2021 kuntavaaleihin valmisteilla liikunnan ja hyvinvoinnin jytky

Julkaistu: Kategoria: Ajankohtaista Asiasanat:

Liikunnan sektoritapaaminen kokosi yhteen opiskelija- ja ylioppilaskuntien opiskelija-edustajia ympäri Suomen 12.‒13.2. Helsinkiin. Samalla polkaistiin käyntiin Opiskelijoiden Liikuntaliiton valmistautuminen kuntavaaleihin. Kuntavaalit olivatkin yksi sektoritapaamisen merkittävimmistä teemoista, kun kartoitimme jäsenistön toiveita ja ehdotuksia liiton kuntavaalityöhön.

Kuntavaalit ovat etenkin liikunnan ja hyvinvoinnin kannalta erittäin tärkeät. Siinä missä valtion liikuntabudjetti on 160 miljoonan suuruinen, kunnat käyttävät melkein miljardi euroa eli yli viisinkertaisen määrän rahaa kuntalaisten liikuntaan ja hyvinvointiin.

Korkeakoululiikunnan erityisasiantuntija Jussi Ansala ja varapuheenjohtaja Sanna-Maria Ahl aloittivat kuntavaaleihin perehdyttämisen esittelemällä kuntien päätäntäelimiä ja keinoja vaikuttaa näihin elimiin. Tämän jälkeen perehdyttiin puolueiden julkaisemiin liikunnan ja hyvinvoinnin linjauksiin. Lopuksi pidimme kuntavaali-aiheisen työpajan. Työpajassa pohdittiin ryhmissä konkreettisia ongelmia paikkakunnittain. Havaittujen ongelmien kautta ideoimme mahdollisia tavoitteita kuntavaaleihin.

Työpajatyöskentelyyn osallistuneet olivat yhtä mieltä siitä, että kunnissa tulisi kasvattaa niin kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tärkeyden tunnistamista kuin liikuntapalveluiden ja -mahdollisuuksien määrää. Liikkumattomuuden kustannukset
ovat nykyisellään valtiolle ja kunnille huomattavat. Liikuntaan ja hyvinvointiinkannattaa siis aidosti panostaa.

Mikäli sinulla on ehdotuksia OLL:lle liittyen opiskelijoiden liikuntamahdollisuuksiin tai liikkuvampaan korkeakouluun, lähetä meille ehdotuksesi sähköpostilla oll@oll.fi tai ota meihin yhteyttä puhelimitse.

Jussi Ansala

Korkeakoululiikunnan erityisasiantuntija

Kirjoittajaprofiili: Jussi Ansala

Sinua voisi kiinnostaa myös

 • Manuaali OLL:n tapahtumatarjontaan - näin luovit koulutusten ja verkostojen viidakossa

  Julkaistu:

  Aina silloin tällöin jäsenemme kaipaavat selkoa liiton tapahtumatarjontaan, ja täysin oikeutetusti. Saatat saada kutsuja monenmoisiin korkeakoululiikunnan verkostoihin ja tapahtumiin hiukan eri nimillä, kohderyhmillä ja toteutustavoilla. Tämän luettuasi tiedät, mitkä niistä tarjoavat juuri sinulle parhaan annin.

  Lue lisää artikkelista: Manuaali OLL:n tapahtumatarjontaan - näin luovit koulutusten ja verkostojen viidakossa

 • Liisa Reinola: Korkeakouluopiskelijat ‒ helposti unohdettu käyttäjäryhmä

  Julkaistu:

  Usein puhutaan lasten ja nuorten liikunnasta ja heidän tasa-arvoisista harrastusmahdollisuuksistaan. Kuinka tietyt lajit ovat kalliita harrastaa, mutta kuinka liikunta on tärkeää kehityksen, sosiaalisten suhteiden ja jopa terveyden kannalta. Kun heidän asiansa on saatu jotenkin kuntoon, hypätään useampi kymmenen vuotta eteenpäin ja keskustellaan vanhusten liikuntamahdollisuuksista. Liikunta näytteleekin todella suurta osaa heidän terveytensä ja toimintakykynsä tukemisessa. Heille täytyy siis tarjota mahdollisuus turvalliseen kuntosaliharjoitteluun, lähellä olevat lenkkipolut ja kaupungin liikuntapalveluiden ohjatut eläkeläisryhmät.

  Lue lisää artikkelista: Liisa Reinola: Korkeakouluopiskelijat ‒ helposti unohdettu käyttäjäryhmä

 • Tiukkaa asiaa, ilmapalloja ja uusia tuttavuuksia sektoritapaamisessa

  Julkaistu:

  Vuoden ensimmäinen sektoritapaaminen järjestettiin Helsingissä yhdessä liikuntatuutorointipäivän kanssa. Sektoritapaamisen ensimmäisen päivän agendalla oli eduskuntavaalit ja tutustuminen uusiin liikuntavastaaviin. Samalla kuvasimme OLL:n vaalivideon, mistä kerromme lisää myöhemmin.

  Lue lisää artikkelista: Tiukkaa asiaa, ilmapalloja ja uusia tuttavuuksia sektoritapaamisessa