Kunnallisia ratkaisuja: Opiskelijoiden liikkuminen strategiseksi tavoitteeksi
Tänä keväänä käydään historian ensimmäiset yhdistetyt kunta- ja aluevaalit. Suomalaisilla onkin edessään erittäin oleellinen vaalikevät, sillä näissä demokratian juhlissa valitaan lähestulkoon kaikista arjen peruspalveluista päättävät poliitikot. Monissa paikoissa valmistellaan kuitenkin jo nyt seuraavan kunta- ja aluevaltuustokauden strategioita, hoksauttaa OLL:n puheenjohtaja Akseli Haanpää.
Kuntien ja hyvinvointialueiden strategiat ohjaavat päätöksentekoa ja palveluiden kehittämistä pitkälle tulevaisuuteen. Opiskelijat tulee ottaa mukaan strategioiden valmisteluun – ja huomioida myös strategian sisällöissä.
On ensiarvoisen tärkeää, että opiskelijat huomioidaan tässä työssä omana ryhmänään, kuten lapset ja nuoret. Opiskelijoiden tarpeet ja haasteet, erityisesti terveyttä ja hyvinvointia edistävän liikkumisen osalta, eroavat muista väestöryhmistä ja vaativat kohdennettuja toimenpiteitä.
Opiskelijoiden liikkumisen tukeminen strategisessa suunnittelussa
Melkein puolet, 45 prosenttia, suomalaisista korkeakouluopiskelijoista liikkuu terveytensä kannalta liian vähän. Vaikka luku on viime vuosina parantunut, se on yhä hälyttävä. Niin on myös liikkumattomuuden ja paikallaanolon hintalappu yhteiskunnalle – lähes uskomaton 4,7 miljardia euroa! Näiden kustannusten laskeminen edellyttää, että myös opiskelijoiden liikkumattomuuden ongelmaan tartuta määrätietoisesti ja strategisesti.
Opiskelijoiden liikkumattomuus juontuu monesta tekijästä: opintojen istumapainotteisuusdesta, aikataulujen kuormittavuudesta ja liikuntapalveluiden saavutettavuuden haasteista. Kuntien ja hyvinvointialueiden strategioissa on tärkeää tunnistaa nämä esteet ja kehittää ratkaisuja, jotka kannustavat opiskelijoita liikkumaan enemmän.
Esimerkiksi kaupunkisuunnittelussa voidaan panostaa opiskelijoille suunnattuihin liikuntamahdollisuuksiin, kuten turvallisiin ja houkutteleviin pyöräilyreitteihin, kampusalueiden liikuntapalveluihin ja maksuttomiin matalan kynnyksen liikuntamahdollisuuksiin. Lisäksi opiskelijoiden arjen liikkumista voidaan tukea joukkoliikenteen kehittämisellä ja edullisilla kausilipuilla. Näin liikuntapalvelut ovat saavutettavampia myös opiskelijoille, joilla tunnetusti ei ole rahaa jaettavaksi asti!
Opiskelijajärjestöt strategiatyön ajureina
Opiskelijat ovat oman arkensa asiantuntijoita, ja heidän näkemyksensä tulee ottaa huomioon strategioita valmistellessa. Ylioppilas- ja opiskelijakunnilla ja muilla opiskelijajärjestöillä on oleellinen rooli päätöksentekijöiden ja opiskelijayhteisön välittäjänä. Osallistamalla opiskelijajärjestöt strategiatyöhön voidaan varmistaa, että strategiasta johdetut toimenpiteet tosiasiallisesti vastaavat opiskelijoiden tarpeita.
Osallistaminen voi tapahtua esimerkiksi säännöllisten kuulemistilaisuuksien, työpajojen ja kyselyiden avulla. Lisäksi opiskelijajärjestöille voidaan tarjota mahdollisuus osallistua hyvinvointialueiden ja kuntien työryhmiin, joissa päätetään liikkumiseen ja hyvinvointiin liittyvistä asioista.
Mittarit ja arviointi opiskelijoiden hyvinvoinnin tueksi
Hyvinvointikertomukset ja strateginen arviointi ovat keskeisiä työkaluja, joilla kuntien ja hyvinvointialueiden päätöksenteon vaikuttavuutta seurataan. Opiskelijoiden liikkumisesta ja hyvinvoinnista kertovien mittareiden sisällyttäminen näihin arviointeihin on tärkeää, jotta voidaan varmistaa, että tehdyt toimenpiteet todella parantavat opiskelijoiden elämänlaatua.
Tällaisia mittareita ovat esimerkiksi opiskelijoiden fyysisen aktiivisuuden seuranta, liikuntapalveluiden käyttöaste sekä opiskelijoiden kokemus liikkumisen esteistä ja mahdollisuuksista. Tiedon kerääminen ja hyödyntäminen auttaa päätöksentekijöitä tekemään perusteltuja ratkaisuja ja suuntaamaan resursseja tehokkaammin.
Kun opiskelijat otetaan mukaan strategiatyöhön ja heidän hyvinvointiaan tuetaan konkreettisilla toimenpiteillä, voidaan luoda parempia ja kestävämpiä ratkaisuja kaikille kuntalaisille. Opiskelijoiden osallistamisen ei pidä olla vain näytöstä – sen tulee olla yhteistyötä, jossa opiskelijoiden näkemykset ja kokemukset tosiasiallisesti vaikuttavat päätöksentekoon. Näin kuntien ja hyvinvointialueiden strategiat voivat aidosti palvella opiskelijoiden hyvinvointia ja liikunnallista elämäntapaa.

Sinua voisi kiinnostaa myös
-
Kunnallisia ratkaisuja: Liikuntaneuvonnan palveluketju kuntoon
Julkaistu:Hyvinvointialueiden tulee kehittää palveluketjujaan opiskeluterveydenhuollon ja korkeakoululiikunnan kaltaisten toimijoiden kanssa, jotta opiskelijat pääsevät nopeasti esimerkiksi kuntien ja hyvinvointialueiden liikuntaneuvonnan palveluihin. Hyvinvointialueilla ja kunnissa tulee ottaa käyttöön liikkumisen puheeksioton työkalu eli mini-interventiomalli, kirjoittaa OLL:n puheenjohtaja Akseli Haanpää.
Lue lisää artikkelista: Kunnallisia ratkaisuja: Liikuntaneuvonnan palveluketju kuntoon
-
Kunnallisia ratkaisuja: Opiskelijat liikkumaan edullisesti
Julkaistu:Opiskelijaelämä ei ole pelkästään opintoja ja vapaa-ajan nautintoja, vaan myös taloudellisia haasteita. Opiskelijoiden tulot eivät usein riitä kattamaan arjen kustannuksia, erityisesti liikunnan osalta. Liikunta on kuitenkin elintärkeää opiskelijoiden hyvinvoinnille – se tukee mielenterveyttä, akateemista suoriutumista ja yhteisön rakentamista. OLL:n varapuheenjohtaja Niko Lavikainen tarkastelee, miksi kunnallisten liikuntatilojen alennukset eivät riitä, ja miten opiskelijoiden elämänlaatua ja tulevaisuuden hyvinvointia voisi parantaa panostamalla kohtuuhintaisempaan liikuntaan.
Lue lisää artikkelista: Kunnallisia ratkaisuja: Opiskelijat liikkumaan edullisesti
-
Kunnallisia ratkaisuja: Lähiliikunta osaksi toimivaa kaupunkitilaa
Julkaistu:Kaupungit ja kunnat ovat keskeisessä roolissa siinä, millaisia mahdollisuuksia asukkailla on liikkua arjessaan. Liikunnan ei tarvitse rajoittua erillisiin treeneihin tai salikäynteihin – aktiivinen elämäntapa voi olla osa jokaisen päivittäistä liikkumista, kun kaupunkiympäristö tukee kävelyä, pyöräilyä ja lähiliikuntaa. Erityisesti opiskelijoille, joilla on usein rajalliset resurssit ja aikataulut, saavutettavat liikuntamahdollisuudet ovat tärkeitä, kirjoittaa OLL:n varapuheenjohtaja Nette Rimpioja.
Lue lisää artikkelista: Kunnallisia ratkaisuja: Lähiliikunta osaksi toimivaa kaupunkitilaa
Sivua päivitetty viimeksi 11.3.2025