Vi har publicerat Studerandenas Idrottsförbunds mål inför till kommunalvalet 2021!

Publicerat: Kategori: Nyhet Taggar:

Under våren har vi utarbetat OLL:s mål inför kommunalvalet utgående från våra medlemmars önskemål.

Vi vill utmana kommunerna att göra idrott och förebyggande hälsovårdsarbete till den strategiska tyngdpunkten under den kommande fullmäktigeperioden!

I OLL:s mål inför kommunalvalet betonar vi stöd för en aktiv livsstil, som enligt studier främjar:

 • inlärning
 • ork i arbetet samt
 • positiv psykisk hälsa.

Vi erbjuder kommunerna tre lösningar för att stödja den positiva ändringen:

LÖSNING: Utveckla förhållandena för cykling och utvidga stadscykelnätverket – cykling erbjuder utmärkt vardagsmotion för alla invånare, även studerande.

LÖSNING: Idrott nära – bygg idrottsanläggningar utomhus nära campusområden och studentbostäder för att betjäna både studerande och invånare i närområdet.

LÖSNING: Kommunerna ska beakta studerande i idrottsanläggningarnas rabatter och uthyrning av lokaler.

De här lösningarna gör det lättare för studerande att börja röra på sig. Samtidigt stöder lösningarna lågtröskelmotionering också för andra kommuninvånare.

Det är dock viktigt för oss att studerande beaktas som en särskild grupp i sig. Det betyder att oss studerande ska höras och beaktas vid beslutsfattandet. Var campusen ligger och hur studentboende organiseras är exempel på frågor som kommunerna ska komma ihåg när de fattar beslut om idrottsanläggningar och andra investeringar.

Dessutom ska kommunernas idrottstjänster motsvara studerandenas betalningsförmåga. Som lösningar till den här ekvationen erbjuder vi betydliga rabatter på bland annat

 • avgifter för simhall
 • användningen av stadscyklar samt
 • idrottsanläggningshyror!

Läs mer om hur kommuner kan bättre stöda studerande på sidan Kommunalvalet.

Du kanske också är intresserad av

 • Sanna-Maria Ahl: Kommunalvalet – frågor som gäller just dig

  Publicerat:

  Kommunalvalet, det mindre kända syskonet till riksdagsvalet. Du har väl redan hört? Har du röstat? Eller har du låtit bli att rösta eftersom du redan röstade i det ”riktiga” valet?

  Läs mer om artikeln: Sanna-Maria Ahl: Kommunalvalet – frågor som gäller just dig

 • Liisa Reinola: Högskolestuderande – en lätt bortglömd användargrupp

  Publicerat:

  Det talas mycket om barn och ungdomars motion och jämlika möjligheter till hobbyer. Hur vissa sporter är dyra att utöva, men att motion är viktigt för utvecklingen, sociala relationer och till och med hälsan. När vi har fixat deras saker så gott det går, hoppar vi ett antal årtionden framåt och tar itu med de äldres motionsmöjligheter. Det är sant att motion är en viktig faktor i att stödja de äldres hälsa och funktionsförmåga. Vi måste se till att de har en möjlighet att träna på gym tryggt, att det finns motionsspår i deras närhet och att stadens idrottstjänster ordnar guidade pensionärsgrupper.

  Läs mer om artikeln: Liisa Reinola: Högskolestuderande – en lätt bortglömd användargrupp

 • Essi Lumme: Det lönar sig att beakta högskolestuderande i kommunens idrottsbeslut

  Publicerat:

  Under studietiden letar vi efter möjligheter att utvidga våra nätverk också tvärvetenskapligt inför arbetslivet. Under studierna får vi alla flera nya kompisrelationer. Alltför ofta sker mötena och nätverkandet på olika fester. Det vore fint om vi kunde stärka idrottens roll i nätverkandet och i att upprätthålla kamratrelationer.

  Läs mer om artikeln: Essi Lumme: Det lönar sig att beakta högskolestuderande i kommunens idrottsbeslut