Liikkumismerkki vieraili OLL:n liittokokouksessa Kuortaneella

Glasgown yliopistossa Skotlannissa suuren suosion saavuttanut Liikkumismerkki vieraili OLL:n liittokokouksessa Kuortaneen Urheiluopistolla.

Liikkumismerkki on mihin tahansa kalvoesityksiin liitettävä merkki tai symboli, joka muistuttaa niin kuuntelijoita kuin luennoitsijaakin istumisen tauottamisesta, työskentelyasentojen vaihtamisesta ja luennon aikaisen pienenkin liikkeen merkityksestä. Kun Liikkumismerkki esiintyy, on aika liikahtaa!

Liikkumismerkin on tuonut Skotlannista Suomeen Centria-ammattikorkeakoulun Centria Sport -liikuntapalvelujen liikuntakoordinaattori Juuso Jussila, jonka mukaan merkki oli erittäin suosittu opiskelijoiden keskuudessa. Pienenä haittapuolena saattoi ilmetä, etteivät opiskelijat enää niinkään seuranneet varsinaista esitystä vaan kilpailivat siitä, kuka huomaa Liikkumismerkin ensimmäisenä. Nopein sai palkinnoksi esittää seuraavan liikkeen.

Millainen olisi Sinun yhteisösi Liikkumismerkki?

Miten Liikkumismerkki toimi OLL:n liittarissa? Aika mukavasti, mutta parannettavaakin oli. Seuraavassa muutamia havaintoja, jotka luultavasti pätevät muihinkin toimintaympäristöihin:

  1. Kun Liikkumismerkki tuodaan ensimmäistä kertaa uuteen ympäristöön, se tulee esitellä huolella.
  2. Liikkumismerkkiä kannattaa viljellä kohtuullisen tasaisesti (esim. noin 5 kalvon välein) koko kalvoesityksen matkalle.
  3. Kun Liikkumismerkin kokoa ja paikkaa muuttaa eri kalvoilla, mielenkiinto pysyy yllä. OLL:n liittokokouksessa Liikkumismerkki oli muutaman kerran niin pienenä, ettei sitä kukaan huomannut ennen kuin siitä erikseen mainittiin.
  4. Ainakin alkuun jonkun kannattaa johtaa asiaa siten, että ehdottaa Liikkumismerkin kohdalla jotakin yhteistä liikettä (esimerkiksi pari kyykkyä)
  5. Kannattaa muistaa antaa myös vaihtoehtoisia liikkeitä, jotta kaikki voisivat osallistua hommaan (kyykkyjen sijasta voi tehdä vaikka hartioiden avaamista käsiä pyörittämällä)
  6. Liikkumismerkin lanseerauksessa kannattaa luottaa myönteisen toiston voimaan. Silloin yhteisöllä on enemmän aikaa ja mahdollisuuksia lähteä juttuun mukaan.
  7. Liittokokouksessa hyväksyttiin yksimielisesti Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan ponsi Liikkumismerkin ilmeen monipuolistamisesta. Merkkiä kannattaakin profiloida oman yhteisön näköiseksi. Millainen olisi Sinun yhteisösi, opiskelija- tai ylioppilaskuntasi tai koko korkeakoulun Liikkumismerkki?

Maailma on täynnä erilaisia kalvoesityksiä. Powerpoint-sulkeiset ovat myös korkeakoulujen ehtymätön luonnonvara. Kun otamme esityksiimme mukaan Liikkumismerkin, valjastamme tämän uusiutuvan luonnonvaran myös arkiaktiivisuutemme edistäjäksi.

Jussi Ansala

Korkeakoululiikunnan erityisasiantuntija

Kirjoittajaprofiili: Jussi Ansala

Sinua voisi kiinnostaa myös