Opiskelija, nappaa vinkit liikkuvampaan opiskeluun!

Opiskelija, oletko miettinyt miten saisit muokattua arjestasi ja opiskelustasi liikkuvampaa? Varsinaista yleispätevää ohjetta on vaikea muodostaa, sillä jokainen opiskelija on erilainen liikkujana – aivan kuten opiskelijanakin. Se mikä toimii juuri sinulle, ei välttämättä toimi jollekin toiselle ja päinvastoin. Tärkeintä on että löydät juuri itsellesi sopivat tavat liikkua. Ohessa kattaus vinkkejä oman liikkumistavan löytämiseksi. Nappaa parhaiten soveltuvat heti käyttöön!

Arkiaktiivisuus

Arkeen saa upotettua yllättävän suuren määrän askeleita tai usean pyöräilykilometrin.

Valitse siis kulkuvälineeksi kampukselle mennessäsi polkupyörä tai omat jalat. Muutama kilometri ulkoilmassa saa veren kiertämään ja parantaa pitkällä aikavälillä sekä omaa fyysistä kuntoasi että oppimistuloksiasi. Sää on vain varustekysymys!

Käy kaupassa kävellen tai pyörällä. Valitse hissin sijasta portaat. Arkiaktiivisuudessa on pitkälti kyse valinnoista. Kaikki vaihtoehdot eivät ole kaikille mahdollisia, mutta jokainen oman kykynsä mukaan! Omaan terveyteen kannattaa sijoittaa. Se on elämäsi paras investointi.

Luennot ja opiskelu

Muistathan tauottaa istumista! Vinkkaa aiheesta luennoitsijalle vaikkapa ennen luennon alkua. Perustele ehdotustasi tuomalla esille istumisen tauottamisen tuomat hyödyt vireystilan ylläpitämiseen ja oppimistuloksiin. Pyri luennoilla tauottamaan istumista puolen tunnin välein. Mikäli tämä ei ole mahdollista, pyri vaihtamaan istuma-asentoasi ja pidä ryhti hyvänä!

Muista ryhmätöissä nousta välillä seisomaan ja pyri jaloittelemaan. Kannattaa vinkata asiasta myös kavereille. Parhaimmillaan saatte työn nopeammin valmiiksi, paremmin lopputuloksin! Lisäksi pystyt näillä keinoilla ehkäisemään hartia- ja selkäkipuja. Win-win, eikö?

Hyppytunnit

Päiviin sattuu välillä pitkiäkin taukoja, jolloin tekemistä voi olla vaikea keksiä. Silloin kannatta käydä vaikkapa lenkillä tai salilla. Useimmilta korkeakouluilta tai niiden läheisyydestä löytyy kuntosali, jossa on todennäköisesti väljempää keskellä päivää kuin loppuiltapäivästä. Ota siis hyppytunneista kaikki irti!

Harrastukset

Päivän jälkeen on aikaa opiskella lisää – tai sitten tehdä niitä kivoja omia juttuja, kuten katsoa Netfixistä tv-sarjoja tai tavata kavereita kahvilassa. Entä jos välillä suuntaisittekin kavereiden kanssa ryhmäliikuntatunnille, lähikoulun hiekkakentälle palloa potkimaan tai metsäpolullle vaihtamaan kuulumisia? Illan voi viettää mielekkäästi kavereiden kanssa höntsäliikunnan parissa. Jos omaa lajia ei ole vielä löytynyt, ei ole syytä huoleen. Jokaiselle löytyy kokeilemalla se oma juttu. Oman lempilajin löytämiseen tarvitsee vain rohkeutta kokeilla!

Lisää aiheesta opiskelijan aktiivinen arki

Opiskelijan aktiivinen arki

Liikunnan kynnyksistä: saako korkeasta matalaa?

Kun juttelen liikunnan – ja erityisesti opiskelijaliikunnan – edistämisestä esimerkiksi opiskelijajärjestöjen liikuntavastaavien kanssa, törmään usein termiin ”matalan kynnyksen liikunta”. Ehkä viikoittain nuo sanat pääsevät myös omasta suustani, kun kerron mitä teen työkseni ja mikä on OLL:n ydintoimintaa: matalan kynnyksen liikunnan edistäminen. Mutta mitä se oikein tarkoittaa?

Lue lisää aiheesta Liikunnan kynnyksistä: saako korkeasta matalaa?
Opiskelijan aktiivinen arki

Hyvinvointipassi -opintojakso

Hyvinvointipassi on 5 opintopisteen laajuinen verkossa toteutettava opintojakso, jossa käsitellään opiskelijan fyysistä hyvinvointia.

Lue lisää aiheesta Hyvinvointipassi -opintojakso