Tehtävä suoritettu

Vuosi sitten julkaisimme ympäristövastuuohjelmamme. Miten olemme onnistuneet ja miten ympäristövastuuohjelma on muuttanut toimintaamme?

Hiilijalanjälkemme

Ympäristövastuuohjelman yhtenä tavoitteena oli hiilijalanjälkemme puolittaminen vuonna 2021. Tämä tavoite saavutettiin jo 2020, jopa leikittelevän helposti. Lähtötilanteessa hiilijalanjälkemme oli 55 tonnia CO2e ja vuonna 2020 10 tonnia CO2e. Suurin tekijä onnistumiselle ei valitettavasti ollut me vaan eräs virus.

Lentäminen on ollut suurin jalanjälkemme synnyttäjä. Vuonna 2020 emme lentäneet metriäkään, joten tämä vähensi edellisestä mittauksesta jalanjälkeämme jo 60 prosenttia. Tapahtumiin ja palveluihimme korona iski myös rajusti. Laskua oli kolmesta tonnista tonniin. Hankinnat olivat ainoa kasvanut tarkastelukohde (+0,7 tonnia). Erityisesti elektroniikan uusiminen kasvatti tätä osiota.

Energiankulutuksen määrään ei koronalla ollut merkitystä. Vähensimme vajaan tonnin päästöjä siirtymällä vesivoiman käyttöön toimiston sähkön lähteenä. Päästöistä suurin osa tulee kuitenkin lämmityksestä, joten vähennys oli vain 15 prosentin luokkaa.

Miten olisi käynyt, jos ei olisi ollut koronaa?

Arvioni on, että lopullinen tulos olisi ollut luokkaa 3-6 tonnia, eli 5-10 prosenttia pienempi hiilijalanjälki. Näin siinä tapauksessa, että olisimme matkustaneet kansainvälisiin kokouksiin entiseen tapaan.

Vuosi 2022?

Oletettavasti 2022 on ensimmäinen kunnolla laskettava vuosi. Pääsemmekö 27 tonniin CO2e tai alle? Se on mahdollista, mutta haastavaa. Tapahtumien, tarjoiluiden ja hankintojen osalta viilattavaa on vähän. Kasvisruoka, energiaa säästävät tilat ja fiksut hankinnat voivat tuoda 2–3 tonnin vähennyksen. Reilu 20 tonnia tulee vähentää energiasta ja matkustamisesta. Lämmitykseen ei ole odotettavissa muutosta. Matkustamisessa tuohon ei päästä pelkästään suoria lentoja käyttäen. Oletettavaa on, että vuonna 2022 on mahdollista osallistua kansainvälisiin kokouksiin etäyhteyksin, mikä mahdollistaa matkojen vähentämisen.

Luonnon monimuotoisuus

Tätä on mahdoton laskea, mutta tarjoilut olivat vuonna 2020 kasvisruokaa, joten sillä on iso merkitys. Kierrätysmateriaaleja olemme käyttäneet mitalitilauksissa ja paperin kulutus oli vähäistä. Hankinnoissa emme muuten menestyneet tällä saralla. Hankintaohjesääntö on juuri päivittymässä ympäristövastuuohjelman mukaiseksi, joten jatkossa ei tietämättömyys käy selitykseksi.

Olen ollut tyytyväinen siihen, miten toimiston väki ja hallitus ovat ottaneet ympäristötoimet vastaan. Useamman kerran on tarjoiluiden ja tilausten yhteydessä oveeni koputettu ja kyselty, miten pitäisi tämän jutun kanssa toimia. Näin on sitten toimittu. Olen ylpeä meistä ja uskon, että pääsemme tavoitteeseen vuonna 2022!

Markku Rantahalvari
Tapahtuma- ja koulutusasiantuntija

Sinua voisi kiinnostaa myös

 • Opiskelijoiden Liikuntaliitto mukana rakentamassa oikeudenmukaista siirtymää

  Julkaistu:

  Harva asia luo niin paljon hyvää yhteiskunnalle kuin liikunta-ala. Samalla sen merkitys noteerataan vain sivulauseissa. Valtava määrä asiantuntijuutta liikuntatiloista tapahtumiin ja toiminnallisuudesta ravintoon jää monessa asiassa käyttämättä. Siksi nöyränä varjoissa kulkeepi liikuttajan tie, mutta sieltä varjoista ja sivulauseista löytyy voimaa. Voimaa, joka voidaan valjastaa ympäristön hyväksi.

  Lue lisää artikkelista: Opiskelijoiden Liikuntaliitto mukana rakentamassa oikeudenmukaista siirtymää

 • Once Upon A Time In Liikuntaliitto - "Suuri" ruokasota

  Julkaistu:

  Joulukuussa 2017 istuin pienessä huoneessa ja minulta tivattiin, mikä on tärkeintä hyvin järjestetyssä koulutuksessa tai tapahtumassa. Jostain muualta kuin kotoa perityllä itsevarmuudella vastasin välittömästi: ”Ohjelma. Millään muulla ei ole väliä kuin ohjelmalla.” Oikea vastaus on tarjoilut, mutta siitä huolimatta sain paikan OLL:n tapahtuma- ja koulutuskoordinaattorina.

  Lue lisää artikkelista: Once Upon A Time In Liikuntaliitto - "Suuri" ruokasota

 • Lasken, siis tiedän

  Julkaistu:

  Tässä blogissa keskityn hiilijalanjäljen laskentaan ja käyttämääni laskuriin. Päätin laskea liittomme hiilijalanjäljen kahdesta syystä: puhtaasta mielenkiinnosta ja jotta saisimme työn alla olevaan ympäristövastuuohjelmaamme lisätietoa mihin meidän pitää panostaa.

  Lue lisää artikkelista: Lasken, siis tiedän