Opiskelijat ja opettajat haluavat vähentää istumista ja lisätä liikettä opetukseen

Julkaistu: Kategoria: Tiedote Asiasanat:

Opiskelijoiden Liikuntaliitto (OLL) ja Yliopistojen opetusalan liitto YLL käyvät uudella videolla kamppailuun istumisen vähentämisen ja toiminnallinen opetuksen puolesta. Juili lähtee liikahtamalla -videolla tiivistetään, miten paikallaan olosta syntyvä “juili” kesytetään – eli miten opetukseen saadaan virkeyttä ja parempia tuloksia liikettä lisäämällä.

Opiskelijoiden Liikuntaliitto (OLL) ja Yliopistojen opetusalan liitto YLL käyvät uudella videolla kamppailuun istumisen vähentämisen ja toiminnallinen opetuksen puolesta. Juili lähtee liikahtamalla -videolla tiivistetään, miten paikallaan olosta syntyvä “juili” kesytetään – eli miten opetukseen saadaan virkeyttä ja parempia tuloksia liikettä lisäämällä.

“Korkeakouluopiskelijat istuvat päivän aikana jopa 11 tuntia, mikä on terveyden kannalta liikaa. Jo vuonna 2018 julkaistut Korkeakoululiikunnan suositukset edellyttävät, että korkeakoulujen tilaratkaisuja ja toimintakulttuuria muutetaan siten, että istuminen vähenee”, sanoo OLL:n puheenjohtaja Julia Tuuri.

"Korona-ajan etäopetus on yksipuolistanut korkeakouluopetuksen videoseminaareiksi ja lisännyt selvitysten mukaan opettajien ja opiskelijoiden kokemaa uupumusta. Moni opettaja miettii, miten lisätä hyvinvointia ja saada edes jonkinlaista toiminnallisuutta zoom-tunteihin taukojumpan lisäksi”, YLL:n hallituksen jäsen Jonna Kangas lisää.

OLL ja opettajat keräävät myös opettajien ja opiskelijoiden vinkkejä ja kokemuksia “juilin” kesyttämisestä. Vinkkejä kerätään OLL:n Liikkuva korkeakoulu -hankkeen sivustolla osoitteessa oll.fi/juili sekä sosiaalisessa mediassa tunnisteella #juili.

Katso Juili lähtee liikahtamalla -video alta! Video on tekstitetty suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Lisätietoja:

Opiskelijoiden Liikuntaliitto, korkeakoululiikunnan asiantuntija Anni Liina Ikonen, +358 44 780 0219, anniliina.ikonen@oll.fi

Yliopistojen opetusalan liitto YLL / Helsingin yliopiston lehtorit HYL, puheenjohtaja Suvi Kotkavuori, suvi.kotkavuori@helsinki.fi

Yliopistojen opetusalan liitto YLL / Helsingin yliopiston lehtorit HYL, sihteeri Jonna Kangas, jonna.kangas@helsinki.fi

Sinua voisi kiinnostaa myös

 • Ruotsinkielinen seminaari Liikkuva Korkeakoulusta 27.11.2020

  Julkaistu:

  Finlands Svenska Idrotts järjesti Liikkuva opiskelu -aiheisen seminaarin ruotsiksi 27.11.2020. Seminaariin osallistui Opiskelijoiden Liikuntaliiton puolesta vuoden 2020 varapuheenjohtaja Sanna-Maria Ahl. Hän piti siellä esityksen opettajien merkityksesta osana opiskelijoiden matalankynnyksen liikkumista.

  Lue lisää artikkelista: Ruotsinkielinen seminaari Liikkuva Korkeakoulusta 27.11.2020

 • Saksaa liikkuen – esittelyssä pulpetiton kielten opetus

  Julkaistu:

  Yliopiston ranskan kielen opettaja ja Helsingin yliopiston opetusalan paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Suvi Kotkavuori kertoo blogissaan kollegansa Tia Patengen tarinan kohti liikunnalisempaa opetusta. Blogissa Suvi on haastatellut Tiaa, joka kertoo, miten hän on kokenut "pulpettitoman opetuksen" ja mitä se on opettanut hänelle. Blogissa käytetyt sitaatit ovat Tia Patengen.

  Lue lisää artikkelista: Saksaa liikkuen – esittelyssä pulpetiton kielten opetus

 • Leikkivä ihminen uskaltaa liikkua korkeakoulussa

  Julkaistu:

  Tässä blogitekstissä Tuire Ranta-Meyer Metropolian ammattikorkeakoulusta pohtii, saako ammattikorkeakoulussa olla mielikuvittelujohtajia ja hulluusmestareita, kuten Littlen toimistossa? Voisiko luova, tänään vähän hassahtaneelta tuntuva idea olla huomenna kehitystä eteenpäin vievä voima? Löytyykö korkeakoululiikuntaan sellaisia näkökulmia, joissa opiskelijan ei tarvitse puhkua urheilullista voimaa voidakseen osallistua, harrastaa omilla ehdoillaan ja nauttia fyysisestä aktiivisuudesta askel − tai vaikkapa ranteen pyöritys kerrallaan.

  Lue lisää artikkelista: Leikkivä ihminen uskaltaa liikkua korkeakoulussa