Opiskelijoiden pahoinvoinnin loputtava nyt – Opiskelijoiden Liikuntaliitto vaatii toimia korkeakoululiikunnan puolesta

Korkeakouluopiskelijoiden lisääntynyt pahoinvointi on yleisesti tiedossa, mutta teot sen katkaisemiseksi ovat jääneet laimeiksi. Seuraavissa eduskuntavaaleissa on korkea aika nostaa korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointi ja liikkuminen keskiöön, vaatii Opiskelijoiden Liikuntaliitto (OLL) Vuokatissa 2.–3. marraskuuta pitämässään liittokokouksessa.

“Olemme kuluneena vuonna saaneet viimeisimmistä tutkimuksista lukea karua totuutta korkeakouluopiskelijoiden hyvinvoinnin tilasta. Etenkin vuonna 2021 toteutettu Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimus (KOTT) nosti esiin opiskelijoiden huolestuttavan tilanteen. Tutkimuksen mukaan 35 % korkeakouluopiskelijoista on kohdannut psyykkistä kuormittavuutta ja alle puolet saavutti päivittäiset liikuntasuositukset”, kertoo liiton puheenjohtaja Essi Lumme.

Viime vuosina koronan vallitessa on kritisoitu sitä, ettei hallitus ole tehnyt riittäviä toimia opiskelijoiden hyvinvoinnin parantamiseksi.

"Nyt eduskuntavaalien ovella vaadimme tilanteeseen muutosta", Lumme painottaa.

Eduskuntavaaleista toivotaan uutta suuntaa korkeakoululiikunnan panostuksille

OLL peräänkuuluttaa korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointiin ja liikkumiseen liittyviin epäkohtiin tarttumista, sillä niillä on laaja-alaiset vaikutukset koko yhteiskuntaan. Nuorten hyvinvointi, tulevaisuuden työkyky ja yhteiskunnan tulevaisuus kulkevat käsi kädessä, minkä vuoksi OLL korostaakin panostusten kiireellisyyttä. Tilanteeseen ei ole lähitulevaisuudessa tulossa helpotusta, jos katsotaan jo nyt peruskoulussa ilmeneviä hyvinvoinnin ongelmia.

“Opiskelijoiden liikunnan ja hyvinvoinnin nostaminen yleiseen keskusteluun tulevissa eduskuntavaaleissa on ensimmäinen askel asioiden eteenpäin viemiselle. Korkeakoululiikunnan tilaa tukevien kirjausten saaminen hallitusohjelmaan on haluamaamme konkretiaa”, kertoo OLL:n puheenjohtajaksi vuodelle 2023 valittu Emilia Junnila.

“Toimia korkeakoululiikunnan ja opiskelijoiden hyvinvoinnin edistämiseksi ei tarvitse aloittaa tyhjältä pöydältä, sillä OLL:n tavoin moni opiskelija- ja liikunta-alan järjestö on tarjonnut ongelmiin ratkaisuja. On aika tarttua ehdottamiimme ratkaisuihin – opiskelijoiden pahoinvoinnin on loputtava nyt”, Junnila tiivistää.

Lisätietoja:

Essi Lumme, puheenjohtaja
essi.lumme@oll.fi, +358 44 7800 211

Emilia Junnila, puheenjohtaja 2023
emilia.junnila@hyy.fi, +35850 355 4770

Sinua voisi kiinnostaa myös