle kello 8. Aamupäivällä neljän tunnin luento, jonka aikana pieni tauko. Terveellinen lounas kampuksen ravintolasta ja iltapäivällä kahden tunnin luento. Bussilla takaisin kotiin.

Sitten pitäisi vielä opiskella tai mennä töihin. Illalla ehkä salin kautta kotiin. Työ- ja koulumatkat menevät bussilla tai autolla. Askeleita tulee päivän aikana 1-2 tuhatta.

Kuulostaako tutulta?

Tätä on monen korkeakouluopiskelijan arki. Moni haluaisi liikkua enemmän ja olla aktiivisempi, mutta miettii, miten yhdistää se opiskeluun. Liikunnan ja arkiaktiivisuuden hyödyt kyllä tiedetään ja tunnustetaan, mutta vanhat pinttyneet tavat ja kulttuuri istuvat tiukassa.

Muutos vie aikaa ja kulttuuri muuttuu hitaasti. Tähän muutokseen tarvitaan kaikkia, mutta me opiskelijat olemme avainasemassa. Liikkuva Korkeakoulu -toiminta mahdollistaa äänemme kuulumisen.

Minä koen, että Liikkuva Korkeakoulu -ohjelma on avain tähän lukkoon.

Haluan ja haluamme KOEssa edistää opiskelijoiden kokonaisvaltaista hyvinvointia. Hyvinvointi on liikunnan lisäksi paljon muutakin: esimerkiksi unta, ravintoa ja ystäviä. Liikunta tuo hyvinvointia, iloa ja terveyttä elämään.

Meillä LAB-ammattikorkeakoulun kampuksilla on suhteellisen hyvät mahdollisuudet liikuntaan. Lappeenrannan kampuksella on jumppapaikkoja, kuntosalit, luontopolku, Padel-kentät. Nurmi- ja luistelukenttäkin on tulossa. Lahdessa on kuntosalit, frisbeegolfrata ja kampuksen lähellä myös tenniskenttä.

Kuvassa Lappeenrannan korkeakoulukampuksen pihalla olevasta monitoimiurheilukaukalo. Kaukalossa voi pelata sählyä tai koripalloa.
Lappeenrannan korkeakoulukampuksella on hyvät puitteet vapaa-ajan liikuntaan.

Mites se arkiaktiivisuus?

Vaikka monia liikuntamahdollisuuksia on, puuttuvat meilläkin tsemppitarrat portaista ja jumppakepit käytävän nurkasta – ne pienet arkiaktiivisuuteen kannustavat asiat.

Tiesitkö, että illan hikijumppa ei korvaa istumisen aiheuttamaa haittaa?

Koska korkeakouluopiskelijat istuvat keskimäärin noin 11 tuntia päivässä, tärkeintä on tauottaminen ja säännöllinen aktiivisuus.

Tauottamista voidaan helposti edesauttaa erilaisilla istuimilla luentosalissa ja seisomatyöskentelyyn tarkoitetuilla pöydillä. Luentojen tauottamiseen tarvitaan mukaan myös lehtorit. Aamu- ja iltapäivän jumppatuokiot kaikissa luentosaleissa samaan aikaan olisi hieno saavutus.

Aktiivisuus pitää saada osaksi opiskelupäivää.

Haluan olla luomassa parempia mahdollisuuksia aktiiviseen arkeen. Tämän takia haluamme olla mukana Liikkuva Korkeakoulu -toiminnassa.

Yhdessä olemme enemmän!

Ninni Kuparinen on Opiskelijakunta KOE hallituksen jäsen ja Lappeenrannan kampuspuheenjohtaja. Opiskelijakunta KOE on LAB-ammattikorkeakoulun opiskelijoiden edunvalvoja sekä Opiskelijoiden Liikuntaliiton jäsen. KOEssa tehdään päivittäin töitä opiskelijoiden paremman arjen eteen. Paikallisen edunvalvontatyön tueksi tarvitsemme rinnallemme valtakunnalliset liitot, kuten OLL:n.

Kuvassa opiskelijakunta KOE :n Lappeenrannan kampuspuheenjohtaja Ninni Kuparinen.

Sinua voisi kiinnostaa myös

 • COVID-19 pandemian vaikutukset korkeakoululiikuntaan

  Julkaistu:

  Valtion liikuntaneuvosto (VLN) teetti kevään lopulla selvityksen liikunta-alan tilanteesta. Selvityksestä unohtuivat kokonaan korkeakoulujen liikuntapalvelut. Opiskelijoiden liikuntaliitto laati VLN:n kyselylomakkeiden pohjalta oman kohdennetun kyselyn korkeakoululiikuntatoimijoille.

  Lue lisää artikkelista: COVID-19 pandemian vaikutukset korkeakoululiikuntaan

 • Unohtakaa lapset, pelastakaa aikuiset!

  Julkaistu:

  Tuleeko sinulle mieleen aihetta joka kerää yhtä varauksettoman kannatuksen läpi puoluekentän kuin liikkumisen lisäämisen suomalaisten arkeen?

  Lue lisää artikkelista: Unohtakaa lapset, pelastakaa aikuiset!

 • Pieni palvelus opettajalta opiskelijalle - Suuri harppaus aktiiviselle korkeakoulukulttuurille

  Julkaistu:

  Artikkeli on julkaistu Yliopistopedagogiikka-lehdessä 22.8.2019. Saatavilla https://lehti.yliopistopedagogiikka.fi/2019/08/22/palvelus-opettajalta-opiskelijalle/. Tähän blogitekstiin viitatessasi merkitsethän viitteeksi alkuperäiseen artikkeliin: Ikonen, A. L., Hakala, T. Kantomaa, M. & Pesola, A. (2019). Pieni palvelus opettajalta opiskelijalle – suuri harppaus aktiiviselle korkeakoulukulttuurille. Yliopistopedagogiikka, 26(2).

  Lue lisää artikkelista: Pieni palvelus opettajalta opiskelijalle - Suuri harppaus aktiiviselle korkeakoulukulttuurille