Studerande, ta vara på våra tips för rörligare studier!

Studerande, har du funderat på hur du kan få mer motion i din vardag och dina studier? Det är svårt att ge allmängiltiga anvisningar eftersom varje studerande är annorlunda – både som motionär och som studerande. Vad som fungerar för just dig, behöver inte fungera för någon annan och tvärtom. Det viktigaste är att du hittar de sätt att motionera som passar just dig. Nedan följer ett urval tips om hur du hittar ditt sätt att motionera. Ta vara på de lämpligaste tipsen nu!

Vardagsmotion

Det är möjligt att få ett förvånansvärt stort antal steg eller flera cykelkilometer i vardagen.

Det vill säga cykla eller gå till fots till campuset. Ett par kilometer ute i friska luften förbättrar blodcirkulationen och på lång sikt såväl din fysiska kondition och dina inlärningsresultat. Vädret är ändå bara en utrustningsfråga!

Gå eller cykla till affären. Ta trapporna i stället för hissen. Vardagsmotionen handlar först och främst om val. Alla alternativ är inte möjliga för alla, men alla gör efter bästa förmåga! Det lönar sig att satsa på sin hälsa. Det är ditt livs bästa investering.

Föreläsningar och studier

Kom ihåg att ta pauser i sittandet! Tipsa föreläsaren om det här innan föreläsningen börjar. Motivera ditt förslag genom att lyfta fram de fördelar som pauser i sittandet innebär för inlärningsresultat och för att upprätthålla vakenhet. Försök ta pauser i sittandet under föreläsningen cirka en gång i timmen. Om det inte är möjligt, försök variera din sittställning och ha god hållning!

I grupparbeten kom ihåg att resa på dig då och då och försök sträcka på benen. Det lönar sig att tipsa andra i gruppen om det här. I bästa fall får ni arbetet gjort snabbare och med bättre slutresultat! De här tipsen hjälper dig också att förebygga axel- och ryggsmärtor. Alla vinner, eller hur?

Håltimmar

Under dagen kan du ibland ha längre pauser då det kan vara svårt att hitta på något att göra. Då kan du till exempel jogga eller gå på gym. Det finns ett gym i de flesta högskolorna eller i närheten av dem, och det är troligt att det finns mer plats att träna mitt på dagen än mot slutet av eftermiddagen. Ta väl vara på håltimmarna!

Hobbyer

På kvällen är det dags att studera mer – eller göra något som du tycker är roligt, till exempel titta på tv-serier på Netflix eller gå på kafé med kompisar. Vad om du, i stället för att sjunka ner i vilstolen hemma eller på kafé, styrde stegen mot ett gruppträningspass med dina kompisar, ett sandfält i närskolan för att sparka fotboll eller en skogsstig för att promenera? Idrott utan tävlingsmoment är ett meningsfullt sätt att tillbringa kvällen med kompisar. Om du ännu inte hittat din gren, oroa dig inte. Genom att pröva olika saker hittar alla sin grej. Mod att testa nytt är allt du behöver för att hitta din favoritgren!