Opiskelijoiden Liikuntaliitto: Opiskelijaliikunta kaipaa koronan jälkeen rahaa, ei leikkauksia

Julkaistu: Kategoria: Kannanotto Asiasanat:

Opiskelijoiden Liikuntaliiton (OLL) liittokokous edellyttää, että korkeakoulut turvaavat liikuntapalvelujen rahoituksen koronakriisin jälkeen. Liikuntapalvelut edistävät merkittävästi korkeakouluopiskelijoiden fyysistä ja sosiaalista hyvinvointia ja jaksamista. Pienissä budjeteissa jo pienillä leikkauksilla olisi suhteettoman suuri vaikutus.

”Valtion liikuntaneuvoston selvitys toteaa, että liikkumista on tärkeää tukea myös kriisiaikana. Erityistä tukea tarvitsevat vähän liikkuvat ja heikossa yhteiskunnallisessa asemassa olevat kuten opiskelijat”, OLL:n väistyvä puheenjohtaja Antti Pentikäinen toteaa.

Korkeakoululiikunnan palvelut tarjoavat liikkumismahdollisuuksia yli 250 000 opiskelijalle. Korkeakoulujen liikuntatoimet kuitenkin unohtuivat mainitusta Valtion liikuntaneuvoston selvityksestä, joten OLL toteutti syksyllä niille oman kyselyn. Yksikään kyselyyn vastanneista liikuntatoimijoista ei toiminut normaalisti kevään rajoitusten aikana, vaan jopa 45 prosenttia toiminnasta oli täysin pysähdyksissä.

OLL:n selvityksessä nousi esiin myös yhteisöllisyyden näkökulma. Vaikka etäyhteyksiin siirtyminen tapahtui kohtuullisen kivuttomasti, ei sosiaalinen yhteenkuuluvuuden tunne toteudu etäilyssä samalla tavalla kuin liikuntapalveluiden palloiluvuoroilla.

Kun koronarajoitukset verottavat yhä liikuntapalveluiden käyttäjämääriä, korkeakoulujen jo olemassa oleva leikkauspaine aiheuttaa suuren riskin palveluiden rahoitukselle ja laadukkaalle toiminnalle. Monipuoliset liikuntapalvelut edistävät kuitenkin opiskelijoiden yhteisöllisyyttä, terveyttä ja jaksamista – juuri niitä hyvinvoinnin osa-alueita, joita koronakriisi uhkaa.

”Korkeakoululiikunnasta leikkaaminen tulisi kalliiksi opiskelijan hyvinvoinnille ja työkyvylle. Rahoituksen supistamisen sijaan valtionhallinnon tulee kohdentaa näille palveluille erityistukea, mitä muu liikunta-ala on jo saanut, jotta koronan keskellä voidaan tukea hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä entistä paremmin”, painottaa OLL:n puheenjohtajaksi vuodelle 2021 valittu Julia Tuuri.

Opiskelijoiden Liikuntaliiton liittokokous pidettiin 18.–19. marraskuuta. Kokous järjestettiin ensimmäistä kertaa etäyhteyksin.

OLL:n puheenjohtaja 2020 Antti Pentikäinen.

Lisätietoja:

Antti Pentikäinen, puheenjohtaja, antti.pentikainen@oll.fi, +358 44 780 0211

Julia Tuuri, puheenjohtaja 2021, julia.tuuri@helga.fi, +358 50 518 5657

Sinua voisi kiinnostaa myös