Fokus på idrott och välbefinnande inför kommunalvalet 2021

Publicerat: Kategori: Nyhet Taggar:

Idrottssektorns sektorträff samlade studerande- och studentkårernas representanter från hela landet i Helsingfors den 12‒13 februari. Samtidigt inledde OLL våra förberedelser inför kommunalvalet. Kommunalvalet var ett av sektorträffens viktigaste teman, och vi kartlade medlemmarnas önskemål och förslag för förbundets kommunalvalarbete.

Kommunalvalet är särskilt viktigt med tanke på motion och välbefinnande. Medan statens idrottsbudget är 160 miljoner euro lägger kommunerna nästan en miljard euro, alltså mer än fem gånger så mycket, på kommuninvånarnas idrott och välbefinnande.

Jussi Ansala, sakkunnig inom högskoleidrott, och vice ordförande Sanna-Maria Ahl inledde kommunalvalsutbildningen genom att presentera kommunernas beslutsfattande organ och sätt att påverka dessa organ. Sedan fick deltagarna bekanta sig med partiernas riktlinjer för idrott och välbefinnande. Som avslutning höll vi en workshop med kommunalvalstema. I workshoppen funderade deltagarna på konkreta problem på olika orter i små grupper. Genom problemen som kommit fram kom vi med idéer för målsättningar för kommunalvalet.

De som deltog i workshopsarbetet höll alla med om att kommunerna borde satsa mer på att identifiera det heltäckande välbefinnandets betydelse samt på att öka antalet idrottstjänster och -möjligheter. För närvarande leder brist på motion till betydande kostnader för staten och kommunerna. Det lönar sig alltså verkligen att satsa på motion och välbefinnande.

Om du har förslag till OLL som handlar om idrotts- och motionsmöjligheter för studerande eller en mer fysiskt aktiv högskola kan du kontakta oss via e-post på adressen oll@oll.fi eller per telefon.

Jussi Ansala

Specialsakkunnig inom högskoleidrott

Författarprofil: Jussi Ansala

Du kanske också är intresserad av

 • Handbok för OLL:s evenemangsutbud – så här navigerar du genom djungeln av utbildningar och nätverk

  Publicerat:

  Nu och då behöver våra medlemmar hjälp med att förstå förbundets evenemangsutbud, och det är inte så konstigt. Du kanske får inbjudningar till all världens nätverk för högskoleidrotten och evenemang med lite olika namn, målgrupper och genomförandesätt. Efter att ha läst det här vet du vilka av dem som du skulle få mest ut av.

  Läs mer om artikeln: Handbok för OLL:s evenemangsutbud – så här navigerar du genom djungeln av utbildningar och nätverk

 • Liisa Reinola: Högskolestuderande – en lätt bortglömd användargrupp

  Publicerat:

  Det talas mycket om barn och ungdomars motion och jämlika möjligheter till hobbyer. Hur vissa sporter är dyra att utöva, men att motion är viktigt för utvecklingen, sociala relationer och till och med hälsan. När vi har fixat deras saker så gott det går, hoppar vi ett antal årtionden framåt och tar itu med de äldres motionsmöjligheter. Det är sant att motion är en viktig faktor i att stödja de äldres hälsa och funktionsförmåga. Vi måste se till att de har en möjlighet att träna på gym tryggt, att det finns motionsspår i deras närhet och att stadens idrottstjänster ordnar guidade pensionärsgrupper.

  Läs mer om artikeln: Liisa Reinola: Högskolestuderande – en lätt bortglömd användargrupp

 • Hårda fakta, ballonger och nya bekantskap vid sektorträffen

  Publicerat:

  Årets första sektorträff arrangerades i Helsingfors i samband med motionstutordagen. Under den första dagen av sektorträffen stod riksdagsvalet på agendan och att bekanta oss med de nya idrottsansvariga. Samtidigt spelade vi in OLL:s valvideo. Vi kommer att berätta mer om den senare.

  Läs mer om artikeln: Hårda fakta, ballonger och nya bekantskap vid sektorträffen