Guld och två brons i europeiska universitetsmästerskapen i orientering

Publicerat: Kategori: Nyhet Taggar:

Tio idrottare från Finland deltog i de europeiska universitetsmästerskapen som hölls i St. Gallen i Schweiz i slutet av augusti. Mästerskapen som nu ordnades för andra gången fick beröm av deltagarna.

Den första tävlingsdagen vann Hanne Hilo från Helsingfors universitet guld i sprinten. Skillnaden till Eline Gemperle från Schweiz som kom tvåa var 13 sekunder. Den tekniskt mycket svåra banan passade Hilo som fick sitta i ledarstolen för första gången och vänta på att de sista medtävlarna skulle komma i mål.

”Även om min prestation var nästan felfri och löpningen gick bra trots värmen, kunde jag knappt tro att min prestation räckte till för att vinna”, säger Hilo.

Hettan under sprinten byttes ut mot molnigt och svalare väder på medeldistansen. Finländarna lyckades inte vinna några medaljer på skogssidan, men guldmedaljören från föregående dag Hilo (8:e) och Karoliina Ukskoski (6:e) tog sig in bland de tio bästa i den tuffa terrängen.

I sprintstafetten blev det två bronsmedaljer till att lägga i resväskorna. På tredje varvet i herrarnas stafett gjorde Jonny Donner skillnad till laget från Lyon som bytte på fjärde plats och ankaret Emil Sevelius lyckades enkelt hålla Adrien Delenny bakom sig.

”Allt gick enligt planerna. Jag hängde med bra, vilket gav Emil en bra startposition”, kommenterar Donner sin bronsmedaljprestation.

Segern togs hem av duon Florian Attinger och Tino Polsini från Zürich.

Den andra bronsmedaljen kammades hem i blandstafetten av Jyväskylä yrkeshögskolas och Jyväskylä universitets mixlag, Karoliina Ukskoski och Tuukka Mäkinen. Simona och Fabian Aebersold från universitetet i Bern drog upp en lucka på de första delsträckorna som höll ända in i mål. De andra medaljerna blev det däremot en hård kamp om. Ukskoski från Jyväskylä bytte som andra i laget till den sista sträckan där vi fick se samma katt-och-råtta-lek mellan Mäkinen och Joey Hadorn från yrkeshögskolan i Bern som på den andra sträckan. Även om det slutligen blev Mäkinen som fick musens roll, slutade laget på bronsplats.

Europeiska universitetsmästerskapen som bara har arrangerats en gång tidigare höjdes till skyarna av orienterarna.

”Banorna överträffade förväntningarna och arrangören hade hittat bra terräng”, konstaterar Donner.

Hilo är inne på samma linje:

”Arrangemangen fungerade bra trots det utmanande vädret och banorna var av hög kvalitet.”

Det finska laget på tio personer kan vara riktigt nöjda med sin prestation, även om några av orienterarna var besvikna på sina individuella prestationer. Det är bra att dra lärdom av detta inför framtida stora internationella tävlingar.

Se tävlingsresultaten här.

Du kanske också är intresserad av