OLL sporrar idrottssektorn att delta i talko med ett nyt miljöprogram

Publicerat: Kategori: Nyhet Taggar:

Studerandenas Idrottsförbund (OLL) har offentliggjort sitt miljöprogram. Beredningen av miljöprogrammet inleddes 2018, och programmet togs i bruk i april 2020.

”Med miljöprogrammet vill vi fästa uppmärksamhet vid klimatförändringen, utarmningen av den biologiska mångfalden, den ohållbara användningen av naturresurser och nedskräpningen av miljön. Programmet påverkar all vår verksamhet, och vi har som mål att förbundet ska vara kolneuralt senast 2025”, berättar förbundets ordförande Antti Pentikäinen.


"Programmet påverkar all vår verksamhet, och vi har som mål att förbundet ska vara kolneuralt senast 2025.”

Avsikten är att i första hand uppnå kolneutralitet genom att skära ner på de egna utsläppen, och sedan kommer OLL att kompensera resten av utsläppen. Mätningsåret 2018 var Studerandenas Idrottsförbunds koldioxidavtryck över 55 000 kg CO2e, dvs. koldioxidekvivalenter. ”På grund av vår internationella verksamhet har resor, och i synnerhet flygresor, den största inverkan på vårt koldioxidavtryck. Andra betydande utsläppskällor är energiförbrukningen och matserveringen på våra evenemang”, konstaterar OLL:s utbildnings- och evenemangskoordinator Markku Rantahalvari som räknade ut koldioxidavtrycket.

OLL:s miljöprogram har gjorts så konkret som möjligt, och vi har bland annat lagt till anvisningar för att göra offertbegäran som relaterar till anskaffningar. Genom att uttrycka oss konkret strävar vi efter att undvika oklarheter i genomförandet av de reformer som ingår i programmet. De största reformerna – som också väckt mest diskussion – är ändringar relaterade till resor, servering och anskaffningar.

En av ändringarna är att vi slutar flyga inrikes. När vi flyger utomlands, flyger vi bara direkt om det är möjligt. För övriga resor fortsätter OLL att föredra kollektivtrafik. ”Med undantag av flygresorna har vårt resande varit exemplariskt. Till exempel reste vi över 80 000 kilometer med tåg under 2018”, berättar Rantahalvari.

En annan reform som väckt diskussion är att vi i första hand serverar vegetarisk mat på våra evenemang och utbildningar. Vid behov kan vi som kötträtt bjuda på de fiskarter som rekommenderas i WWF:s Fiskguide, till exempel strömming och mört från lokala vatten. I miljöprogrammet fäster vi också uppmärksamhet vid att minska användningen av mjölkprodukter.

Den tredje förändringen i våra vardagsaktiviteter är att utvärdera hur ekologisk en anskaffning är när vi väljer mellan olika alternativ. Förutom att vi efterlyser ekologiska anskaffningar strävar vi på förbundet också efter en helt ny tankemodell: mindre är mer. Vi kommer till exempel att sluta skaffa företagsgåvor och ”evenemangsskräp”. Detta kommer också att leda till ekonomiska besparingar.

Förutom att utveckla våra egna aktiviteter stöder OLL också hela studentidrottsrörelsen och våra intressegrupper i miljöskyddsarbetet. ”Vi vill vara en förebild för hela idrotts- och motionssektorn. Vi hjälper gärna våra medlemmar och andra gemenskaper till exempel genom att utbilda och sparra dem. I de internationella studentidrottskretsarna kräver vi att miljöfrågor ska beaktas i all verksamhet”, lovar Pentikäinen.

”Vi vill vara en förebild för hela idrotts- och motionssektorn. Vi hjälper gärna våra medlemmar och andra gemenskaper till exempel genom att utbilda och sparra dem. I de internationella studentidrottskretsarna kräver vi att miljöfrågor ska beaktas i all verksamhet.”


OLL hoppas i sin tur på att också få tips och hjälp av sina medlemmar. ”Det är viktigt att vi gör det till en gemensam grej att beakta miljön. Vi är starkast tillsammans då vi delar god praxis med alla”, sammanfattar generalsekreterare Ida Bolander programmets anda.

Här kan du läsa Studerandenas Idrottsförbunds miljöprogram.

Du kanske också är intresserad av

 • Once Upon A Time In Liikuntaliitto - "Suuri" ruokasota

  Publicerat:

  Joulukuussa 2017 istuin pienessä huoneessa ja minulta tivattiin, mikä on tärkeintä hyvin järjestetyssä koulutuksessa tai tapahtumassa. Jostain muualta kuin kotoa perityllä itsevarmuudella vastasin välittömästi: ”Ohjelma. Millään muulla ei ole väliä kuin ohjelmalla.” Oikea vastaus on tarjoilut, mutta siitä huolimatta sain paikan OLL:n tapahtuma- ja koulutuskoordinaattorina.

  Läs mer om artikeln: Once Upon A Time In Liikuntaliitto - "Suuri" ruokasota

 • Lasken, siis tiedän

  Publicerat:

  Tässä blogissa keskityn hiilijalanjäljen laskentaan ja käyttämääni laskuriin. Päätin laskea liittomme hiilijalanjäljen kahdesta syystä: puhtaasta mielenkiinnosta ja jotta saisimme työn alla olevaan ympäristövastuuohjelmaamme lisätietoa mihin meidän pitää panostaa.

  Läs mer om artikeln: Lasken, siis tiedän

 • Miehistä parhaat, tää on matkamme pää

  Publicerat:

  Tommi Läntinen, tuo turkulainen lahja Suomen musiikkiteollisuudelle, laulaa kaikkien rakastamassa hitissään kärsimyksen tiestä, Via Dolorosasta. Minun kärsimysten tie tuli päätökseensä, kun Opiskelijoiden Liikuntaliiton ympäristövastuuohjelma valmistui. Tässä blogissa kerron tuosta matkasta. Parhaimman mahdollisen lukukokemuksen saamiseksi suosittelen soittamaan tuota biisiä taustalla.

  Läs mer om artikeln: Miehistä parhaat, tää on matkamme pää