Niinistö promenerade och åkte rullskridskor – men hur är det med vår blivande presidents handslagsstyrka?

Publicerat: Kategori: Blogg Taggar:

Studerandenas idrottsförbund (OLL) bad kandidaterna berätta hur de förbereder sig för sitt viktigaste uppdrag som president: hur de upprätthåller sin handslagsstyrka.

Historiskt sett har många presidenter uppmuntrat medborgarna att motionera. Mio Kortelainen, ordförande för OLL, anser det lämpligt för presidenten att föregå med gott exempel.

– Även om presidentens viktigaste uppgifter omfattar exempelvis att sköta utrikespolitiken, har hen också betydande möjligheter att påverka samhällsdebatten om motion. Därför hoppas vi att vår nästa president välkomnar den historiska kontinuiteten i sin roll som folkets motionsfrämjare, säger Kortelainen.

Taina Susiluoto, verkställande direktör för Finlands Olympiska Kommitté, motionens och idrottens takorganisation, betonar presidentens roll i fråga om kristålighet.

– Under de senaste åren har vi stått inför stora kriser, såsom coronapandemin och Rysslands krig i Ukraina. Vår tid präglas av osäkerhet, och därför är det viktigt att den blivande presidenten stärker Finlands kristålighet. Presidenten bör uppmuntra alla finländare till att motionera och på så sätt säkra sin egen och sina närståendes funktionsförmåga, säger Susiluoto.

Vardagsmotion som stöd för grenträning

Kandidat Pekka Haavisto (valmansförening) litar på en beprövad presidentiella metod.

– Jag skulle följa president J. K. Paasikivis goda råd: en timmes promenad eller annan motion varje dag. Paasikivi hade stenkoll på tiden med hjälp av sin fickrova.

Alexander Stubb från Samlingspartiet förlitar sig också på principen om daglig motion.

– En timme motion ger två timmar mer energi för dagen.

Jutta Urpilainen från Socialdemokraterna vill sitta mindre framför en skärm.

– Jag upprätthåller min handslagskraft genom att gå på gymmet och på pilates. Min handslagskraft hotas speciellt av nackont, som numera beror på att jag stirrar för mycket på telefonen. Därför lovar jag att kritiskt se över all onödig skärmtid och se till att inkludera stimulerande vardagsmotion i mina långa arbetsdagar.

Olli Rehn (valmansförening) betonar vikten av grenträning.

– Handslagskraften blir bättre genom att träna den. Det har jag fått märka ute på valfältet. Som president kommer jag att fortsätta på samma sätt. Min vänstra hand kunde jag träna upp genom att skotta snö och börja spela gitarr igen – det är ju viktigt att balansera styrke- och konditionsutvecklingen. Dessutom väntar rockvärlden på en ny Albert Järvinen!

Varför bryta en bra motionsrutin

Även om jobbet som landets frontfigur oundvikligen ändrar vardagen, tänker kandidaterna hålla fast vid sina motionsrutiner.

– Jag går på gymmet och motionerar två till fyra gånger i veckan. Jag vill vara ett exempel för andra och talar gärna om saken också i fortsättningen, säger Harry Harkimo från Rörelse Nu.

– Jag sköter min handslagskraft på samma sätt som hittills, genom triangeln för välbefinnande: motion, näringsrik kost och tillräcklig sömn och vila. Som motion föredrar jag löpning och skidåkning, och ibland går jag på gymmet och simmar, säger världsmästare Sari Essayah från Kristdemokraterna.

– Motion är oerhört viktigt såväl för presidenten som för folket. Jag joggar ganska regelbundet och lovar att fortsätta med det som republikens president. Kanske skulle jag härma president Niinistö och bjuda in medborgarna på mina joggingturer, säger Li Andersson från Vänsterpartiet.

Medan Kekkonen åkte skidor och fiskade, kommer vi att minnas vår avgående president Niinistö, som OLL utsett till hedersmotionstutor, som en aktör som betonade motionens sociala aspekter, som på utlandsbesök utforskade nya städer på rullskridskor och bjöd in medborgarna på söndagspromenader. Det återstår att se om också vår blivande president upprätthåller sin handslagskraft genom att motionera tillsammans med medborgare och kanske också med studerande.

Enkäten skickades till alla kandidater.

Du kanske också är intresserad av