OLL kirittää liikunta-alaa mukaan talkoisiin uudella ympäristövastuuohjelmalla

Opiskelijoiden Liikuntaliitto on julkaissut ympäristövastuuohjelmansa. Ympäristövastuuohjelman valmistelu aloitettiin vuonna 2018 ja se otettiin käyttöön huhtikuussa 2020.

“Ympäristövastuuohjelmalla kiinnitetään huomiota ilmastonmuutokseen, luonnon monimuotoisuuden köyhtymiseen, luonnonvarojen liikakäyttöön ja ympäristön roskaantumiseen. Ohjelma vaikuttaa kaikkeen toimintaamme ja tavoitteenamme on hiilineutraali liitto vuoteen 2025 mennessä”, kertoo liiton puheenjohtaja Antti Pentikäinen.

"Ohjelma vaikuttaa kaikkeen toimintaamme ja tavoitteenamme on hiilineutraali liitto vuoteen 2025 mennessä.”

Tavoitteena olevaan hiilineutraalisuuteen suunnataan ensisijaisesti omien päästöjen leikkaamisella, jonka jälkeen loput syntyvät päästöt kompensoidaan. Opiskelijoiden Liikuntaliiton hiilijalanjälki oli mittausvuotena 2018 yli 55 000 kg CO2e. “Suurin vaikutus hiilijalanjälkeemme on matkustamisella ja erityisesti lentokilometreillä kansainvälisen toiminnan vuoksi. Muita merkittäviä päästölähteitä ovat olleet energiankulutus ja ruokatarjoilut tapahtumissamme”, toteaa OLL:n hiilijalanjäljen laskenut tapahtuma- ja koulutuskoordinaattori Markku Rantahalvari.

OLL:n ympäristövastuuohjelmasta on tehty mahdollisimman konkreettinen ja siihen on lisätty muun muassa ohjeita hankintoihin liittyvien tarjouspyyntöjen tekemiseen. Konkreettisuudella pyritään välttämään epäselvyydet ohjelmaan sisältyvien uudistusten toteuttamisessa. Uudistuksista merkittävimmät – ja keskustelua eniten aiheuttaneet – ovat matkustukseen, tarjoiluihin ja hankintoihin liittyvät muutokset.

Yhtenä uudistuksena on kotimaan lentojen lopettaminen. Ulkomaille lentäessä käytetään vain suoria lentoja, jos sellainen mahdollisuus on. Muun matkustamisen osalta OLL jatkaa julkiseen liikenteen suosimista. “Matkustamisessa olemme, lentämistä lukuun ottamatta, olleet esimerkillisiä. Kuljimme esimerkiksi junalla vuonna 2018 yli 80 000 kilometriä”, ynnää Rantahalvari.

Toinen keskustelua herättänyt uudistus on siirtyminen ensisijaisesti kasvisruokaan tapahtumien ja koulutusten tarjoiluissa. Liharuokana voidaan tarjota tarvittaessa WWF:n Kalaoppaan suosittelemia kaloja, kuten esimerkiksi lähivesien silakkaa ja särkeä. Myös maitotuotteiden vähentämiseen kiinnitetään ympäristövastuuohjelmassa huomiota.

Kolmas jokapäiväiseen tekemiseen liittyvä uudistus on hankintojen ekologisuuden arvioiminen valintaa tehtäessä. Hankinnan ekologisuuden peräänkuuluttamisen lisäksi liitossa pyritään kokonaan uuteen ajatusmalliin: vähemmän on enemmän. Esimerkiksi yrityslahjojen ja “tapahtumakrääsän” hankkiminen lopetetaan. Tästä syntyy myös taloudellista säästöä.

Oman tekemisen kehittämisen lisäksi OLL tukee koko opiskelijaliikuntakenttää ja sidosryhmiä ympäristön eteen tehtävässä työssä. “Haluamme toimia roolimallina koko liikunta- ja urheilualalle. Autamme mielellämme jäseniämme ja muita yhteisöjä esimerkiksi kouluttamalla ja sparraamalla. Kansainvälisissä opiskelijaurheilupiireissä vaadimme ympäristöasioiden huomioimista kaikessa toiminnassa”, lupaa Pentikäinen.

“Haluamme toimia roolimallina koko liikunta- ja urheilualalle. Autamme mielellämme jäseniämme ja muita yhteisöjä esimerkiksi kouluttamalla ja sparraamalla. Kansainvälisissä opiskelijaurheilupiireissä vaadimme ympäristöasioiden huomioimista kaikessa toiminnassa.”


Vastavuoroisesti OLL toivoo saavansa vinkkejä ja apua myös jäseniltään. “Tärkeää on, että ympäristön huomioimisesta tehdään kaikkien juttu. Vahvimmillaan olemme yhdessä, kun parhaita käytäntöjä jaetaan kaikille”, tiivistää ohjelman hengen pääsihteeri Ida Bolander.

Tutustu ympäristövastuuohjelmaamme.

Sinua voisi kiinnostaa myös

 • Once Upon A Time In Liikuntaliitto - "Suuri" ruokasota

  Julkaistu:

  Joulukuussa 2017 istuin pienessä huoneessa ja minulta tivattiin, mikä on tärkeintä hyvin järjestetyssä koulutuksessa tai tapahtumassa. Jostain muualta kuin kotoa perityllä itsevarmuudella vastasin välittömästi: ”Ohjelma. Millään muulla ei ole väliä kuin ohjelmalla.” Oikea vastaus on tarjoilut, mutta siitä huolimatta sain paikan OLL:n tapahtuma- ja koulutuskoordinaattorina.

  Lue lisää artikkelista: Once Upon A Time In Liikuntaliitto - "Suuri" ruokasota

 • Lasken, siis tiedän

  Julkaistu:

  Tässä blogissa keskityn hiilijalanjäljen laskentaan ja käyttämääni laskuriin. Päätin laskea liittomme hiilijalanjäljen kahdesta syystä: puhtaasta mielenkiinnosta ja jotta saisimme työn alla olevaan ympäristövastuuohjelmaamme lisätietoa mihin meidän pitää panostaa.

  Lue lisää artikkelista: Lasken, siis tiedän

 • Miehistä parhaat, tää on matkamme pää

  Julkaistu:

  Tommi Läntinen, tuo turkulainen lahja Suomen musiikkiteollisuudelle, laulaa kaikkien rakastamassa hitissään kärsimyksen tiestä, Via Dolorosasta. Minun kärsimysten tie tuli päätökseensä, kun Opiskelijoiden Liikuntaliiton ympäristövastuuohjelma valmistui. Tässä blogissa kerron tuosta matkasta. Parhaimman mahdollisen lukukokemuksen saamiseksi suosittelen soittamaan tuota biisiä taustalla.

  Lue lisää artikkelista: Miehistä parhaat, tää on matkamme pää