Studerandeidrottens hundraåriga historia firas den 13 april 2024

Publicerat: Kategori: Meddelande Taggar:

År 2024 firar Studerandenas Idrottsförbund sitt hundrade verksamhetsår. Undervisnings- och kulturministeriet har beviljat OLL 30 000 euro i finansiering för att fira den organiserade studerandeidrotten.

Finlands Akademiska Idrottsförbund (SAUL) grundades 1924 för att ordna akademiska idrottstävlingar för högskolorna i Helsingfors. Förbundet uppdaterade sitt namn till Studerandenas Idrottsförbund 1971, och då började verksamheten förutom tävlingsverksamhet också betona idrottspolitisk intressebevakning.

Idag är Studerandenas Idrottsförbund en organisation som utför riksomfattande intressebevakning för högskolestuderande. OLL har studerande- och studentkårer som medlemmar, och i förbundets samarbetspartner ingår högskolors idrottsväsen, Olympiska kommittén, Studenternas häslovårdsstiftelse (SHVS) samt högskolestuderandenas takorganisationer, bland andra.

”Den idrottsfokuserade intressebevakningen för studerande blev en permanent del av förbundets kärnverksamhet, och i dagsläge är OLL:s viktigaste uppgift att främja högskolestuderandenas välbefinnande genom idrottspolitiskt påverkansarbete. Det är fantastiskt att vi får fira detta viktiga uppdrag nästa år, och att undervisnings- och kulturministeriet stöder festligheterna”, säger förbundets generalsekreterare Niko Peltokangas.

Save the date: 13.4.2024!

I årets styrelse är det OLL:s vice ordförande Atte Kolehmainen som ansvarar för planerna för Studerandeidrotten 100-jubileumsåret.

”Jubileumsåret är ett fint tillfälle att lyfta fram OLL:s mångsidiga verksamhet, förbundets uppskattning för sina medlemmar och vårt vidsträckta samarbete. Arbetet som gjorts för studerandeidrotten under de senaste hundra åren har haft en enorm betydelse för både individen och samhället”, säger Kolehmainen, som inledde sitt förtroendeuppdrag i januari.

För tillfället pågår arbetet med att planera själva festen samt med OLL-historiken, som produceras av Kulturcentret för idrott och motion TAHTO. Dessa hundra år fyllda med studerandeidrott kommer att firas officiellt den 13 april 2024.

”Vi kan inte ännu avslöja detaljerna för festligheterna, men låt oss säga att både idrottsvärlden och studielivet är kända för sina oförglömliga fester, och dessa två världar möts allra naturligast just inom OLL”, säger Kolehmainen.

Läs mer om OLL:s historia.

Ytterligare information

Niko Peltokangas
Generalsekreterare
niko.peltokangas@oll.fi / +358 44 780 0210

Atte Kolehmainen
2. vice ordförande
atte.kolehmainen@oll.fi / +358 44 780 0215

Kristiina Teppo

Sakkunnig inom kommunikation (på familjeledighet)

Författarprofil: Kristiina Teppo

Du kanske också är intresserad av