Opiskelijoiden pahoinvoinnin loputtava nyt – Opiskelijoiden Liikuntaliitto vaatii toimia korkeakoululiikunnan puolesta

Korkeakouluopiskelijoiden lisääntynyt pahoinvointi on yleisesti tiedossa, mutta teot sen katkaisemiseksi ovat jääneet laimeiksi. Seuraavissa eduskuntavaaleissa on korkea aika nostaa korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointi ja liikkuminen keskiöön, vaatii Opiskelijoiden Liikuntaliitto (OLL) Vuokatissa 2.–3. marraskuuta pitämässään liittokokouksessa.

“Olemme kuluneena vuonna saaneet viimeisimmistä tutkimuksista lukea karua totuutta korkeakouluopiskelijoiden hyvinvoinnin tilasta. Etenkin vuonna 2021 toteutettu Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimus (KOTT) nosti esiin opiskelijoiden huolestuttavan tilanteen. Tutkimuksen mukaan 35 % korkeakouluopiskelijoista on kohdannut psyykkistä kuormittavuutta ja alle puolet saavutti päivittäiset liikuntasuositukset”, kertoo liiton puheenjohtaja Essi Lumme.

Viime vuosina koronan vallitessa on kritisoitu sitä, ettei hallitus ole tehnyt riittäviä toimia opiskelijoiden hyvinvoinnin parantamiseksi.

"Nyt eduskuntavaalien ovella vaadimme tilanteeseen muutosta", Lumme painottaa.

Eduskuntavaaleista toivotaan uutta suuntaa korkeakoululiikunnan panostuksille

OLL peräänkuuluttaa korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointiin ja liikkumiseen liittyviin epäkohtiin tarttumista, sillä niillä on laaja-alaiset vaikutukset koko yhteiskuntaan. Nuorten hyvinvointi, tulevaisuuden työkyky ja yhteiskunnan tulevaisuus kulkevat käsi kädessä, minkä vuoksi OLL korostaakin panostusten kiireellisyyttä. Tilanteeseen ei ole lähitulevaisuudessa tulossa helpotusta, jos katsotaan jo nyt peruskoulussa ilmeneviä hyvinvoinnin ongelmia.

“Opiskelijoiden liikunnan ja hyvinvoinnin nostaminen yleiseen keskusteluun tulevissa eduskuntavaaleissa on ensimmäinen askel asioiden eteenpäin viemiselle. Korkeakoululiikunnan tilaa tukevien kirjausten saaminen hallitusohjelmaan on haluamaamme konkretiaa”, kertoo OLL:n puheenjohtajaksi vuodelle 2023 valittu Emilia Junnila.

“Toimia korkeakoululiikunnan ja opiskelijoiden hyvinvoinnin edistämiseksi ei tarvitse aloittaa tyhjältä pöydältä, sillä OLL:n tavoin moni opiskelija- ja liikunta-alan järjestö on tarjonnut ongelmiin ratkaisuja. On aika tarttua ehdottamiimme ratkaisuihin – opiskelijoiden pahoinvoinnin on loputtava nyt”, Junnila tiivistää.

Lisätietoja:

Essi Lumme, puheenjohtaja
essi.lumme@oll.fi, +358 44 7800 211

Emilia Junnila, puheenjohtaja 2023
emilia.junnila@hyy.fi, +35850 355 4770

Sinua voisi kiinnostaa myös

 • Joko puhutaan liikkumisesta? Opiskelijoiden Liikuntaliitto vaatii vaalitavoitteissaan konkreettisia toimia liikunnan edistämiseksi

  Julkaistu:

  Mikä toimiala on 1) miljardien arvoinen, 2) kaikkien poliitikkojen suosiossa ja 3) lähes näkymätön vaalikeskusteluissa? Kyse on liikkumisen ja liikunnan edistämisestä. Opiskelijoiden Liikuntaliiton (OLL) kunnianhimoisena tavoitteena onkin tuoda korkeakoululiikunta kevään eduskuntavaalikeskusteluihin.

  Lue lisää artikkelista: Joko puhutaan liikkumisesta? Opiskelijoiden Liikuntaliitto vaatii vaalitavoitteissaan konkreettisia toimia liikunnan edistämiseksi

 • Liisa Reinola: Korkeakouluopiskelijat ‒ helposti unohdettu käyttäjäryhmä

  Julkaistu:

  Usein puhutaan lasten ja nuorten liikunnasta ja heidän tasa-arvoisista harrastusmahdollisuuksistaan. Kuinka tietyt lajit ovat kalliita harrastaa, mutta kuinka liikunta on tärkeää kehityksen, sosiaalisten suhteiden ja jopa terveyden kannalta. Kun heidän asiansa on saatu jotenkin kuntoon, hypätään useampi kymmenen vuotta eteenpäin ja keskustellaan vanhusten liikuntamahdollisuuksista. Liikunta näytteleekin todella suurta osaa heidän terveytensä ja toimintakykynsä tukemisessa. Heille täytyy siis tarjota mahdollisuus turvalliseen kuntosaliharjoitteluun, lähellä olevat lenkkipolut ja kaupungin liikuntapalveluiden ohjatut eläkeläisryhmät.

  Lue lisää artikkelista: Liisa Reinola: Korkeakouluopiskelijat ‒ helposti unohdettu käyttäjäryhmä

 • COVID-19 pandemian vaikutukset korkeakoululiikuntaan

  Julkaistu:

  Valtion liikuntaneuvosto (VLN) teetti kevään lopulla selvityksen liikunta-alan tilanteesta. Selvityksestä unohtuivat kokonaan korkeakoulujen liikuntapalvelut. Opiskelijoiden liikuntaliitto laati VLN:n kyselylomakkeiden pohjalta oman kohdennetun kyselyn korkeakoululiikuntatoimijoille.

  Lue lisää artikkelista: COVID-19 pandemian vaikutukset korkeakoululiikuntaan