SELL-spelens hundraåriga historia firades i Estland

Publicerat: Kategori: Nyhet Taggar:

Finlands och de baltiska ländernas gemensamma idrottstävlingar för studerande SELL Student Games hölls 19–21.5 i Tartu i Estland. Studerandenas idrottsförbund var på plats och representerade Finland och njöt av tävlingsatmosfären. I förbundets delegation på tre personer ingick ordförande Emilia Junnila, vice ordförande Atte Kolehmainen samt evenemangs- och utbildningsexpert Markku Rantahalvari.

På bilden OLL:s representanter tillsammans med Estlands president Alar Karis.

I SELL-spelen 2023 ingick det en gnutta historia – spelen som turvist ordnas i Finland, Estland, Lettland och Litauen fyllde hundra år. Till en början var det tänkt att spelen skulle hållas i Litauen 2023, men coronapandemin flyttade spelen och det blev estniska Tartus tur att arrangera tävlingarna under jubileumsåret. Det var också i Tartu som de första SELL-spelen hölls år 1923.

Det var paus i SELL-spelen under årtionden då Sovjetunionen ockuperade Baltikum. År 1997 kom SELL-länderna överens i Tartu att traditionen med idrottsevenemanget för studerande ska väckas till liv på nytt.

Internationell idrottsevenemangsanda

OLL:s representanter reste iväg redan på torsdagen den 18 maj, eftersom en gemensam välkomstmiddag ordnades för SELL-länderna den kvällen. På plats fanns ledningen för Finlands, Estlands, Lettlands och Litauens studentidrottsförbund samt ordföranden för det internationella studentidrottsförbundet FISU. På tillställningen uppvaktades även varje SELL-land som tack för samarbetet under åren.

Jubileumsåret uppmärksammades även i evenemangets schema: i kvällsprogrammet fredagen den 19 maj ingick stadens mottagning, som började kl. 19.23 som ett tecken på att spelen firade hundra år.

Senare under samma kväll hölls den officiella öppningen av spelen, där man fick höra hälsningar bland annat av Estlands akademiska studentidrottsförbund, Tartus borgmästare och Estlands president. Under öppningshögtidligheterna hölls även en ståtlig föreställning med eld- och pyroteknik.

Silver till Aalto Basket från Finland

Under det glada idrottsevenemanget var det Aalto Baskets damer som hade framgång bland de finländska studerandena genom att komma på andra plats. En ny gren i spelen var frisbeegolf, som förde med sig livfullhet i tävlingarna bland de traditionella idrottsgrenarna.

Förutom att Emilia och Atte fick se tävlingarna fick de också dela ut priserna åt medaljörerna i basket och brottning.

OLL tackar Estlands akademiska studentidrottsförbund för arrangemangen och det lyckade tävlingsveckoslutet! Våren 2024 står Litauen i tur att arrangera spelen, och då hålls de i Kaunas. Finland arrangerar spelen år 2025.

Du kanske också är intresserad av