OLL:n avoin kirje Jääkiekkoliitolle

Julkaistu:

Suomen Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummelalle

Arvoisa Jääkiekkoliiton puheenjohtaja,

Opiskelijoiden Liikuntaliitto on huolissaan viime viikolla suomalaisessa jääkiekossa tapahtuneesta eriarvoistavasta toiminnasta. Yle uutisoi, että Naisten Liigan kolmas finaaliottelu siirrettiin miesten Ajunioreiden puolivälieräottelun tieltä pois, vieläpä joukkueen omasta kotikaukalosta. Naispelaajien toiveesta huolimatta siirto tehtiin lähinnä jääajan ja hierarkian vuoksi. Uutisartikkelin haastattelussa te toteatte, että kyseessä ei ole tasa-arvokysymys.

Naisten asema urheilussa on ollut vuosia eriarvoinen. Naisten urheilun rahalliset panokset ovat pienet. Naisten urheilumenestys ei tänä päivänäkään nouse uutisotsikoihin samalla tavoin kuin miesten. Voisiko olla kuviteltavissa tilanne jossa miesten liigafinaalia siirretään alemman tason pelin vuoksi? Ei todellakaan. Jos kyse olisi ollut miesten liigafinaalista, vastaavaa tilannetta ei olisi voinut edes syntyä. Tämä on mitä suurimmissa määrin tasa-arvokysymys.

Suomen Jääkiekkoliiton strategiassa yhtenä tavoitteena on nais- ja tyttöjääkiekon voimakas kasvattaminen. Suomessa ja suomalaisessa jääkiekossa on paljon potentiaalia, myös naisten puolella. On erinomaista, että myös Jääkiekkoliitto tarttuu tähän mahdollisuuteen. Mutta miten mielestänne naisten jääkiekko, sen pelaajamäärät, katsojat tai tukijat voivat kasvaa, jos naiset ovat aina ne, jotka joutuvat väistämään ja jäävät miesten varjoon? Jos syynä on jääaika, herää kysymys, miksi ylipäätään naisten liigalla on vähemmän jääaikaa kuin miehillä? Eikö vähäisempi jääaika itsessään ole jo naisia eriarvoistavaa? Tasa-arvo ei synny vain sillä, että Jääkiekkoliiton strategiaan on kirjattu naisten ja tyttöjen jääkiekon kasvattaminen, tai väittämällä ettei Naisten Liigan finaaliottelun siirtäminen pois miesten puolivälieräottelun tieltä ole tasa-arvokysymys. Tasa-arvo vaatii tekoja.

Naisten jääkiekon painoarvo on Jääkiekkoliiton hierarkiassa aivan liian alhaalla. Jääkiekkoliiton strategiaan on kirjattu panostus nais- ja tyttöjääkiekon painoarvon kasvattamiseen sekä myös huolehtiminen riittävästä jääajasta naisille. Opiskelijoiden Liikuntaliitto vaatii, että Suomen Jääkiekkoliitto tarkastelee uudelleen omia toimintatapojaan ja rikkoo menneiden aikojen normeja kasvattamalla aidosti naisten kiekon arvoa oman liittonsa toiminnassa. Olkaa rohkeita, olkaa kunnianhimoisia ja nostakaa naisten jääkiekko sille aidosti kuuluvalle paikalleen! Jos Jääkiekkoliitto ei tunnusta naisia arvokkaiksi, ei koko Suomen kansakaan tunnusta.

Joonas Suikula Puheenjohtaja / OLL

Tiina Anttonen 1. Varapuheenjohtaja / OLL

Takaisin dokumenttiarkistoon