Liikkuva korkeakoulu -ajankohtaiskatsaus: Yhteistyöllä hyvinvoinnista helpompaa

Lue alta Liikkuva korkeakoulu -toiminnan viimeisimmät kuulumiset!

Pedaforumista näkyvyyttä Liikkuvan korkeakoulun käytänteille

Korkeakoulupedagogiikan päivät (Pedaforum) järjestettiin Haaga-Helia ammattikorkeakoulun toimesta Helsingin Messukeskuksessa 24.–25.8.2022.

Opiskelijoiden Liikuntaliitto (OLL) kävi paikan päällä esittelemässä Liikkuvan korkeakoulun näkemyksiä osana Yliopistojen opetusalan liiton (YLL) “Hyvinvoiva ja osallistava! Kohti sosiaalisesti kestävää yliopisto-opetusta” -symposiumia.

Symposiumissa OLL toi näkyvyyttä hyville ja konkreettisille korkeakouluympäristön liikunnallistamisen käytänteille, kuten Jyväskylän korkeakoulujen Aktiivinen ja hyvinvoiva korkeakoulu -hankkeen Hyvinvointikorteille ja Centria-ammattikorkeakoulun myötä Suomeen rantautuneelle Liikkumismerkille.

Liikkuva korkeakoulu -verkoston syyskausipolkaistiin käyntiin 15. syyskuuta

Syyskauden ensimmäisessä tapaamisessa keskityttiin tällä kertaa verkoston kuulumisten vaihtoon sekä elokuun lopussa järjestetyn Mieli liikkeelle -webinaarin antiin.

Mieli liikkeelle -hankekokonaisuudesta verkostolle kertoivat projektipäällikkö Saara Koskinen ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun liikuntapalvelujen XAMK Sportsin liikuntasuunnittelija Essi Kähkönen. Tutustu Mieli liikkeelle -hankkeeseen tarkemmin täällä!

Verkostotapaamisessa esittäytyi myös Liikkuva opiskelu -ohjelman (LO) uusi johtava asiantuntija Pekka Tiitinen. Pekka haastoi verkoston jäseniä miettimään, miten liikkumisen ja hyvinvoinnin edistämisen työkaluja voisi hyödyntää yhä paremmin. Erityisesti hän painotti mietiskelemään, miten LO voisi täydentää toiminnallaan näitä työkaluja esimerkiksi tilanteissa, joissa pyritään vaikuttamaan korkeakoulujen johtoon. Toiveena olisi, että toimijat ottaisivat myös suoraan yhteyttä LO-asiantuntijoihin ja saattaisivat nämä “yhteisen pöydän äärelle korkeakoulun johdon kanssa”, kun hyvinvoinnin edistämiseen tarvitaan seuraavan kerran taustatukea.

Liikkuva korkeakoulu -verkosto kokoontuu tämän syksyn aikana vielä 1–2 kertaa.

Aiheita seuraavaan tapaamiseen voi käydä ehdottamassa täällä.

Liikkuva korkeakoulu -tuloskortin käyttöönotto jatkuu syksyn aikana

Liikkuva korkeakoulu Visio 2025 -tuloskortin käyttöönotto jatkuu syksyn aikana. Parikymmentä korkeakoulua on jo ehtinyt ottaa tuloskortin käyttöön.

Liikkuva korkeakoulu -tuloskortti perustuu valtakunnallisiin Korkeakoululiikunnan suosituksiin (2018/2011).

Tuloskortin tavoitteita ovat:

1. Auttaa palveluntuottajien (korkeakoulujen liikuntatoimet / korkeakoulut) ja palvelunkäyttäjien (opiskelija- ja ylioppilaskunnat / opiskelijat) välistä vuoropuhelua oman korkeakoulun liikuntaolosuhteiden vahvuuksien ja kehittämiskohteiden tunnistamisessa.

2. Antaa kollegiaalista tukea tunnistettujen kehittämiskohteiden parantamiseen (esimerkiksi siten, että eri toimijat jakavat muiden käyttöön vinkkejä omista hyvistä jutuistaan).

3. Luoda ajantasaista valtakunnallista kuvaa Suomen korkeakoululiikunnasta, sen vahvuuksista ja kehittämiskohteista.

Liikkuva korkeakoulu -tuloskorttiin liittyvissä asioissa voi olla yhteydessä Opiskelijoiden Liikuntaliiton toimiston Jussi Ansalaan (jussi.ansala@oll.fi) tai Jorma Alastaloon (jorma.alastalo@oll.fi).

Haluatko saada ensimmäisenä tietoa uusimmista Liikkuva korkeakoulu -tapahtumista, materiaaleista ja uutisista? Liity sähköpostilistalle! Tiedotustahti ei ole kiivas, vaan lähetämme viestejä vain aidosti hyödyllisistä asioista.

Jorma Alastalo

Liikuntatuutoroinnin projektikoordinaattori

Kirjoittajaprofiili: Jorma Alastalo

Sinua voisi kiinnostaa myös

  • Nostamme opiskelijat mukaan liikkumisen edistämiseen

    Julkaistu:

    Opiskelijoiden ongelmat jäävät pärjäämisnarratiivin peittoon ja se on nuoruuden syy, kirjoittaa OLL:n pääsihteeri Niko Peltokangas. Liitto kampanjoi eduskuntavaaleissa sen puolesta, että opiskelijat tunnistetaan omana ryhmänään liikkumisen edistämisen lainsäädännössä.

    Lue lisää artikkelista: Nostamme opiskelijat mukaan liikkumisen edistämiseen

  • Tuire Ranta-Meyer: Leikkivä ihminen uskaltaa liikkua korkeakoulussa

    Julkaistu:

    Tässä blogitekstissä Tuire Ranta-Meyer Metropolian ammattikorkeakoulusta pohtii, saako ammattikorkeakoulussa olla mielikuvittelujohtajia ja hulluusmestareita, kuten Littlen toimistossa? Voisiko luova, tänään vähän hassahtaneelta tuntuva idea olla huomenna kehitystä eteenpäin vievä voima? Löytyykö korkeakoululiikuntaan sellaisia näkökulmia, joissa opiskelijan ei tarvitse puhkua urheilullista voimaa voidakseen osallistua, harrastaa omilla ehdoillaan ja nauttia fyysisestä aktiivisuudesta askel − tai vaikkapa ranteen pyöritys kerrallaan.

    Lue lisää artikkelista: Tuire Ranta-Meyer: Leikkivä ihminen uskaltaa liikkua korkeakoulussa

  • Koronan aiheuttamaa hyvinvointivajetta korjataan liikunnalla

    Julkaistu:

    Koronarajoitusten pakottama etäopiskelu altistaa opiskelijan helposti keskittymisvaikeuksille, kehon kiputiloille ja yksinäisyydelle. Jo ennen koronaa opiskelijat istuivat päivittäin lähes 11 tuntia. Näiden faktojen valossa korkeakoululiikunta on opiskelijoiden ja henkilöstön hyvinvoinnin välttämätön tukipilari nyt koronan loppuvaiheessa sekä opiskelun siirtyessä takaisin kampuksille.

    Lue lisää artikkelista: Koronan aiheuttamaa hyvinvointivajetta korjataan liikunnalla