OLL utmanar högskolornas rektorer att öka studerandes rörlighet

Publicerat: Kategori: Meddelande Taggar:

Studerandenas idrottsförbund OLL utmanar rektorerna vid yrkeshögskolor och universitet att berätta på vilka sätt högskolorna ska öka studerandes rörlighet. Utmaningen framfördes till rektorerna i X-tjänsten under den Europeiska idrottsveckan.

Syftet med utmaningen är att väcka diskussion om nya sätt att förbättra högskolornas motionsförhållanden och verksamhetskultur. Emilia Junnila, ordförande vid OLL, påpekar att motionsförhållanden handlar inte enbart om tillgång till gym och cykelställ, utan också till exempel om organiseringen av föreläsningar och campusfaciliteter.

– Ett alarmerande faktum om högskolorna är att högskolestuderande sitter i genomsnitt 11 timmar varje dag.
Största delen av sittandet sker under studiedagen, så högskolornas attityder, praxis och faciliteter är avgörande för att minska sittande och stillasittande.

Att öka rörligheten är en aktuell fråga, då president Niinistö presenterade en motionsutmaning för finländarna och den nya regeringen vill öka rörligheten i högskolorna, säger Junnila.

Främjandet av rörligheten i högskolor stöds av nationella rekommendationer som har tagits fram år 2011 i ett samarbete mellan OLL, undervisnings- och kulturministeriet, rådet för högskolornas rektorer och experter från olika områden. År 2018 kompletterades de med rekommendationer om att främja motionsaktiviteten i högskolor och minska dagligt sittande och stillasittande.

Utmaningen är en del av Europeiska idrottsveckan som inrättats av Europeiska kommissionen och som delfinansieras av Erasmus+-programmet. Veckans hashtag är #BeActive. Utmaningen publicerades på OLL:s X-konto (före detta Twitter) på adressen twitter.com/liikuntaliitto.

– Det går att svara på utmaningen antingen på X eller med ett separat blogginlägg, säger ordförande Junnila.

Ytterligare information:

Ordförande, Emilia Junnila, 044 7800 211, emilia.junnila@oll.fi

Du kanske också är intresserad av