Kunnallisia ratkaisuja: Lähiliikunta osaksi toimivaa kaupunkitilaa

Julkaistu: Kategoria: Blogi Asiasanat:

Kaupungit ja kunnat ovat keskeisessä roolissa siinä, millaisia mahdollisuuksia asukkailla on liikkua arjessaan. Liikunnan ei tarvitse rajoittua erillisiin treeneihin tai salikäynteihin – aktiivinen elämäntapa voi olla osa jokaisen päivittäistä liikkumista, kun kaupunkiympäristö tukee kävelyä, pyöräilyä ja lähiliikuntaa. Erityisesti opiskelijoille, joilla on usein rajalliset resurssit ja aikataulut, saavutettavat liikuntamahdollisuudet ovat tärkeitä, kirjoittaa OLL:n varapuheenjohtaja Nette Rimpioja.

Kunnilla on velvollisuus edistää asukkaidensa hyvinvointia, ja yksi tehokkaimmista keinoista on kaupunkitilan suunnittelu, joka tukee arjen liikkumista. Kevyen liikenteen reitit, turvalliset pyörätiet ja hyvin ajoitettu talvikunnossapito voivat ratkaista sen, valitseeko opiskelija kävellen tai pyöräillen kulkemisen vai turvautuuko muuhun vaihtoehtoon.

Pyöräily ja kävely ovat paitsi ekologisia ja edullisia liikkumismuotoja, myös tutkitusti terveyttä edistäviä. Siksi kuntien tulisi panostaa kevyen liikenteen verkostojen kehittämiseen ja huolehtia siitä, että pyörätelineitä ja liityntäpysäköintejä on riittävästi ja oikeissa paikoissa. Myös edulliset kaupunkipyörät ja esteettömyyden parantaminen edistävät liikkuvaa arkea.

Itse olen jo parin vuoden ajan hyödyntänyt kaupunkipyöräilyä arkiliikunnassani. Luennollakin on parempi vireystila, kun on polkenut matkan lihasvoimalla julkisen tai autoilun sijaan. Suosittelen kaikille lisäämään tänä vuonna arkiliikuntaa, se kohottaa kuntoa ja säästää lompakkoa!

Lähiliikuntapaikat kampusalueiden ja opiskelijakorttelien läheisyyteen

Kaupungin tarjoamien liikuntapaikkojen ei tarvitse rajoittua suurin urheiluhalleihin tai kaukana sijaitseviin keskuksiin. Opiskelijoille saavutettavat ja matalan kynnyksen lähiliikuntapaikat voivat olla ratkaisevia aktiivisen elämäntavan ylläpitämisessä. Kampusalueiden ja opiskelija-asuntojen läheisyyteen rakennetut ulkokuntosalit, liikuntapuistot ja lenkkipolut tarjoavat helpon tavan lisätä liikuntaa arkeen.

Kuntien tulisi tehdä yhteistyötä korkeakoulujen, opiskelija-asuntotoimijoiden ja opiskelijajärjestöjen kanssa, jotta liikuntamahdollisuudet vastaavat opiskelijoiden tarpeita. Esimerkiksi monitoimikenttien, kiipeilyseinien ja frisbeegolf-ratojen rakentaminen voi tehdä lähiliikunnasta houkuttelevampaa ja monipuolisempaa.

Luontoliikunta saavutettavaksi

Luonnossa liikkumisella on merkittäviä terveyshyötyjä niin fyysisesti kuin psyykkisesti. Opiskelijoiden pääsy luontoliikuntakohteisiin, kuten metsäreiteille, uimarannoille ja hiihtoladuille, tulisi varmistaa hyvien joukkoliikenneyhteyksien ja kevyen liikenteen reittien avulla.

On kuntien vastuulla, ettei luontoliikunta jää vain autoilevien saavutettavaksi. Hyvin merkatut ja hoidettavat reitit, toimiva joukkoliikenne ja pyöräilyreittien jatkaminen luontokohteisiin voivat madaltaa opiskelijoiden kynnystä lähteä ulkoilemaan ja liikkumaan.

Tulevaisuuden opiskelijaystävällinen kaupunki

Lähiliikunnan edistäminen on osa laajempaa kaupunkisuunnittelua, jossa asukkaiden hyvinvointi asetetaan etusijalle. Kunnat voivat pienillä mutta merkittävillä päätöksillä rakentaa opiskelijaystävällisempää ja liikuntaan kannustavaa kaupunkiympäristöä. Hyvinvoivat opiskelijat tarvitsevat vähemmän hyvinvointialueiden palveluita ja kunta hyötyy pienistäkin värähdyksistä hyvinvointialueiden hytekertoimissa ja terveysindikaattoreissa.

Vaaleissa on mahdollisuus vaikuttaa siihen, millaisia ratkaisuja kunnissa ja hyvinvointialueilla tehdään. Päätöksenteon tulee pohjautua siihen, että kaikilla – myös opiskelijoilla – on mahdollisuus liikkua helposti, edullisesti ja monipuolisesti. Sijoittamalla lähiliikuntaan kunnat investoivat asukkaidensa hyvinvointiin ja elämänlaatuun.

Sinua voisi kiinnostaa myös

  • Kunnallisia ratkaisuja: Liikuntaneuvonnan palveluketju kuntoon

    Julkaistu:

    Hyvinvointialueiden tulee kehittää palveluketjujaan opiskeluterveydenhuollon ja korkeakoululiikunnan kaltaisten toimijoiden kanssa, jotta opiskelijat pääsevät nopeasti esimerkiksi kuntien ja hyvinvointialueiden liikuntaneuvonnan palveluihin. Hyvinvointialueilla ja kunnissa tulee ottaa käyttöön liikkumisen puheeksioton työkalu eli mini-interventiomalli, kirjoittaa OLL:n puheenjohtaja Akseli Haanpää.

    Lue lisää artikkelista: Kunnallisia ratkaisuja: Liikuntaneuvonnan palveluketju kuntoon

  • Kunnallisia ratkaisuja: Opiskelijat liikkumaan edullisesti

    Julkaistu:

    Opiskelijaelämä ei ole pelkästään opintoja ja vapaa-ajan nautintoja, vaan myös taloudellisia haasteita. Opiskelijoiden tulot eivät usein riitä kattamaan arjen kustannuksia, erityisesti liikunnan osalta. Liikunta on kuitenkin elintärkeää opiskelijoiden hyvinvoinnille – se tukee mielenterveyttä, akateemista suoriutumista ja yhteisön rakentamista. OLL:n varapuheenjohtaja Niko Lavikainen tarkastelee, miksi kunnallisten liikuntatilojen alennukset eivät riitä, ja miten opiskelijoiden elämänlaatua ja tulevaisuuden hyvinvointia voisi parantaa panostamalla kohtuuhintaisempaan liikuntaan.

    Lue lisää artikkelista: Kunnallisia ratkaisuja: Opiskelijat liikkumaan edullisesti

  • Kunnallisia ratkaisuja: Opiskelijoiden liikkuminen strategiseksi tavoitteeksi

    Julkaistu:

    Tänä keväänä käydään historian ensimmäiset yhdistetyt kunta- ja aluevaalit. Suomalaisilla onkin edessään erittäin oleellinen vaalikevät, sillä näissä demokratian juhlissa valitaan lähestulkoon kaikista arjen peruspalveluista päättävät poliitikot. Monissa paikoissa valmistellaan kuitenkin jo nyt seuraavan kunta- ja aluevaltuustokauden strategioita, hoksauttaa OLL:n puheenjohtaja Akseli Haanpää.

    Lue lisää artikkelista: Kunnallisia ratkaisuja: Opiskelijoiden liikkuminen strategiseksi tavoitteeksi