Niko Peltokangas: Jotta useampi näkisi itsensä näköisiä ihmisiä

Julkaistu: Kategoria: Blogi Asiasanat:

OLL päivittää kuvapankkiaan monikasvoisemmaksi, sillä representaatiolla on väliä. Se on kuitenkin vain osa yhdenvertaisuuden parantamista, viestintäasiantuntija Niko Peltokangas kirjoittaa.

Olemme päivittämässä tänä keväänä liiton viestinnän kuvapankkia. Taustalla on kaksi syytä. Yhtäältä kuvia tarvitaan lisää, kun viestintä laajenee uusiin aiheisiin tai vanhat kuvat ovat näkyneet kanavillamme tarpeeksi usein. Toisaalta opiskelijaliikunta ja sen edunvalvonta näyttävät kuvissamme melko yksipuolisilta.

Yksipuolisuus tarkoittaa valkoisia ja vammattomia nuoria aikuisia ja melko normatiivista sukupuolen ilmaisua. Todellisuudessa opiskelijaliikunnassa ja sen edunvalvonnassa pyörii kirjavamman näköistä porukkaa – ja pitäisi pyöriä vielä enemmän. En väitä, että kaikki mainitut ominaisuudet näkyvät päälle päin tai että niistä pitäisi tehdä oletuksia. Väitän vain, että representaatiolla on väliä.

Sillä on väliä, että kaikenlaisilla ihmisillä on mahdollisuus samaistua kuvastoomme ja kokea siten toimintamme hieman enemmän omakseen. Kuten vähemmistöön kuuluva henkilö kuvailee antirasistista tulevaisuutta alla olevalla videolla: ”näkisin itseni näköisiä ihmisiä telkkarissa, politiikassa ja urheilussa”.

Representaatio ei riitä

Viestinnän kuvasto ei ole varmasti ainoa tekijä, joka vähentää tai lisää erinäköisten ihmisten osallistumista organisaatioiden toimintaan. Tätä mietin aina vieraillessani erään suuren suomalaisen järjestön tapahtumissa. Niissä ainoat ei-valkoiset ihmiset ovat catering-yrityksen palkkaamia tarjoilijoita – ja isoissa seinäjulisteissa komeileva järjestön mainoskasvo.

Representaation parantamisen lisäksi tarvitaan työtä muiden syrjintää tuottavien rakenteiden tunnistamiseksi. Olen antirasisti -kampanjan videolla toivotaan esimerkiksi yhteiskuntaa, jonka kouluissa opetetaan muidenkin kuin valtaväestön historiaa ja jossa taataan kaikille samat mahdollisuudet työnhaussa. Moninaisuuden tunteminen ja ennakkoluulojen vaikutuksen pienentäminen on mahdollista myös yksittäisten organisaatioiden tasolla.

Meillä OLL:ssa päivitetään tänä vuonna kuvapankin lisäksi yhdenvertaisuussuunnitelmaa. Myös ajatus kuvaviestinnän moninaisuudesta on kirjattu vuonna 2019 päivitettyyn suunnitelmaan. Siinä listataan yhdenvertaisuutta parantavia toimenpiteitä viestinnän lisäksi liiton toimintaan opiskelijoiden edustajana, työnantajana, vapaaehtoisorganisaationa ja kisajärjestäjänä.

Niko Peltokangas

Sinua voisi kiinnostaa myös