Joel Naukkarinen ny finsk guldmedaljör i rodd i studerandenas EM

Publicerat: Kategori: Nyhet Taggar:

Finlands medaljsaldo i studerandenas EM 2022 växer – Joel Naukkarinen placerade sig på första plats i rodd i studerandenas EM i Istanbul den 7–9 september 2022. Genom Naukkarinens guld har Finland fått totalt tre medaljer från SEM-tävlingarna.

Bild: Balint Czucz

Joel Naukkarinen, som studerar vid kliniska doktorandprogrammet i Kuopio och forskar vid KYS, reste till studerandenas EM för att få en språngbräda för sin nästa, tuffare karriärsutmaning.

”Då jag för första gången i min karriär fått en plats i herrdivisionen i VM som börjar nästa vecka och siktade på den, funderade jag länge på att delta också i den här tävlingen”, säger Naukkarinen.

Den nya SEM-mästaren i rodd säger att det var viktigt att stärka självkänslan inför VM-tävlingarna.

”Efter en noggrann bedömning kom jag fram till att studerandenas EM vore det klart bästa alternativet för mig när jag förbereder mig för min nästa och tuffaste utmaning. Jag är fysiskt och färdighetsmässigt i bästa form under min karriär. Då jag förberedde mig inför VM lade jag mest vikt vid det psykologiska perspektivet och vid hur viktigt det är att stärka framgångsmentaliteten.”

Karriärens bästa stunder under studerandenas EM

Joel Naukkarinen gillar SEM:s atmosfär och värden. Enligt Naukkarinen tävlar studerandena med varandra men knyter också nya vänskapsband och samlar på fina minnen. Särskilt de internationella mötena har varit minnesvärda: nu, i och med det senaste EM-guldet, har de lett till varma lyckönskningar från tidigare tävlingspartner runt om i världen.

”Jag har oftast rest till tävlingarna ensam, som Finlands enda representant i rodd. I slutändan har det visat sig vara den mest givande faktorn i tävlingen; jag har lärt känna många av de andra lagen. Jag har fått många goda vänner under studerandenas mästerskap”, säger Naukkarinen.

Enligt Naukkarinen har det också varit betydelsefullt att tillhöra idrottsstuderandenas gemenskap och att representera Östra Finlands universitet.

”År för år har bärandet av universitetets skylt eller finska flaggan blivit ett allt mer nostalgiskt ögonblick. Att höra universitetets namn under presentationen av de tävlande precis innan start och lite senare under prisutdelningen likaså, berättar Naukkarinen.

Naukkarinen har siktat på framgång i prestigefyllda SEM sedan år 2016. Under de gångna åren har han samlat på sig två EM-silver, ett EM-brons och ett VM-brons. Naukkarinen ser den goda stämningen under SEM som orsaken till att han upplevt de bästa stunderna av sin karriär just under studerandemästerskapen.

”Den har också lett till mina bästa prestationer inom idrotten. För en sjuårig resa i de här tävlingarna var det här en fin final”, säger Naukkarinen.

Den 18–25 september 2022 representerar Joel Naukkarinen Finland med resten av landslaget i olympiarodd under VM i Racice, i Tjeckien. Studerandenas Idrottsförbund önskar lycka till och framgång i de kommande mästerskapen och tackar för studerandemästerskapens fartfyllda gemensamma år!

Funderar du på hur du smidigt kan kombinera tävlingsidrott med studierna? Hur deltar man i mästerskapen om det inte går att registrera sig via det egna universitetet? OLL hjälper studerande även i tävlingsidrottens värld. Kontakta oss, så hittar vi tillsammans en lösning på ditt problem.

Markku Rantahalvari
Sakkunnig inom evenemang och utbildning (tillgänglig mån – tors)

markku.rantahalvari@oll.fi
+358 44 780 0217

Kristiina Teppo

Sakkunnig inom kommunikation (på familjeledighet)

Författarprofil: Kristiina Teppo

Du kanske också är intresserad av

 • Chans till revansch i student-EM i futsal

  Publicerat:

  Tre lag från Finland kommer att resa till Split i Kroatien för att delta i Europeiska universitetsmästerskapen i futsal. Förra året i Polen blev resultaten magra, men i år är inget av teamen längre nybörjare.

  Läs mer om artikeln: Chans till revansch i student-EM i futsal

 • OLL:s ordförande: Programmet Suomi liikkeelle uppfylls inte för de studerandes del

  Publicerat:

  Emilia Junnila, ordförande för Studerandenas Idrottsförbund (OLL), ser möjligheter att öka studerandenas rörelse inom programmet Suomi liikkeelle som ingår i regeringsprogrammet. Samtidigt är hon orolig för de nedskärningar som riktar sig till de studerande, vilka skulle kunna urvattna även goda skrivningar om motion.

  Läs mer om artikeln: OLL:s ordförande: Programmet Suomi liikkeelle uppfylls inte för de studerandes del

 • Valpoddens sista avsnitt har publicerats

  Publicerat:

  Till Opiskelijaliike-poddens valseriens sista avsnitt intervjuade vi Silja Borgarsdóttir Sandelin (SFP), Sari Essayah (KD) och Karoliina Kähönen (Rör.). Hurdana åtgärder anser de att man kunde satsa på för att förhindra försämring av välbefinnandet, med tanke på att undvika en kris inom social- och hälsovården?

  Läs mer om artikeln: Valpoddens sista avsnitt har publicerats