Opiskelijoiden Liikuntaliitto: Opiskelijaliikunta kaipaa koronan jälkeen rahaa, ei leikkauksia

Julkaistu: Kategoria: Kannanotto Asiasanat:

Opiskelijoiden Liikuntaliiton (OLL) liittokokous edellyttää, että korkeakoulut turvaavat liikuntapalvelujen rahoituksen koronakriisin jälkeen. Liikuntapalvelut edistävät merkittävästi korkeakouluopiskelijoiden fyysistä ja sosiaalista hyvinvointia ja jaksamista. Pienissä budjeteissa jo pienillä leikkauksilla olisi suhteettoman suuri vaikutus.

”Valtion liikuntaneuvoston selvitys toteaa, että liikkumista on tärkeää tukea myös kriisiaikana. Erityistä tukea tarvitsevat vähän liikkuvat ja heikossa yhteiskunnallisessa asemassa olevat kuten opiskelijat”, OLL:n väistyvä puheenjohtaja Antti Pentikäinen toteaa.

Korkeakoululiikunnan palvelut tarjoavat liikkumismahdollisuuksia yli 250 000 opiskelijalle. Korkeakoulujen liikuntatoimet kuitenkin unohtuivat mainitusta Valtion liikuntaneuvoston selvityksestä, joten OLL toteutti syksyllä niille oman kyselyn. Yksikään kyselyyn vastanneista liikuntatoimijoista ei toiminut normaalisti kevään rajoitusten aikana, vaan jopa 45 prosenttia toiminnasta oli täysin pysähdyksissä.

OLL:n selvityksessä nousi esiin myös yhteisöllisyyden näkökulma. Vaikka etäyhteyksiin siirtyminen tapahtui kohtuullisen kivuttomasti, ei sosiaalinen yhteenkuuluvuuden tunne toteudu etäilyssä samalla tavalla kuin liikuntapalveluiden palloiluvuoroilla.

Kun koronarajoitukset verottavat yhä liikuntapalveluiden käyttäjämääriä, korkeakoulujen jo olemassa oleva leikkauspaine aiheuttaa suuren riskin palveluiden rahoitukselle ja laadukkaalle toiminnalle. Monipuoliset liikuntapalvelut edistävät kuitenkin opiskelijoiden yhteisöllisyyttä, terveyttä ja jaksamista – juuri niitä hyvinvoinnin osa-alueita, joita koronakriisi uhkaa.

”Korkeakoululiikunnasta leikkaaminen tulisi kalliiksi opiskelijan hyvinvoinnille ja työkyvylle. Rahoituksen supistamisen sijaan valtionhallinnon tulee kohdentaa näille palveluille erityistukea, mitä muu liikunta-ala on jo saanut, jotta koronan keskellä voidaan tukea hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä entistä paremmin”, painottaa OLL:n puheenjohtajaksi vuodelle 2021 valittu Julia Tuuri.

Opiskelijoiden Liikuntaliiton liittokokous pidettiin 18.–19. marraskuuta. Kokous järjestettiin ensimmäistä kertaa etäyhteyksin.

OLL:n puheenjohtaja 2020 Antti Pentikäinen.

Lisätietoja:

Antti Pentikäinen, puheenjohtaja, antti.pentikainen@oll.fi, +358 44 780 0211

Julia Tuuri, puheenjohtaja 2021, julia.tuuri@helga.fi, +358 50 518 5657

Sinua voisi kiinnostaa myös

 • Liisa Reinola: Korkeakouluopiskelijat ‒ helposti unohdettu käyttäjäryhmä

  Julkaistu:

  Usein puhutaan lasten ja nuorten liikunnasta ja heidän tasa-arvoisista harrastusmahdollisuuksistaan. Kuinka tietyt lajit ovat kalliita harrastaa, mutta kuinka liikunta on tärkeää kehityksen, sosiaalisten suhteiden ja jopa terveyden kannalta. Kun heidän asiansa on saatu jotenkin kuntoon, hypätään useampi kymmenen vuotta eteenpäin ja keskustellaan vanhusten liikuntamahdollisuuksista. Liikunta näytteleekin todella suurta osaa heidän terveytensä ja toimintakykynsä tukemisessa. Heille täytyy siis tarjota mahdollisuus turvalliseen kuntosaliharjoitteluun, lähellä olevat lenkkipolut ja kaupungin liikuntapalveluiden ohjatut eläkeläisryhmät.

  Lue lisää artikkelista: Liisa Reinola: Korkeakouluopiskelijat ‒ helposti unohdettu käyttäjäryhmä

 • Markus Halonen: Tiedon levittäminen on tärkeä osa aktiivisuuden edistämistä

  Julkaistu:

  Korkeakoulukulttuurin aktiivisuuden lisääminen on monitahoinen tavoite, jonka saavuttamiseksi kohderyhmää kannattaa lähestyä monesta eri kulmasta. Liikunnan hyödyistä ja liikkumattomuuden haitoista muistuttaminen on tietenkin tärkeää, mutta tarvitaan myös yksityiskohtaisempaa tietoa, kun uuden oppiminen halutaan jalostaa aktiivisuutta lisääväksi toiminnaksi. Tikissä työelämään -hanke järjesti elokuussa 2020 kolmen webinaarin sarja, jossa tarkasteltiin liikunnan hyötyjä mutta myös mahdollisia haittoja muun muassa aivoterveyden ja uusien liikkumisen suositusten näkökulmasta.

  Lue lisää artikkelista: Markus Halonen: Tiedon levittäminen on tärkeä osa aktiivisuuden edistämistä

 • Koronan aiheuttamaa hyvinvointivajetta korjataan liikunnalla

  Julkaistu:

  Koronarajoitusten pakottama etäopiskelu altistaa opiskelijan helposti keskittymisvaikeuksille, kehon kiputiloille ja yksinäisyydelle. Jo ennen koronaa opiskelijat istuivat päivittäin lähes 11 tuntia. Näiden faktojen valossa korkeakoululiikunta on opiskelijoiden ja henkilöstön hyvinvoinnin välttämätön tukipilari nyt koronan loppuvaiheessa sekä opiskelun siirtyessä takaisin kampuksille.

  Lue lisää artikkelista: Koronan aiheuttamaa hyvinvointivajetta korjataan liikunnalla